Προγράμματα όλων των κατηγοριών απαραίτητα για τη λειτουργία ενός κομπιούτερ

Αν κάποιος χρειάζεται να ξοδέψει ένα σεβαστό ποσό για να αγοράσει έναν καινούργιο υπολογιστή, πόσα χρήματα θα πρέπει να δώσει για να τον εξοπλίσει με προγράμματα; Στην πραγματικότητα ελάχιστα ή και καθόλου, αφού υπάρχουν δωρεάν εφαρμογές που μπορούν να καλύψουν σχεδόν όλες τις ανάγκες του «μέσου χρήστη».


Ο λόγος είναι ότι, εκτός από τις επιχειρήσεις που επιδιώκουν με αυτό τον τρόπο να διαφημίσουν τα εμπορικά τους προϊόντα, εδώ και χρόνια έχει αναπτυχθεί ένα κίνημα από χιλιάδες προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο, που έχουν δημιουργήσει αμέτρητα «freeware» προγράμματα, τα οποία διακινούν ελεύθερα μέσω Ιντερνετ και χωρίς κάποιο αντίτιμο. Ξεχωρίσαμε λοιπόν τις καλύτερες δωρεάν εφαρμογές, από τις κατηγορίες software που είναι οι πιο απαραίτητες για τη χρήση ενός κομπιούτερ.

– Μία τέτοια κατηγορία είναι τα δωρεάν antivirus, τα οποία προέρχονται από γνωστές εταιρείες και είναι περιορισμένες εκδόσεις των εφαρμογών που αυτές διαθέτουν επ’ αμοιβή. Επομένως, έχουν λιγότερες δυνατότητες, αφού συνήθως δεν πραγματοποιούν «συμπεριφορική» ανάλυση ώστε να επισημαίνουν νεοεμφανιζόμενους ιούς από το πώς αυτοί λειτουργούν στον υπολογιστή, ενώ δεν συνοδεύονται από τεχνική υποστήριξη. Ωστόσο, στην περίπτωση που στο μηχάνημα δεν είναι αποθηκευμένα ευαίσθητα δεδομένα (π.χ. αριθμοί πιστωτικών καρτών), παρέχουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο ασφάλειας. Κάτι που ισχύει στην περίπτωση των Avast Free AntiVirus, AVG Anti-Virus Free Edition, Panda Cloud Antivirus Free Edition, Avira Free Antivirus και Bitdefender Free Edition, τα οποία διατίθενται για υπολογιστές Windows. Για τους Mac, υπάρχουν τα «αντιιικά» Sophos Anti-Virus και Avast.

– Οσον αφορά τις σουίτες γραφείου, η πληρέστερη δωρεάν επιλογή είναι το Libre Office, το οποίο αναπτύχθηκε και βελτιώνεται διαρκώς από μια διεθνή κοινότητα προγραμματιστών, με πάνω από 300 μέλη. Ως αποτέλεσμα, η σουίτα θεωρείται επαγγελματικού επιπέδου, είναι συμβατή με όλα τα λειτουργικά συστήματα και χρησιμοποιείται ήδη από 25 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Περιλαμβάνει έξι προγράμματα, μεταξύ άλλων για τη δημιουργία κειμένων, υπολογιστικών φύλλων, παρουσιάσεων και βάσεων δεδομένων. Χάρις στην ελληνική κοινότητα, το Libre Office κυκλοφορεί και σε μία πλήρως εξελληνισμένη έκδοση, με αυτόματη συμπλήρωση κειμένου και αυτόματο ορθογραφικό έλεγχο στη γλώσσα μας. Το Libre Office προήλθε από την επίσης ελεύθερη και δωρεάν σουίτα γραφείου Open Office, η οποία κυκλοφορεί και αυτή στα ελληνικά.

– Μεγάλη είναι και η ποικιλία από εύχρηστα και αξιόπιστα «free ware» προγράμματα που προορίζονται για τη διαχείριση και την αναπαραγωγή multimedia ή φωτογραφιών. Ετσι, για όσους ερασιτέχνες φωτογράφους θέλουν να επεξεργαστούν ψηφιακά τις εικόνες τους υπάρχει το GIMP, το οποίο κυκλοφορεί για όλα τα λειτουργικά συστήματα, αλλά και τα Paint.net και Picnik για υπολογιστές Windows, τα οποία απευθύνονται σε πιο αρχάριους. Από την άλλη πλευρά, τα MP3Cutter (για Windows) και Audacity (για όλες τις πλατφόρμες) επιτρέπουν την επεξεργασία ήχου – μάλιστα, με το Audacity μπορεί επίσης κανείς να ηχογραφήσει ζωντανή μουσική ή να ψηφιοποιήσει δίσκους και κασέτες.

Για την αναπαραγωγή των μουσικών αρχείων, μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές είναι το WinAmp (για Mac και Windows), ενώ στην περίπτωση των βίντεο, αναμφισβήτητα το πιο διάσημο πρόγραμμα είναι το VLC, το οποίο υποστηρίζει ελληνικούς υπότιτλους και σχεδόν κάθε είδους βίντεο.

– Στην περίπτωση των μηχανημάτων που χρησιμοποιούν Wind ows, οι εφαρμογές ImgBurn, CD Brurner XP, Burn4Free και Ashampoo Burning Studio αναλαμβάνουν τις εγγραφές σε οποιονδήποτε οπτικό δίσκο, αντιγράφοντας έτσι μουσική ή ταινίες, αλλά και δημιουργώντας εφεδρικά αντίγραφα αρχείων δεδομένων. Αλλα προγράμματα μπορούν με διάφορους τρόπους να βελτιώσουν τη λειτουργία του υπολογιστή.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το CCleaner, για όλα τα λειτουργικά συστήματα, το οποίο καθαρίζει όλα τα άχρηστα αρχεία ώστε να εξασφαλίζει στο κομπιούτερ μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια.

Παρόμοια αποτελέσματα έχουν τα 360 Amigo System Speedup και Win Utilities Free Edition για τους υπολογιστές Windows, για τους οποίους κυκλοφορεί επίσης το δωρεάν πρόγραμμα iPrint, το οποίο εξοικονομεί μελάνι και χαρτί στις εκτυπώσεις, αφαιρώντας τα ανεπιθύμητα κενά, γραφικά ή φωτογραφίες.
Δοκιμαστικές εκδόσεις

Το «freeware» λογισμικό δεν πρέπει να συγχέεται με τις δοκιμαστικές (trial) εκδόσεις εμπορικών προγραμμάτων, οι οποίες έχουν περιορισμένη χρονική διάρκεια λειτουργίας, ώστε να μπορούν οι χρήστες να δοκιμάσουν τα προϊόντα. Εξίσου σημαντικό είναι η εγκατάσταση των δωρεάν προγραμμάτων να γίνεται είτε από τις ιστοσελίδες των δημιουργών τους είτε από γνωστά σάιτ που συγκεντρώνουν «freeware» εφαρμογές – σάιτ όπως τα ελληνικά dwrean (www.dwrean.net) και opensoft (www.opensoft.gr), καθώς και τα αγγλόφωνα Cnet (http://download.cnet.com), Brothersoft (www.brothersoft.com), Softpedia (www.softpedia.com). Με αυτό τον τρόπο, θα είναι κανείς βέβαιος ότι το software δεν κρύβει κακόβουλο λογισμικό, που θα εγκατασταθεί κι αυτό στον υπολογιστή. Οσοι έχουν συνεχή πρόσβαση στο Ιντερνετ μπορούν, εκτός από τα «freeware» προγράμματα, να χρησιμοποιήσουν online εφαρμογές οι οποίες είναι επίσης δωρεάν και έχουν το πλεονέκτημα ότι, αφού «τρέχουν» μέσω οποιουδήποτε φυλλομετρητή και δεν χρειάζονται εγκατάσταση, είναι συμβατές με όλα τα λειτουργικά. Ετσι, υπάρχουν ιντερνετικές σουίτες γραφείου (Zoho Docs, Microsoft Office Web Apps), όπως και web εφαρμογές για σχεδίαση (Sketchpad), για την επεξεργασία φωτογραφιών (Aviary, Photoshop Express Editor) ή την αποστολή αρχείων μεγέθους μέχρι 2 GB (DropSend).
kathimerini

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top