Το αντρικό σεξουαλικό ένστικτο, είναι εκείνο που καθιστά τους άντρες "φιλοπόλεμους" και έτοιμους για καβγά!


Αυτό υποστηρίζει μεγάλη μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης οι οποίοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό που η κλασική ψυχιατρική αποκαλεί "ανδρικό ορμέμφυτο", δηλαδή το σεξουαλικό ένστικτο του αρσενικού, είναι υπέυθυνο για πολλά από τα δεινά των κοινωνιών: από τη βία στα γήπεδα μέχρι τις θρησκευτικές διαμάχες και τους πολέμους!

Η ροπή προς τη βία, λένε οι επειστήμονες, έχει "καταγραφεί" στα ανδρικά γονίδια εδώ και χιλιετίες και πηγάζει από το σεξουαλικό τους ένστικτο. Αν λοιπόν το θηλυκό αποτελεί την πέτρα του σκανδάλου, το αρσενικό μάλλον βρίσκεται στη ρίζα της σύγκρουσης, σύμφωνα τουλάχιστον με την εξελικτική ψυχολογία.

Όπως εξηγούν στην μελέτη τους οι ερευνητές, το ένστικτο του άνδρα πολεμιστή αποτέλεσε μια στρατηγική επιβίωσης που το ανθρώπινο είδος υιοθέτησε με επιτυχία από τα πρώτα βήματά του επάνω στη Γη και τελικά πέρασε στα γονίδια μέσω της φυσικής επιλογής. Ετσι το ανδρικό φύλο κατέληξε να είναι "από τη φύση του" φιλοπόλεμο και έτοιμο για καβγά με τον κάθε πιθανό αντίπαλο.

Ήταν αυτό ακριβώς το ένστικτο που βοηθούσε τους άνδρες όχι μόνο να επικρατήσουν έναντι των εχθρών τους αλλά και να κατακτήσουν το ταίρι που θα εξασφάλιζε την σωστή διαιώνιση των γονιδίων τους! Είναι χαρακτηριστικό ότι εξ αιτίας του ενστίκτου αυτού οι άνδρες αντιμετώπιζαν με επιθετικότητα και βία τα ξένα αρσενικά, με έναν τρόπο που μοιάζει με εκείνον με τον οποίο οι χιμπατζήδες περιφρουρούν το έδαφός τους. Αντίθετα οι γυναίκες, είχαν πάντοτε πιο περιορισμένη φιλοπόλεμη στάση και επέλεγαν να λύνουν τις συγκρούσεις ειρηνικά, με κύριο μέλημα την προστασία των παιδιών τους.

Οι ερευνητές πάντως επισημαίνουν πως σήμερα που οι συνθήκες έχουν αλλάξει, αυτή η αρχέγονη στρατηγική δεν φαίνεται πια να λειτουργεί τόσο καλά. Ίσως μάλιστα σε αυτήν να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η αποτυχία να εξαλειφθεί η αντιπαλότητα και η βία από όλες τις κοινωνίες και όλους τους πολιτισμούς.

" Η μελέτη μας δείχνει ότι ο ανθρώπινος ψυχισμός έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να διαιωνίζει τη σύγκρουση με τους "απ΄έξω". Και ίσως αυτό να ευθύνεται για την δυσκολία που έχουμε στο να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας, η οποία έχει εξελιχθεί με αυτόν τον τρόπο επί χιλιετίες", εξηγεί ο καθηγητής Μαρκ φαν Φουχτ, επικεφαλής της μελέτης.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top