Με τον φόβο των διωκτικών αρχών για ραγδαία ...
(περαιτέρω) αύξηση της βαριάς εγκληματικότητας, των ρατσιστικών επιθέσεων αλλά και των κρουσμάτων βίας μεταξύ ομάδων αλλοδαπών, η επιστροφή στους «κανονικούς» ρυθμούς της...
ζωής στις μεγάλες πόλεις μετά τις διακοπές προοιωνίζεται ένα άκρως ανησυχητικό τοπίο στον κοινωνικό ιστό. Η ληστεία μετά φόνου της Πάρου, αλλά και η άγρια δολοφονία του 20χρονου Ιρακινού στο κέντρο της Αθήνας είναι μόνο δύο δραματικές ψηφίδες του νέου χάρτη της ωμής βίας, όπως έχει διαμορφωθεί υπό τη σκιά των συνθηκών της οικονομικής κρίσης.
Με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, για το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, να δείχνουν ραγδαία αύξηση των ληστειών σε σπίτια αλλά και των διαρρήξεων «όλες τις ώρες της ημέρας», οι διωκτικές αρχές εκτιμούν ότι το σύνολο των κλοπών, διαρρήξεων κατοικιών κ.λπ. θα αγγίξει στο τέλος του χρόνου τον αριθμό-ρεκόρ των 30.000, ενώ ήδη στο πρώτο εξάμηνο του έτους μόνον οι ληστείες έχουν ξεπεράσει τις 3.000 (πάντως περί τις 250 λιγότερες από πέρυσι).
Η αλλαγή στα εγκληματολογικά δεδομένα γίνεται αντιληπτή, με την παράθεση των προ εικοσαετίας στατιστικών δεδομένων, καθώς το 1991 οι ληστείες δεν ξεπερνούσαν όλη τη χρονιά και σε ολόκληρη τη χώρα τις 1.000, ενώ για το 2012 η εκτίμηση των διωκτικών αρχών ανεβάζει τον αριθμό τους σε 7.000. Πάντως, οι ληστείες κατά τραπεζών και καταστημάτων έχουν μειωθεί σημαντικά, λόγω της λήψης μέτρων ασφαλείας από τα πιστωτικά ιδρύματα και τις επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, όσον αφορά τις ληστείες-εισβολές σε σπίτια, το α΄ εξάμηνο του 2012, έγιναν 401 ληστείες, έναντι 254 το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Οι αλλοδαποί
Η συμμετοχή των αλλοδαπών στις ληστείες αγγίζει το 52,4%, ενώ και ο αριθμός των ημεδαπών παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια, με οργανωμένες ομάδες να πρωταγωνιστούν σε ληστείες και διαρρήξεις σε όλη τη χώρα. Το γεγονός πως αιματηρές ληστείες σημειώνονται με αυξητική τάση και στην επαρχία αλλά και στις νησιωτικές περιοχές της χώρας οδηγεί τις διωκτικές αρχές σε δυσοίωνες εκτιμήσεις για την αλλαγή του εγκληματολογικού χάρτη. Οσον αφορά τις ανθρωποκτονίες, το α΄ εξάμηνο του 2012 διαπράχθηκαν σε όλη τη χώρα 86, και από αυτές οι 24 είχαν κίνητρο τη ληστεία. Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, έγιναν 83 ανθρωποκτονίες, ενώ 16 από αυτές είχαν κίνητρο τη ληστεία.
Το τοπίο της εγκληματικότητας επιβαρύνεται δραματικά από την αύξηση των κρουσμάτων τυφλών επιθέσεων κατά αλλοδαπών, που τελευταία έχουν πυκνώσει, σε γειτονιές της Αθήνας και σε πόλεις της επαρχίας, ενώ οι συγκρούσεις μεταξύ ομάδων αλλοδαπών επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, εκτινάσσοντας το θερμόμετρο της εγκληματικότητας αλλά και τους φόβους των διωκτικών αρχών για ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Ας σημειωθεί ότι η «κυκλοφορία» χιλιάδων παράνομων όπλων στα χέρια κακοποιών κάνει την πάταξη της εγκληματικότητας έργο πολυσύνθετο. Με τη βαριά εγκληματικότητα να καλπάζει, οι όποιες προσπάθειες των διωκτικών αρχών για πάταξη του εγκλήματος και τη σύλληψη επικίνδυνων κακοποιών ακυρώνονται πολλές φορές από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και τις παθογένειες του ποινικού μας συστήματος.
Τα στοιχεία του 2011 μιλούν από μόνα τους. Από τις 620 συλλήψεις για τη διάπραξη βαρύτατων κακουργημάτων, περίπου 200 άτομα τελικά αφέθησαν ελεύθερα, είτε γιατί συμπληρώθηκε το ανώτατο όριο της προσωρινής τους κράτησης χωρίς να έχουν δικαστεί είτε αποφυλακίστηκαν με όρους, συνεχίζοντας πολλές φορές τη δράση τους.
Το γεγονός, μάλιστα, ότι η πολιτεία τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει τον υπερπληθυσμό των φυλακών με οριζόντιες νομοθετικές ρυθμίσεις που οδηγούν σε μαζικές αποφυλακίσεις ακόμη και «επαγγελματιών» κακοποιών επιτείνει το φαινόμενο.
Στις δυσλειτουργίες του ποινικού μας συστήματος, άλλωστε, οφείλεται και η «εξαφάνιση» των κατηγορουμένων για τρομοκρατική δράση -ως μέλη του Επαναστατικού Αγώνα- του Νίκου Μαζιώτη και της συντρόφου του Παναγιώτας Ρούπα, που ανησυχεί σφόδρα τις διωκτικές αρχές, οι οποίες, συνεκτιμώντας και άλλα στοιχεία, φοβούνται νέο γύρο στο λεγόμενο «αντάρτικο πόλης» και σε νέες τρομοκρατικές επιθέσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top