Σύμφωνα με την αϊτινή παράδοση, αυτό που πρέπει να κάνεις για να διώξεις τα αποτελέσματα της χθεσινοβραδινής κραιπάλης είναι να μπήξεις 13 μαύρες καρφίτσες μες στο φελλό του μπουκαλιού που κατέβασες.
Ο Τζένγκις Χαν προτιμούσε μία πανάκεια, που αποτελούταν από ένα μείγμα αρνίσιων ματιών, σερβιρισμένων μέσα σε άλμη και χυμό ντομάτας. Στο ΜΗ προτιμούμε μία πιο επιστημονική προσέγγιση, για να αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα ένα προς ένα.
Σίγουρα θα το χρειαστείς τις επόμενες εβδομάδες, αφού κάθε χρόνο τα κέντρα υγείας στα νησιά βουλιάζουν από ανθρώπους που βγήκαν για ένα ποτάκι και ήπιαν το μισό Αιγαίο.
Το πλάνο που ακολουθεί θα μειώσει λίγο το έλλειμμα χρόνου (δεν θες να χάσεις τη μία από τις 14 ημέρες διακοπών, έτσι δεν είναι;), αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θα μαλακώσει την καταστροφή στο σώμα σου, που μπορεί να κρατήσει και για 24 ώρες. Θα χρειαστεί να ασχοληθούμε με τη ναυτία που θα σου προκαλέσει το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα, τη διαστολή των αγγείων στον εγκέφαλό σου, τη διάσπαση των τοξινών στο συκώτι σου και τη συγκέντρωση φλεγμονωδών χημικών στο σώμα - τα γνωρίζουμε γιατί τα έχουμε δοκιμάσει. Αρκετές φορές. Δεν χρειάζεται να μένεις στο κρεβάτι ανεμίζοντας λευκή σημαίκα κάτω από το μαξιλάρι. Σήκω και θα διώξεις το χανγκόβερ μέσα σε μία ώρα.

Ξύπνημα +2 λεπτά
Το τέλειο ποτό
Βοηθάει Αδυνατισμένους μυς, πονοκέφαλο, στόμα Σαχάρα
Ξεκίνα τη μάχη με ένα διαφορετικό κοκτέιλ από το εύφλεκτο υγρό που έκλεισε την προηγούμενη νύχτα. Μίξαρε 500 ml φρουτοχυμό μαζί με ίση ποσότητα νερού και 1/4 κ.σ. αλάτι. Αυτό διακόπτει την αφυδάτωση που προκαλεί το αλκοόλ και που στερεί νερό από τα νεφρά σου. «Το αλάτι θα εξασφαλίσει την απορρόφηση των υγρών από το σώμα σου» σου λέει ο Paul Stillman, του Expert Group on Hydration. Αυτή η ξαφνική πλημμύρα θα απορροφηθεί από τους διψασμένους μυς σου αλλά κι από τον εγκέφαλό σου, ο οποίος χωρίς νερό έχει μειωθεί σε όγκο και τραβάει την επένδυση στο εσωτερικό του κρανίου. Η ζάχαρη στο χυμό θα σου δώσει ενέργεια και θα επιταχύνει την αποβολή των τοξικών ουσιών, που παραμένουν στο συκώτι σου μόλις μεταβολιστεί το αλκοόλ.

+5 λεπτά
Η τέλεια μουσική
Βοηθάει Επεξεργασία πληροφοριών, κίνητρα για να παραμείνεις όρθιος, ικανότητα για συγκέντρωση
Δεν μπορείς να θυμηθείς γιατί η Κοκκίνου είναι στο mp3 player σου σήμερα το πρωί. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί ο εγκέφαλός σου λειτουργεί μέσα σε ομίχλη κυτοκινών, χημικών που «επηρεάζουν την ορθή λειτουργία του εγκεφάλου και της μνήμης» σου λέει ο Stillman. Ασε την Κοκκίνου λίγο ακόμη όμως…
Ερευνα από το Sunway University College στη Μαλαισία βρήκε ότι κάποιοι τύποι μουσικής μπορούν να ενεργοποιήσουν τη φαιά ουσία σου και να βελτιώσουν κατά πολύ τη συγκέντρωσή σου. Κάτι που ας παραδεχτούμε ότι σου λείπει ιδιαίτερα τέτοια δύσκολα πρωινά. Τα τραγούδια που παίζουν στα 120 bpm μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη σου. Επίσης, σου δίνουν κίνητρα, σύμφωνα με νέες δοκιμές του Πανεπιστημίου του Brunel.
Αν δεν μπορείς να αντέξεις σύγχρονη μουσική (ή Κοκκίνου) τόσο πρωί, δοκίμασε τη Σονάτα για Δύο Πιάνα σε Ντο Ματζόρε του Μότσαρτ. Ερευνες που έχουν γίνει στη μουσική του Μότσαρτ έχουν δείξει ότι καθαρίζει το μυαλό σου βελτιώνοντας την αντίληψη του χώρου και του χρόνου.

+ 14 λεπτά
Η τέλεια γυμναστική
Βοηθάει Μεταβολισμός τοξινών, Διάθεση
Μπορείς να το κάνεις, πίστεψέ το. Με αυτόν τον τρόπο, η καρδιά σου χτυπάει πιο γρήγορα και το συκώτι σου προσπαθεί απεγνωσμένα να απαλλαγεί από τις τοξίνες, που έμειναν από το μεταβολισμό του χθεσινοβραδινού αλκοόλ. Ενα γρήγορο πρόγραμμα θα σε βοηθήσει να διώξεις αυτά τα σκουπίδια πιο γρήγορα και να κάνει το χανγκόβερ να τελειώσει μια ώρα αρχύτερα.
«Τα σούπερ σετ, στα οποία κάνεις δύο συνεχή σετ ασκήσεων χωρίς να ξεκουραστείς ενδιάμεσα, ξυπνούν το μεταβολισμό σου» σου λέει ο προπονητής Paul Fallows. «Αυτές είναι πολύ σταθερές ασκήσεις, που χρησιμοποιούν μόνο το βάρος του σώματός σου». Αυτό σημαίνει ότι θα ανεβάσεις τις ενδορφίνες σου χωρίς να χρειαστεί να κουνηθείς πολύ. Εχε κι έναν κουβά κάπου κοντά για καλό και για κακό. Κάνε 1 ή 2 σούπερ σετ, ανάλογα με το πόσο ισχυρό είναι το χανγκόβερ.

+22 λεπτά
Το τέλειο ξύπνημα
Βοηθάει Ξύπνημα όλου του σώματος
Συγχαρητήρια! Εφτασες στο μπάνιο χωρίς το στομάχι σου να επαναστατήσει. Εδώ η μεταμόρφωσή σου από ερείπιο σε υπερστρατιώτη της ημέρας σου συνεχίζεται. Ενώ κάνεις ντους, ενδιάμεσα χαμήλωνε τη θερμοκρασία στο κρύο: έρευνα από το πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου βρήκε ότι έτσι αυξάνεται η ροή οξυγόνου στο σώμα σου. Μόλις βγεις, βάλε κι ένα τζελ ΧΧΧΧΧΧΧ κάτω από τα μάτια, για να αυξήσεις τη ροή του αίματος και να μη φαίνεσαι σαν κομπάρσος στο Κακό 4.

+35 λεπτά
Το τέλειο πρωινό
Βοηθάει Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και χημικούς ενόχους στο πεπτικό σου σύστημα
Η πυξίδα του βρώμικου που έφαγες κάποια στιγμή τα ξημερώματα σε πήγε μέχρι το σπίτι, αλλά θα πρέπει να φας λίγο καλύτερα για να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Για αρχή, φτιάξε ένα αυγό ποσέ και βάλε το πάνω σε ένα muffin ολικής άλεσης, σου λέει η διατροφολόγος Carrie Ruxton.
«Το συκώτι σου είναι πολύ απασχολημένο μεταβολίζοντας το αλκοόλ για να παραγάγει περισσότερη γλυκόζη για το αίμα σου. Ετσι οι υδατάνθρακες στο muffin θα αυξήσουν τα επίπεδα και θα αισθανθείς λιγότερη κούραση». Επίσης, η κυστεΐνη στο αυγό θα απορροφήσει την ακεταλδεΰδη. Αυτή η ουσία παράγεται όταν το συκώτι σου μεταβολίζει το αλκοόλ - αν έχεις πολύ, νιώθεις ναυτία κι ενδέχεται να κάνεις κι εμετό.

Χρειάζεσαι κι άλλο;
Φάε γιαούρτι με μέλι. «Το γιαούρτι αποκαθιστά την ισορροπία βακτηρίων στο έντερό σου, για να σταματήσει η τάση για εμετό» σου λέει η Ruxton. «Το μέλι αναπληρώνει το νάτριο, το κάλιο και τους ηλεκτρολύτες που χάθηκαν στις επισκέψεις σου στην τουαλέτα».

+55 λεπτά
Βοηθάει Να νικήσεις την κούραση και την υπνηλία
Αν πηγαίνεις με τρένο ή λεωφορείο στη δουλειά, αντιστάσου και μην κοιμηθείς το τεταρτάκι σου. Καλύτερα πίεσε τα σημεία acupressure του σώματός σου. Πίεσε σταθερά 5 εκ. πάνω από το τέλος της παλάμης σου, στο εσωτερικό του καρπού σου, ή την ίδια απόσταση πάνω από τους αστραγάλους ή κάτω από το γόνατό σου. Ερευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας έδειξε ότι πιέζοντας αυτά τα σημεία μπορεί να μειώσεις τη ναυτία. Απλώς, πίεσε με τον αντίχειρά σου οποιοδήποτε από αυτά τα σημεία για 6 δευτερόλεπτα κι άφησέ το. Ετοιμος. Σαν καινούργιος. Ορμα τους.

Το σούπερ σετ για χανγκόβερ 1
1 Κάμψεις (15 επαναλήψεις)
Ξάπλωσε με το βάρος στα χέρια σου και στα δάχτυλα των ποδιών σου (Α). Χαμήλωσε το σώμα σου στο πάτωμα λυγίζοντας τους αγκώνες σου (Β) και μετά σπρώξε ξανά προς τα επάνω. Κάνε το αργά, γιατί το κεφάλι σου μπορεί να εκραγεί. Θυμήσου, είσαι σε ευαίσθητη περίοδο.
2 Βαθιά καθίσματα (10 επαναλήψεις)
Στάσου όρθιος με τα χέρια πίσω από το κεφάλι σου (Α). Χαμήλωσε το σώμα σου μέχρι οι γοφοί σου να είναι παράλληλοι με το έδαφος (Β). Σήκω στην αρχική σου θέση. Βρίσκεσαι στη μέση του σετ. Κουράγιο.

Το σούπερ σετ για χανγκόβερ 2
1 Κάμψεις με ακούμπημα ώμου (10 επαναλήψεις)
Περισσότερες κάμψεις (Α). Αυτήν τη φορά, στην κορυφή κάθε επανάληψης, ακούμπα πρώτα με το δεξί χέρι τον αριστερό ώμο και μετά με το αριστερό τον δεξιό σου ώμο (Β). Ισως χρειαστείς λίγο παραπάνω χυμό πορτοκάλι σε αυτό το σημείο.
2 Ορειβατικές κάμψεις
Και λίγες ακόμα, αυτήν τη φορά με μία μικρή παραλλαγή. Μετά την πρώτη κάμψη (Α), φέρε το δεξί γόνατο στον δεξιό ώμο σου (Β). Κάνε άλλη 1 κάμψη και μετά κάνε το ίδιο και με την αριστερή πλευρά.


http://www.menshealth.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top