Aφιερωμένο στον Ακίρα Γιοσιζάβα (Akira Yoshizawa) είναι σήμερα το λογότυπο της Google, το οποίο τιμά τα 101 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Ιάπωνα καλλιτέχνη ο οποίος ταυτίστηκε με την τέχνη του οριγκάμι ή ελληνιστί της χαρτοδιπλωτικής.
Το οριγκάμι (οrigami) είναι η τέχνη του διπλώματος χαρτιού και αποτελή ιαπωνική επινόηση. Το οριγκάμι εξασκείται από την εποχή του Edo (μεταξύ 17ου και 19ου αιώνα) και χρησιμοποιεί το δίπλωμα για την κατασκευή πολλών θεμάτων, ενώ το κόψιμο του χαρτιού δεν επιτρέπεται. Οι χρήσεις του δεν περιορίζονται στις εικαστικές τέχνες αλλά επεκτείνεται και στα μαθηματικά, την αρχιτεκτονική, ακόμη και την ιατρική!
Σήμερα η Google αφιερώνει το σημερινό της doodle στον μεγάλο καλλιτέχνη, μετατρέποντας κάθε γράμμα του λογότυπού της σε μία αναδιπλούμενη σχεδίαση, τιμώντας τον καλλιτέχνη με την ιδιαίτερη αυτή μορφή τέχνης.
Ο Ιάπωνας καλλιτέχνης μετέτρεψε το οριγκάμι από χόμπι για τα παιδιά σε μια σοβαρή μορφή τέχνης και έγινε γνωστός για τις καινοτόμες τεχνικές του στο δίπλωμα χαρτιού.
Γεννημένος το 1911 ο Γιοσιζάβα άρχισε να εργάζεται σε ένα εργοστάσιο εργαλείων όταν κάποια στιγμή χρησιμοποίησε την παραδοσιακή τέχνη για να διδάξει στους εργαζόμενους βασική γεωμετρία. Στη συνέχεια εγκατέλειψε το εργοστάσιο για να ακολουθήσει το πάθος του για την τέχνη.
Για περισσότερο από δύο δεκαετίες, έζησε στη φτώχεια πουλώντας κονσέρβες ψαριών από πόρτα σε πόρτα. Αλλά το 1951, ξεκίνησε τη συνεργασία του με ένα ιαπωνικό περιοδικό σχεδιάζοντας τα 12 ζώδια του ζωδιακού κύκλου της Ιαπωνίας και αυτό άρχισε να τον κάνει ευρέως γνωστό.
Η δουλειά του έχει εκτεθεί από όλο τον κόσμο και έχει δημοσιεύσει πάνω από 18 βιβλία για τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης. Τα σχέδια του ξεπέρασαν τα 50.000 μοντέλα. Μάλιστα το 1983, ο Ιάπωνας αυτοκράτορας Χιροχίτο τον ενέταξε στο Τάγμα του Ανατέλλοντος Ηλίου, που αποτελεί την μέγιστη τιμή που μπορεί να αποδοθεί σε Ιάπωνα.
Ο Γιοσιζάβα πέθανε σε ηλικία 94 ετών έπειτα από επιπλοκές που προκλήθηκαν από πνευμονία σε νοσοκομείο στη γενέτειρά του, το Τόκιο, το Μάρτιο του 2005.
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!