Καινοτομία, αλλαγή, πρόοδος, είναι οι κρίκοι στην αλυσίδα της ανάπτυξης που προσέφεραν στην ανθρωπότητα από τα βάθη της ιστορίας οι χιλιάδες ανώνυμοι και επώνυμοι εφευρέτες, τους οποίους τιμούμε αύριο,  26 Απριλίου παγκοσμίως.

Η Παγκόσμια Ημέρα Διανοητικής Ιδιοκτησίας (26 Απριλίου) αφορά στα δικαιώματα των δημιουργών που προκύπτουν από τη δημιουργία ενός προϊόντος του νου, το οποίο έτσι αντιμετωπίζεται ως άυλο περιουσιακό στοιχείο. Καθιερώθηκε το 2000 ως αναγνώριση για τη συμβολή των καινοτόμων ιδεών στην παγκόσμια οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη.

 
Εφέτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Διανοητικής Ιδιοκτησίας δίνει έμφαση στους διορατικούς καινοτόμους και στα δικαιώματα που προστατεύουν τη δημιουργική σκέψη τους, μετατρέποντάς την σε πολύτιμη κινητήριο δύναμη για την παγκόσμια κοινωνία.
Είναι πασιφανές ότι η διανοητική ιδιοκτησία είναι ο δυναμικός μηχανισμός για ένα καλύτερο μέλλον. Επίσης δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι πίσω από κάθε μεγάλη ανακάλυψη, τεχνολογική ή καλλιτεχνική, υπάρχει μια προσωπική ιστορία η οποία οδηγείται από την περιέργεια, την οξυδέρκεια, τη γνώση, το πείραμα και την αποφασιστικότητα κάποιου ανθρώπου.
Με την πάροδο των ετών το έργο αυτών των ανθρώπων άνοιγε νέους ορίζοντας, μεταβάλλοντας και αναβαθμίζοντας τη ζωή. Στον τεράστιο κατάλογο εκείνων που συνετέλεσαν στην πρόοδο της ανθρωπότητας περιλαμβάνονται οι αδελφοί Ράιτ, η Μαρί Κιουρί, ο Λουίς Παστέρ, ο Πικάσο, ο Στ. Τζομπς, οι αρχαίοι Έλληνες σοφοί αλλά και οι χιλιάδες άγνωστοι, όπως αυτός που εφηύρε τον τροχό κ.λπ. Η ανθρωπότητα είναι εξαρτημένη από την καινοτομία ώστε να προχωρά και να εξελίσσεται. Γι’ αυτό, σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, ενθαρρύνονται οι νέοι να συμμετάσχουν στον κόσμο της διανοητικής Ιδιοκτησίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχοντας αντιληφθεί ότι το ανθρώπινο δυναμικό είναι πολύ ακριβό σε σχέση με το αντίστοιχο άλλων ανταγωνιστικών περιοχών (Κίνα, Ινδία κ.α.), προωθεί με μέτρα και αποφάσεις την έρευνα και τη γνώση, ενώ στο ευρύτερο πλαίσιο έχει εντάξει στα κράτη-μέλη της σχετικά προγράμματα, όπως οι ανταλλαγές νέων πανεπιστημιακού επιπέδου.
Σημειώνεται ότι η διανοητική ιδιοκτησία διακρίνεται στις κατηγορίες της:
- Βιομηχανικής ιδιοκτησίας η οποία περιλαμβάνει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας (εφευρέσεις), τα υποδείγματα χρησιμότητας (μικρές εφευρέσεις), τα δικαιώματα επί φυτικών ποικιλιών αλλά και τα σήματα, τα βιομηχανικά σχέδια και τις προστατευόμενες γεωγραφικές ονομασίες προέλευσης.
- Πνευματικής ιδιοκτησίας η οποία προστατεύει κυρίως έργα λογοτεχνίας και τέχνης, όπως βιβλία, θέατρο, ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, αρχιτεκτονική, αλλά και το λογισμικό, και με συγγενικά δικαιώματα τις ηχογραφήσεις, τις εκτελέσεις και τις παραστάσεις έργων, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα.
Στη χώρα μας ο πρώτος τομέας ορίζεται από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) του υπουργείου Παιδείας και ο δεύτερος από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ για τα σήματα αρμόδιο είναι το υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΒΙ, το 2010 σημειώθηκε αύξηση 3% σε σχέση με το 2009 στον αριθμό των εθνικών καταθέσεων βιομηχανικών σχεδίων και υποδειγμάτων, δηλαδή κατατέθηκαν 744 αιτήσεις για Εθνικά Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας, όταν το 2009 οι αντίστοιχες αιτήσεις είχαν ανέλθει σε 721.
Από τον ΟΠΙ η διευθύντρια, Ειρήνη Σπανουδάκη, δίνει έμφαση στην προστασία αυτών των δικαιωμάτων (ψυχαγωγία, τέχνη, δημιουργία) με παράλληλη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. «Πρέπει όλοι να αντιληφθούν» τονίζει στο ΑΜΠΕ ότι «η κλοπή ενός άυλου αγαθού –όπως το πνευματικό έργο- δεν διαφέρει καθόλου από την κλοπή ενός αντικειμένου. Γιατί επιτρέπεται η κλοπή μιας ταινίας ή ενός δίσκου τραγουδιών και όχι ενός αυτοκινήτου», ερωτά εύλογα.
Η κ. Σπανουδάκη αναφέρθηκε στο εκτεταμένο φαινόμενο της κλοπής καλλιτεχνικών έργων μέσω του διαδικτύου όπως και στο παραεμπόριο των μουσικών εκτελέσεων που διακινούν οι αλλοδαποί. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα ενίσχυσης του σύγχρονου Πολιτισμού μας με την απόδοση των αναλογούντων κερδών στους ιδιοκτήτες αλλά και την καταπολέμηση του παραεμπορίου και των διαφυγόντων κερδών.

ΠΗΓΗ: pressgr.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top