Τα πολιτικά σκάνδαλα αποτελούσαν ανέκαθεν την αποκάλυψη της διαφθοράς, το ξεμπρόστιασμα προσωπικοτήτων με ισχύ στην πολιτική ζωή
του τόπου και την υποβίβαση της ίδιας της πολιτικής. Τα «ροζ» πολιτικά σκάνδαλα μπορεί να μεταφραστούν ως μία καλή ευκαιρία να πουλήσουν φύλλα οι εφημερίδες, να αμαυρώσουν το όνομα του «άτακτου πολιτικού» και κατ’επέκταση το κόμμα από το οποίο προέρχεται ή ως μία ακόμα προέκταση..
ενός ουσιαστικότερου πολιτικού σκανδάλου, με σκοπό μάλιστα συχνά να αποπροσανατολίσουν από αυτό.
Με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου, που αποτελεί αναμφισβήτητα το πιο καυτό «ροζ» (και άλλων αποχρώσεων) πολιτικό σκάνδαλο που αντιμετώπισε ποτέ η Ελλάδα, θυμηθήκαμε την «ροζ» εποχή του Κλίντον, των Κέννεντι, του Καρόλου και άλλων πολιτικών προσώπων που πέρασαν και άφησαν τον «λεκέ» τους στην παγκόσμια ιστορία.
Μεγάλη Αικατερίνη
Αν υπήρχαν εφημερίδες στην εποχή της, οι σεξουαλικές ανησυχίες της τσαρίνας Αικατερίνης της Ρωσίας θα έκαναν σίγουρα πολλά πρωτοσέλιδα. Στα χρόνια της βασιλείας της, από το 1762 και για 34 ακόμα χρόνια, η -για τους φίλους- «Kitty» ήρθε σε επαφή με αμέτρητους εραστές, τους οποίους μάλιστα προβίβαζε σε πολιτικά αξιώματα, για όσο της έκανε κέφι, και μετά τους συνταξιοδοτούσε με καθόλου ευκαταφρόνητα χρηματικά πόσα και κτηματικές περιουσίες. Σχετικά με το θάνατό της, κακόβουλες φήμες αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι πέθανε όταν την πλάκωσε ένα άλογο κατά τη διάρκεια κτηνοβασίας. Στην πραγματικότητα όμως ο θάνατός της προήλθε από εγκεφαλικό. Η ιστορία είναι καμιά φορά βαρετή!
Οικογένεια Κέννεντι – Μέριλιν Μονρόε
Βάσιμες φήμες φέρουν την σούπερ σέξι σταρ της δεκαετίας του ’50 να διατηρούσε ερωτικό δεσμό με τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Κέννεντι ή τον αδερφό του, και πρόεδρο της Αμερικής, Τζον, ή και με τους δύο. Αυτό, όμως, δεν αποτελεί σκάνδαλο από μόνο του. Οι φήμες φουντώνουν γύρω από τον θάνατο της Μέριλιν, αφού τόσο η καλή της φίλη Jeanne Carmen όσο και -για ένα διάστημα σύζυγός της- Joe DiMaggio υποστηρίζουν ότι «οι Κέννεντι τη σκότωσαν».
Λέγεται, μάλιστα, πως η Μέριλιν ξεκίνησε κάποιο ειδύλλιο με τον Τζον, ο οποίος σύντομα τη βαρέθηκε και την «πέρασε» στον αδερφό του. Όταν και εκείνος κουράστηκε με την ψυχαναγκαστική της συμπεριφορά και τον ασταθή της χαρακτήρα, έδωσε εντολή στους βοηθούς του να την κρατήσουν μακριά του. Φοβούμενος, ωστόσο, ότι εκείνη θα διαδώσει τη σχέση τους και θα βλάψει την καριέρα του, κάποια στιγμή την επισκέφθηκε, τσακώθηκαν άσχημα και εκείνη, έπειτα, εντελώς αποκαρδιωμένη αυτοκτόνησε. Αν, ωστόσο, στον θάνατό της εμπλέκονται οι Κέννεντι, με την κάλυψη του FBI, όπως στηρίζουν κάποιοι, είναι κάτι που δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα.
Το σκάνδαλο Profumo
Στο Ηνωμένο Βασίλειο του 1961, ο τότε Υπουργός σε θέματα Πολέμου, Τζον Προφούμο, συνάπτει ερωτικό δεσμό με την αρτίστα Christine Keller, η οποία ήταν ταυτόχρονα και ερωμένη ενός διάσημου Ρώσου κατασκόπου, υπαλλήλου του σοβιετικού προξενείου στο Λονδίνο. Η σχέση τους διάρκεσε μερικές μόνο εβδομάδες πριν την λήξει ο ίδιος ο Προφούμο, αλλά δεν άργησε να γνωστοποιηθεί έναν χρόνο αργότερα Αντιλαμβάνεστε τι σήμαινε αυτό για το House of Commons των Άγγλων και μάλιστα εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου. Ο Προφούμο ενώ στην αρχή αρνήθηκε τα πάντα, αναγκάστηκε λόγο των αποδεικτικών στοιχείων να παραδεχτεί τη σχέση αυτή και παραιτήθηκε, ενώ ένα μήνα μετά παραιτήθηκε και ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης Harold MacMillan. (Γεγονότα του σκανδάλου Προφούμο απεικονίζονται στην ταινία του 1989 «Scandal»).
Ανδρέας Παπανδρέου – Δήμητρα Λιάνη
Μικρότερο φυσικά σε ένταση από την πρόσφατη «Ζαχοπουλειάδα», το σκάνδαλο που δημιουργήθηκε με την παράνομη -αρχικά- σχέση του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου με την πολύ νεότερή του, αεροσυνοδό, Δήμητρα Λιάνη, έδωσε τροφή σε όλα τα (σκανδαλοθηρικά και μη) μέσα της Ελλάδας και του εξωτερικού για πολλά χρόνια. Δεν ήταν λίγα αυτά που γράφτηκαν και ειπώθηκαν για την Λιάνη. Ο ξένος Τύπος τη χαρακτήρισε «προικισμένη αεροσυνοδό», οι γυμνόστηθες φωτογραφίες της έκαναν το γύρο του κόσμου, ενώ η μεγάλη διαφορά ηλικίας των δύο εραστών σχολιάστηκε συχνά με κακεντρέχεια.
Ο «γυναικάς» Παπανδρέου πάντως δεν πτοήθηκε. Ζήτησε διαζύγιο από την τότε σύζυγό του Μαργαρίτα και, επιστρέφοντας από το ταξίδι τους στην Αγγλία, με το γνωστό «νεύμα» του στις σκάλες του αεροπλάνου κάλεσε τη Δήμητρα δίπλα του και επισφράγισε έτσι τη σχέση τους, η οποία εξελίχθηκε σε γάμο.
Πρίγκιπας Κάρολος – Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς
Το Μπάκινγκχαμ έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τα μέσα με σκάνδαλα και παράνομα ειδύλλια. Το μακροβιότερο αυτών αφορά τον παράνομο δεσμό του Καρόλου με την Καμίλα που διάρκεσε 33 ολόκληρα χρόνια και ολοκληρώθηκε, μετά τη θάνατο της Νταϊάνα, με τον πολυσυζητημένο γάμο τους. Περιττεύει να επεκταθούμε στα εκατομμύρια δημοσιεύματα όλων αυτών το χρόνων με παρασκήνια, φωτογραφίες και βίντεο της σχέσης αυτής. Αξίζει, όμως, να προσθέσουμε ότι μέρους του σκανδάλου σχετίζεται και με τον θάνατο της Diana, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για δολοφονία, η οποία μπορεί και να σχετίζεται με τη βασιλική οικογένεια.
Μπιλ Κλίντον – Μόνικα Λεβίνσκι
Αναμφισβήτητα το πιο πολύ-δημοσιευμένο «ροζ» πολιτικό σκάνδαλο όλων των εποχών, αφού αφορούσε άμεσα τον ίδιο τον πρόεδρο της Αμερικής, Μπιλ Κλίντον. Από το Νοέμβριο του 1995 μέχρι τον Μάρτιο του 1997, ο Κλίντον είχε μία σειρά σεξουαλικών επαφών με την υπάλληλο του Λευκού Οίκου Μόνικα Λουίνσκι, με τις μυστικές τους συναντήσεις να λαμβάνουν χώρα μέσα ή κοντά στο πολυσυζητημένο Οβάλ Γραφείο. Το ειδύλλιο δημοσιοποιήθηκε το 1998 με αφορμή την υπόθεση της Paula Jones, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ μήνυσε τον Κλίντον για σεξουαλική παρενόχληση.
Στην κατάθεσή του ο Κλίντον αρνήθηκε την όποια ερωτική σχέση με την Λουίνσκι, κάτι που οδήγησε στο να κατηγορηθεί για ψευδομαρτυρία και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης καθώς και σε μία αναφορά του Κένεθ Σταρ, 453ων σελίδων, με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την σχέση του προέδρου με την Λουίνσκι. Μέρος των «λεπτομερειών» ήταν, άλλωστε, και ο περίφημος «λεκές» στο μπλε φόρεμα της Λουίνσκι που με εξέταση DNA μπορούσε να επιβεβαιώσει τα πάντα. Το αποτέλεσμα; Ο Κλίντον αθωώθηκε, αλλά η έκταση που είχε πάρει το σκάνδαλο ήταν αρκετή για να βλάψει την καριέρα του (ή και να ωφελήσει την μετέπειτα πολιτική καριέρα της συζύγου του, Χίλαρυ).
Τα σκάνδαλα Φόλεϋ και Κρεγκ
Δύο επιφανείς Αμερικανοί πολιτικοί, ο Μαρκ Φόλεϋ και ο Λάρυ Κρεγκ, και οι δύο του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων εξευτελίστηκαν κυριολεκτικά από τα αμερικανικά μέσα πριν λίγο καιρό με αφορμή τις παράνομες σεξουαλικές τους δραστηριότητες.
Στην πρώτη περίπτωση, ο Φόλεϋ, ένθερμος «σταυροφόρος» ενάντια στην παιδική κακοποίηση, παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2006 από το Κογκρέσο, μετά από βάσιμους ισχυρισμούς ότι έστελνε προκλητικά e-mail και μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου σε ανήλικα αγόρια που λάμβαναν τότε μέρος σε εκπαιδευτικά κυβερνητικά προγράμματα. Εκείνος υποστήριξε ότι έστελνε τη μηνύματα με σκοπό να εξυπηρετήσει τα παιδιά, στην περίπτωση που χρειάζονταν κάποια συστατική επιστολή. Ο δικηγόρος του προσπάθησε να βρει «ελαφρυντικά» όπως ο βιασμός του Φόλεϋ από έναν παπά όταν ήταν έφηβος και το πρόβλημα αλκοολισμού που είχε, η υπόθεση ωστόσο δεν έχει κλείσει και οι κατηγορίες για παιδοφιλία ακόμα εκκρεμούν.
Ο Λάρυ Κρέγκ, από την άλλη, φαίνεται πως είχε άλλες προτιμήσεις. Τον Ιούνιο του 2007 συνελήφθη για ασέλγεια σε ανδρικές τουαλέτες του αεροδρομίου της Μινεάπολης και μάλιστα εις βάρος αστυνομικού (με πολιτικά), ενώ τον Αύγουστο, όταν δημοσιεύτηκε το συμβάν από εφημερίδα, ο Κρεγκ παραδέχτηκε την ενοχή του για ανάρμοστη συμπεριφορά. Δήλωσε, μάλιστα, ότι αν δεν ανακληθεί η κατηγορία για ασέλγεια σκοπεύει να παραιτηθεί από το αξίωμά του ως γερουσιαστής του Αϊντάχο. Κι όμως, επειδή την δόξαν δεν εμίσησεν κανείς και παρά το μέγεθος του σκανδάλου, ένα μήνα μετά ο Κρεγκ άλλαξε γνώμη και αρνείται πλέον να παραιτηθεί, ενώ δεν σκοπεύει να συμμετέχει στις εκλογές του Νοεμβρίου.
himaira
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!