Η θλιβερή είδηση του θανάτου του άρχοντα της πίστας Μιχάλη Μενιδιάτη σκόρπισε θλίψη στον καλλιτεχνικό κόσμο...


Ο λαϊκός τραγουδιστής που όλοι αγάπησαν για τη φωνή του και το ήθος του δεν μένει πια εδώ. Ταξιδεύει για τα μπουζούκια του παραδείσου, για να χτίσει κι εκεί «Πετραδάκι-πετραδάκι» μια νέα καριέρα...

Ο πατέρας μου Μιχάλης Μενιδιάτης «έφυγε»... Η στάση που κράτησε στη ζωή του ως άντρας, ως πατέρας, ως σύζυγος, ως φίλος και ως αδελφός, οδηγός και πυξίδα στη δική μου ζωή. Καλό ταξίδι, άρχοντα... Με αυτά τα λόγια αποχαιρέτησε τον Μιχάλη Μενιδιάτη ο γιος του Χρήστος, ο οποίος συνεχίζει την παράδοση της οικογένειας στο τραγούδι.

Ο άλλος γιος του τραγουδιστή, ο Βαγγέλης αποχαιρέτησε τον πατέρα του γράφοντας στο Twitter: «Καλό ταξίδι, πατέρα». Από τη μεριά της, η κόρη του Μιχάλη Μενιδιάτη, η Μαίρη, όταν επικοινωνήσαμε μαζί της για να της μεταφέρουμε τη λύπη και τη συγκίνησή μας για τον χαμό του πατέρα της, με σπασμένη από τη συγκίνηση φωνή δήλωσε στην «Espresso»: «Δυστυχώς, πέθανε ο μπαμπάς, τον χάσαμε», μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

Λίγες ώρες μετά, η γυναίκα της ζωής του τραγουδιστή που έγραψε τη δική του ιστορία στις πίστες και το πεντάγραμμο, η Χρύσα Μενιδιάτη λύνει τη σιωπή της στην «Espresso» και γεμάτη συγκίνηση μας λέει: «Πέντε χρόνια πάλεψε με τον καρκίνο στον πνεύμονα. Φέτος όμως ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ από αφόρητους πόνους. Μέχρι την ύστατη στιγμή μάς κρατούσε τα χέρια και ήταν σαν να μας έδινε κουράγιο».

Η Χρύσα Μενιδιάτη, μια σπουδαία γυναίκα, στάθηκε μια ολόκληρη ζωή στο πλευρό του άντρα της, και στα δύσκολα και στις χαρές που τους επεφύλαξε η κοινή τους ζωή, βράχος στο πλάι του σπουδαίου τραγουδιστή.

«Τον πρόσεχα όσο δεν φαντάζεται κανείς. Δεν έλλειψα ποτέ από κοντά του» λέει και σταματά απότομα γιατί δεν μπορεί να αρθρώσει λόγο αφού όσο περνά η ώρα συνειδητοποιεί ότι έχασε για πάντα τον λατρεμένο της σύντροφο και πατέρα των παιδιών της... Τον Μιχάλη Μενιδιάτη, του οποίου η καθημερινότητα ήταν το σπίτι του, η οικογένειά του, η γυναίκα του Χρύσα, τα παιδιά του Χρήστος, Μαίρη, Βαγγέλης και βέβαια οι καρδιακοί φίλοι του. Οταν αποσύρθηκε από την πίστα και τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες και είπε να ξεκουραστεί, είχε την ατυχία να χτυπηθεί από τον καρκίνο. Ενα σοβαρότατο πρόβλημα υγείας, που έως το τέλος δεν το κοινοποίησε γιατί είχε μάθει να περπατάει πάντα με το κεφάλι ψηλά. Μπαινόβγαινε συνεχώς στα νοσοκομεία. Στο «Υγεία» τον βρήκε χθες ο θάνατος σε ηλικία 80 χρόνων. Θα μπορούσε να ζήσει και άλλο γιατί ήταν ένας άνθρωπος γεμάτος ζωντάνια, αλλά μέχρι εκεί ήταν το καντηλάκι του, όπως έλεγε ο Στράτος Διονυσίου γι’ αυτούς που «φεύγουν».

Σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία, θα κηδευτεί την Πέμπτη στο χωριό του, στο Μενίδι που θρηνεί. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Βλασίου στην κεντρική πλατεία.

Στο πλευρό του ο Μαργαρίτης

Ο Γιώργος Μαργαρίτης πρόλαβε να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο του φίλο και συνάδελφο. Ο σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής επισκέφθηκε προχθές βράδυ στο νοσοκομείο «Υγεία» τον Μιχάλη Μενιδιάτη και μοιράστηκε μαζί του τις δύσκολες στιγμές του πριν έρθει το τέλος.

Η μαρτυρία του Γιώργου Μαργαρίτη στην «Espresso» τα λέει όλα: «Ημουν μέχρι τις 11.00 το βράδυ κοντά και του κρατούσα το χέρι. Να ’ναι καλά εκεί που πάει κοντά στους μεγάλους. Εκεί είναι η θέση του. Ηταν ένας ιδιαίτερος τραγουδιστής, μια μεγάλη μορφή στο ελληνικό τραγούδι».

Στο Μενίδι παραμένει εθνικός ήρωας

Ο Μιχάλης Καλογράνης -αυτό ήταν το πραγματικό όνομα του Μιχάλη Μενιδιάτη- από το Μενίδι, όταν αποφάσισε να βγει από το καβούκι του, κατέκτησε τις πίστες κι έμεινε στην ιστορία του ελληνικού πενταγράμμου ως ο Μενιδιάτης που τραγουδούσε υπέροχα, ψευδώνυμο που άρεσε πολύ στον Απόστολο Καλδάρα και τον έπεισε να το κρατήσει. Στο Μενίδι είναι εθνικός ήρωας.

Ηρθε στον κόσμο το 1932 σε ένα ταπεινό σπιτάκι στη λεωφόρο Δημοκρατίας, οχτακόσια μέτρα από την κεντρική πλατεία Μενιδίου. Πολυμελής οικογένεια, μεγάλη φτώχεια. Ο πατέρας του εργαζόταν ως φύλακας στη λαχαναγορά. Ο Μιχάλης και ο αδελφός του βγήκαν από νωρίς στη βιοπάλη για να βοηθήσουν την οικογένεια. Η μόνη διασκέδαση του μικρού Μιχάλη ήταν να ακούει δίσκους 78 στροφών από το γραμμόφωνο στο σπίτι.

«Θυμάμαι ότι μου άρεσε πολύ το “Χαρικλάκι” με την Εσκενάζυ. Και πέρασαν τα χρόνια κι έτυχε να το πω κι εγώ σε δίσκο και να γίνει ξανά μεγάλη επιτυχία» είχε πει ο ίδιος. Τότε του μπήκε το μικρόβιο να γίνει τραγουδιστής.

Ο Μενιδιάτης συνεργάστηκε με όλους τους κλασικούς: Καζαντζίδη, Πρόδρομο Τσαουσάκη, Σεβάς Χανούμ, Κλουβάτο, Τάκη Μπίνη, Αγγελόπουλο, Γαβαλά, Περπινιάδη, Γιώτα Λύδια, Καίτη Γκρέυ, Μαίρη Λίντα, Μητσάκη, Χιώτη και άλλους.

Μεγάλη ώθηση είχε από τον Καλδάρα. Η συνεργασία τους συνεχίστηκε μέχρι τα τέλη του ’60 με μαγικά 45άρια που σημείωσαν αστρονομικές πωλήσεις. Μερικά από αυτά είναι: «Μην περιμένεις πια» με τη Βούλα Γκίκα στο σεκόντο, «Λίγο-λίγο θα με συνηθίσεις», «Περιφρόνα με γλυκιά μου», «Πετραδάκι-πετραδάκι» κ.ά. Ο Μιχάλης Μενιδιάτης ήταν ο τελευταίος που συμπλήρωσε τη «μαθητεία» του δίπλα στον Ακη Πάνου. Οι δυο τους έκαναν φοβερές επιδόσεις στις 45 στροφές. «Χαραμίστηκε η ζωή μου», «Είδα τα μάτια σου κλαμένα», «Παράνομη αγάπη», «Στους πέντε δρόμους βρέθηκα», «Επτά φορές τη μάζεψα», «Το μέτρο της αγάπης» κ.ά.

Ηταν και επιχειρηματίας νυχτερινών κέντρων, με κορυφαία τη «Φαντασία», που είχε με τον αδελφό του τον Κοσμά. «Τόσα χρόνια, παρ’ ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο να κινούμαι με τη διπλή ιδιότητα του καλλιτέχνη και του επιχειρηματία, δεν παρεξηγήθηκα ποτέ με συνάδελφο» έλεγε ο αξέχαστος τραγουδιστής.

Το τραγούδι πενθεί

Θλίψη γέμισε τον χώρο του τραγουδιού η είδηση του θανάτου του Μιχάλη Μενιδιάτη. Συγκινήθηκε και ο Διονύσης Σαββόπουλος όταν το έμαθε γιατί τους συνέδεσε μια σημαντική στιγμή.

Ξεχωριστή στιγμή στην καριέρα του Μενιδιάτη ήταν η συνεργασία με τον Διονύση Σαββόπουλο για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Happy Day» στην οποία ερμήνευσε το «Λαϊκός τραγουδιστής» (Ομως τούτη η θητεία δεν σταματάει πουθενά).

Συγκινημένοι οι καλλιτέχνες αποχαιρετούν τον τελευταίο μεγάλο, αυθεντικό λαϊκό τραγουδιστή. «Εχω μόνο πολύ καλές αναμνήσεις να θυμάμαι από τον Μιχάλη Μενιδιάτη. Ηταν ένας κύριος, ένας πραγματικός τζέντλεμαν» δήλωσε ο Μανώλης Μητσιάς.

«Ηταν σπουδαίος οικογενειάρχης, πατέρας και πολύ καλός συνάδελφος» υπογράμμισε η Μαίρη Λίντα. «Ηταν φίλος, αδελφός και πολύ καλός τραγουδιστής» συμπλήρωσε η Χαρούλα Λαμπράκη.

«Εφυγε ένας πολύ μεγάλος βάρδος με πολύ μεγάλη ψυχή» δήλωσε ο συνθέτης Θανάσης Πολυκανδριώτης. Ο Λευτέρης Πανταζής, που είχε συνεργαστεί μαζί του τρεις σεζόν, θυμάται:

«Ηταν ένας πολύ μεγάλος λαϊκός ερμηνευτής με σημαντική διαδρομή στον χώρο. Δουλέψαμε στη “Φαντασία” το ’86, το ’87 και το ’88, σε σχήμα με τους Αντζελα Δημητρίου, Γιώργο Γερολυμάτο και τον ανεπανάληπτο Γιώργο Ζαμπέτα. Εβγαινε τελευταίος και έκανε τη λαϊκή ώρα και τον σέβονταν όλοι. Ηταν από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές της Ελλάδας. Θα τον θυμόμαστε πάντα».

Τα κλάματα έβαλε η Αντζελα Δημητρίου. Αποχαιρετώντας τον Μιχάλη Μενιδιάτη τραγούδησε το ρεφρέν από το «Πετραδάκι-πετραδάκι» που είχαν κάνει ντουέτο. «Τέτοιος τραγουδιστής και άνθρωπος δεν θα ξαναβγεί. Δυστυχώς φεύγουν οι καλοί» είπε... 



Espressonews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top