Το φαινόμενο καταγράφτηκε από τρεις δορυφόρους, θορυβώντας τόσο τους επιστήμονες που αρχικά δεν ήθελαν να το πιστέψουν, όπως δήλωσαν σε ανακοίνωσή τους στον ιστότοπο της Nasa.
Νομίζοντας πως πρόκειται για σφάλμα κατά τη μεταφορά δεδομένων, εν συνεχεία επιβεβαίωσαν ότι στην περιοχή επικρατούν ασυνήθιστα μεγάλες θερμοκρασίες για την εποχή (μέσα Ιουλίου), καθώς και ότι η τήξη είχε εξαπλωθεί σε όλη την επιφάνεια του παγωμένου στρώματος. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε και από κλιματολόγους των πανεπιστημίων της Τζόρτζια και της Νέας Υόρκης.
Παρ' όλα αυτά, εμπλεκόμενοι επιστήμονες που παρακολουθούν την κατάσταση του πάγου στην περιοχή δυσκολεύονταν να χωνέψουν τις σοκαριστικές εικόνες, κάνοντας λόγο για συμβάν άνευ προηγουμένου.
Ήταν το δεύτερο ασυνήθιστο συμβάν μέσα σε λίγες μέρες, αφότου ένα παγόβουνο στο μέγεθος του Μανχάταν αποσπάστηκε από τον παγετώνα Πέτερμαν. Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα είναι πολύ σοβαρότερα.
Άλλοι επιστήμονες αναφέρουν ότι τέτοιας τάξεως φαινόμενα τήξεις λαμβάνουν χώρα κάθε περίπου 150 χρόνια και ότι αν τα πράγματα συνεχίσουν με αυτό το ρυθμό τα επόμενα χρόνια, οι κλιματικές αλλαγές θα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικές.
Οι πιο άμεσες συνέπειες θα είναι η απότομη άνοδος της στάθμης της θάλασσας και η ανεξέλεγκτη αύξηση της θερμοκρασίας της Αρκτικής. Στη δε Γριλανδία, ο πάγος στις άκρες έχει λεπτύνει επικίνδυνα πολύ, με αποτέλεσμα να λιώνει μέσα στη θάλασσα.
blog.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!