Όπλα, ναρκωτικά, σκοτεινά λαγούμια ,
αυτοσχέδιο αλκοόλ, θανάσιμες συμπλοκές μεταξύ αντίπαλων ομάδων ακόμη και αποδράσεις από αέρος! Είναι ο τρομακτικός κόσμος των ελληνικών φυλακών με τους 11.364 «ενοίκους» τους, που διαβιούν κάτω από σκληρές συνθήκες είτε εκτίοντας τις ποινές που τους έχουν επιβληθεί από την ελληνική δικαιοσύνη, είτε αναμένοντας την δίκη τους.
Το «protothema.gr» με αφορμή το περιστατικό στις φυλακές Κορυδαλλού - με «πρωταγωνιστή» τον βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστό και μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς» που κράτησαν για αρκετές ώρες ομήρους σωφρονιστικούς υπαλλήλους – και το οποίο ευτυχώς και σε αντίθεση με παλαιότερα περιστατικά είχε αναίμακτη, αίσια κατάληξη, καταγράφει σειρά γεγονότων που έλαβαν χώρα στις φυλακές και ανέδειξαν τα κενά ασφαλείας στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και κυρίως σε αυτό του Κορυδαλλού.

31 Αυγούστου 2011: Σωφρονιστικοί υπάλληλοι ανακαλύπτουν μια τρύπα στο τσιμεντένιο πάτωμα, κάτω από ένα κρεβάτι κελιού της Γ΄ πτέρυγας, όπου κρατούνταν δύο Αλβανοί υπόδικοι για διακεκριμένες κλοπές και ναρκωτικά και ένας Έλληνας, επίσης υπόδικος, για ανθρωποκτονία. Οι αρχές των φυλακών διαπιστώνουν ότι οι τρεις κρατούμενοι ετοίμαζαν θεαματική απόδραση από τις φυλακές Κορυδαλλού, σκάβοντας επί μήνες ένα τούνελ μέσα στο κελί τους, προκειμένου να φτάσουν στην ελευθερία. Όπως έγινε γνωστό, από το υπουργείο Δικαιοσύνης, η τρύπα, η οποία είχε διάμετρο 80 εκατοστά, οδηγούσε στα παλιά πειθαρχεία, όπου οι κρατούμενοι είχαν προχωρήσει σε διάνοιξη νέας τρύπας μήκους περίπου 10 μέτρων και διαμέτρου επίσης 80 εκατοστών.

26 Φεβρουαρίου 2011: Στις φυλακές της Νέας Αλικαρνασσού σημειώνονται άγριες συμπλοκές με «πρωταγωνιστές» βαρυποινίτες Άραβες και Ρωσοπόντιους. Με απόφαση του αρμόδιου εισαγγελέα και του διευθυντή της φυλακής κρατούμενοι και από τις δυο ομάδες οδηγούνται για δέκα ημέρες στο πειθαρχείο αλλά σε ξεχωριστούς χώρους όπου κι εκεί όμως τα επεισόδια συνεχίζονται. Οι κρατούμενοι ισχυρίζονται ότι όλα ξεκίνησαν όταν κάποιος από τη μία ομάδα των αλλοδαπών εξύβρισε την πατρίδα και την οικογένεια μέλους του ….αντίπαλου στρατοπέδου. Οι άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές ήρθαν στα χέρια για το ποιος θα κυριαρχήσει στο εμπόριο ναρκωτικών μέσα στη φυλακή.

23 Απριλίου 2011: Ένας 29χρονος κρατούμενος στις φυλακές των Τρικάλων, εντοπίζεται νεκρός από τις αρχές της φυλακής. Ύστερα από έρευνα διαπιστώθηκε ότι πως ο άτυχος άνδρας συνεπλάκη με έναν 31χρονο. Και οι δύο κρατούμενοι ήταν Ρομά και η συμπλοκή ξεκίνησε από άγνωστους λόγους. Ο 31χρονος χρησιμοποιώντας αρχικά σεντόνι το οποίο τύλιξε γύρω από το λαιμό του29χρονου και στη συνέχεια με μία σακούλα τον έπνιξε.

22 Φεβρουαρίου 2009: Οι υπόδικοι Βασίλης Παλαιοκώστας και Αλκέτ Ριζάι καταφέρνουν να αποδράσουν από τον Κορυδαλλού με ένα απίστευτο τρόπο. ….Αποχαιρετούν το κελί τους καταφέρνοντας να δραπετεύσουν, για δεύτερη φορά, με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού. Το ελικόπτερο εντοπίστηκε αργότερα στο Πολυδένδρι, όπου δραπέτες και συνεργοί άφησαν δεμένο και φιμωμένο τον πιλότο. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας μιλά «για προσβολή και λήψη μέτρων όσο σκληρά και αν είναι», και ζητά τις παραιτήσεις της διοίκησης των φυλακών και του ειδικού γραμματέα του υπουργείου. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζητούν παραίτηση της κυβέρνησης καταγγέλλοντας ανυπαρξία κράτους.

30 Μαρτίου 2007: Ξημερώματα Παρασκευής, κελί 80, στη Δ΄ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού. Τέσσερις κρατούμενοι συζητούν χαμηλόφωνα μεταξύ τους. Προσπαθούν να «αποδράσουν» από την ανιαρή καθημερινότητά τους και αποζητούν απεγνωσμένα λίγο αλκοόλ. Αποφασίζουν να το παρασκευάσουν εκείνη τη στιγμή, μέσα στο κελί τους. Γρήγορα, όμως, η φωτιά που έχουν ανάψει για να φτιάξουν αυτοσχέδιο τσίπουρο (με οινόπνευμα και χυμό φρούτων) φουντώνει. Τα σκεπάσματά τους τυλίγονται στις φλόγες. Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που εκείνο το βράδυ έχουν βάρδια δεν ακούν τις φωνές τους. Οι τρεις απανθρακώνονται και ο τέταρτος της παρέας μεταφέρεται στο νοσοκομείο – αλλά λίγα 24ωρα μετά χάνει τη μάχη για τη ζωή.

6 Ιουνίου 2006: Ιδιωτικό ελικόπτερο προσγειώθηκε στο προαύλιο του των φυλακών Κορυδαλλού και παρέλαβε τον Αλκέτ Ριζάι αλλά και τον Βασίλη Παλαιοκώστα, που κρατούνταν στην 5η πτέρυγα.


Οι φυλακές σε αριθμούς


Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης (μέχρι την 1/1/2010) η κατάσταση στις φυλακές της χώρας έχει ως εξής:


ΓΕΝΙΚΟΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ – ΠΟΙΝΩΝ (2003-2010) (Κατά την 1η Ιανουαρίου εκάστου έτους)



ΠΗΓΗ himaira

1 σχόλια:

  1. Για οσους νομιζουν οτι εμεις που εργαζομαστε εκει μεσα εχουμε να κανουμε με παιδακια... Γι'αυτο και μας εχουν βαλει στο ενιαιο μισθολογιο να αμοιβομαστε (680€) οσο και ενας δασκαλος που και αυτος εχει να κανει με παιδακια. Μονο που ο δασκαλος και ο καθε δημοσιος υπαλληλος του ενιαιου μισθολογιου δεν κινδυνευει καθημερινα απο αυτοσχεδια σουβλια, ουτε ειναι αναγκασμενος να ερευνει και να αγγιζει ατομα που κουβαλανε πανω τους 10 αρρωστιες και να μην παιρνει τουλαχιστον επιδομα ανθυγιεινης εργασιας. Και το κυριοτερο...εφοσον οι Σωφρονιστικοι Υπαλληλοι δε δικαιουμαστε το σωφρονιστικο επιδομα, με ποιο τροπο διαχωριζομαστε με εναν υπαλληλο γραφειου? Αλλα ας μην ειμαστε παραλογοι...οπως και εμεις μπορει να κολλησουμε μια ανιατη ασθενεια απο ενα απλο φτυσιμο ενος κρατουμενου, ετσι και ενας υπαλληλος γραφειου σε μια εφορεια μπορει να κολλησει συρραπτικιτιδα απο χαλασμενο συρραπτικο...Θα τρελαθουμε τελειως!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top