To ντέρμπι της  χρονιάς πλησιάζει και το gazzetta.gr αρχίζει μια σειρά εξαιρετικών αφιερωμάτων!
Με αφορμή την επιστροφή του Λέτο εκ νέου στο «Καραϊσκάκης», θυμόμμαστε τους ποδοσφαιριστές που έχουν φορέσει τη φανέλα Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού.
Πλέον, μπήκαμε σε εβδομάδα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό να φιλοξενεί το Σάββατο στο Φάληρο τον Παναθηναϊκό, αλλά η φιλοξενία δεν θα είναι και τόσο θερμή για τον Σεμπαστιάν Λέτο, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» φίλαθλοι δεν ξεχνούν πως ο Αργεντινός φόρεσε τη φανέλα της δικής τους ομάδας πριν μετακομίσει στον αιώνιο αντίπαλο.
Αμέσως, ο «Σέμπα» έγινε... εχθρός, όπως έχει συμβεί και σε πολλές άλλες περιπτώσεις παικτών που από τα πράσινα φόρεσαν τα ερυθρόλευκα και το αντίστροφο. Πάντως, ο πρώτος σκόρερ της Super League ήταν ο τελευταίος ποδοσφαιριστής που έκανε τη διαδρομή Πειραιά-Παιανία ή Παιανία-Πειραιά, αλλά και ο τελευταίος που έχει σκοράρει και με τη φανέλα των δύο ομάδων. Όμως ο Μιχάλης Κωνσταντίνου είναι αυτός που έχει σκοράρει σε ντέρμπι τόσο με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο, όσο και με το τριφύλλι στο στήθος.
Προδότες ή επαγγελματίες;
Οι ποδοσφαιριστές που πάνε στον αιώνιο αντίπαλο είναι τελικά προδότες ή επαγγελματίες; Αυτό το ερώτημα θα αιωρείται πάντοτε, καθώς κάθε περίπτωση είναι και διαφορετική. Ο καθένας απλά βγάζει το δικό του συμπέρασμα!
Από τα κόκκινα στα πράσινα
Ο Λέτο ξεκίνησε την καριέρα του στην Ελλάδα από τον Ολυμπιακό ως δανεικός από τη Λίβερπουλ, για να αντικαταστήσει τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Ο Αργεντινός έδειξε στο λιμάνι την αξία του, αλλά τα χρήματα που απαιτούσε η Λίβερπουλ για να τον πουλήσει κρίθηκαν υπερβολικά στον Πειραιά, συνεπώς ο Παναθηναϊκός επωφελήθηκε και τον απέκτησε από την αγγλική ομάδα.

Ο αρχηγός και μετανιωμένος Δεληκάρης
Από τις πιο πολυσυζητημένες μετακομίσεις ήταν αδιαμφισβήτητα του Γιώργου Δεληκάρη. Ο τσακωμός του «Έλληνα Μπεστ» με τον Κώστα Αϊδινίου τον Νοέμβρη του 1977 είχε ως αποτέλεσμα να φύγει από τον Ολυμπιακό, μια και του αφαίρεσαν και το περιβραχιόνιο. Μπορεί ο Δεληκάρης να ακουγόταν πως θα πήγαινε στη Γερμανία, όμως έκανε χρήση της οκταετίας και φόρεσε το τριφύλλι, λέγοντας «ναι» στον Αντώνη Μαντζεβελάκη! Ο Δεληκάρης επέστρεψε για πρώτη φορά στο «Καραϊσκάκης» ως αντίπαλος στις 6 Μαΐου του 1979, ως αρχηγός του Παναθηναϊκού! Αγωνίστηκε σε άλλα πέντε έξι παιχνίδια με τα πράσινα και πέτυχε ένα γκολ. Αργότερα μετάνιωσε για την επιλογή του!

Πακέτο Κυράστας...
Ο Γιάννης Κυράστας λατρεύτηκε από τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού ως προπονητής της ομάδας και λίγοι θυμούνται ότι αποτελούσε προϊόν των ομάδων νέων του Ολυμπιακού. Το καλοκαίρι του 1981 (συγκεκριμένα στις 14 Ιουνίου) ο Κυράστας πανηγύριζε με τα ερυθρόλευκα το δεύτερο συνεχόμενο πρωτάθλημα με την ομάδα του Πειραιά, αλλά λίγες μέρες αργότερα μεταπήδησε στον αιώνιο αντίπαλο.

...και Μάικ Γαλάκος
Ο Κυράστας δεν πήγε μόνος του στους «πράσινους», καθώς ο Γιώργος Βαρδινογιάννης τα βρήκε και με τον Μάικ Γαλάκο, με τους δύο παίκτες να κοιτούν το μέλλον τους, που τότε ήταν με το «τριφύλλι», κάνοντας χρήση της οκταετίας για να μεταγραφούν στον Παναθηναϊκό. Αξιοσημείωτο είναι πως ο Κυράστας παλαιότερα «έκραζε» τον Γιώργο Δεληκάρη για την... προδοσία του. Ο Κυράστας άκουσε τα εξ αμάξης από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού στο πρώτο του ντέρμπι, με αποτέλεσμα μετά το τέλος του αγώνα να βγάλει τη φανέλα του Παναθηναϊκού και να την κουνάει στους οπαδούς του Ολυμπιακού που τον έβριζαν εν χορώ.

Οι δύο... Νικόλες στον Παναθηναϊκό!
Ο Παναθηναϊκός δεν σταμάτησε εκεί και συνέχισε να παίρνει παίκτες από τον Ολυμπιακό. Το καλοκαίρι του 1985 σειρά πήρε ο Νίκος Σαργκάνης. Ο Έλληνας τερματοφύλακας δέχτηκε πολύ χαμηλή προσφορά από τον Σταύρο Νταϊφά για να συνεχίσει την καριέρα του με τα ερυθρόλευκα και αποφάσισε να αλλάξει στρατόπεδο. Ιστορικός έχει μείνει ο τελικός Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, όπου έδωσε το τρόπαιο με τις αποκρούσεις του στα πέναλτι στον Παναθηναϊκό και έτρεξε στον πρόεδρο του Παναθηναϊκού Γιώργο Βαρδινογιάννη!

Την ίδια περίοδο άφησε το λιμάνι με τη χρήση του νόμου και ο Νίκος Βαμβακούλας, όμως τη... δόξα τοτ έκλεψε το «Φάντομ»! Πάντως, ο «Τιραμόλα» παρότι έκανε αξιόλογη καριέρα στον Παναθηναϊκό, δήλωσε πως ανήκει στην οικογένεια του Ολυμπιακού και αγωνίζεται με τους παλαιμάχους του.

Η... κουτάλα της Ευρώπης του Αποστολάκη
Ο Στράτος Αποστολάκης προκάλεσε μεγάλη έκπληξη όταν αποφάσισε το καλοκαίρι του 1990 να αφήσει τον Ολυμπιακό για τον Παναθηναϊκό. Ο αρχηγός των Πειραιωτών δεν συμφώνησε με τον Σαλιαρέλη, προκαλώντας εμφύλιο στο λιμάνι. Μάλιστα, εκείνη τη σεζόν δεν πραγματοποιήθηκε το Σούπερ Καπ ανάμεσα στους δύο αιωνίους για λόγους ασφαλείας, ενώ το πρώτο του ντέρμπι διεξήχθη Παρασκευή για να υπάρχει μεγάλη αστυνομική δύναμη. Ο Αγρινιώτης αμυντικός έμεινε στον Παναθηναϊκό επτά χρόνια, ενώ με τον Ολυμπιακό αγωνίστηκε πέντε και θεωρείται παλαίμαχος του «τριφυλλιού». Ο Αποστολάκης είχε δηλώσει ότι μετακινήθηκε στον Παναθηναϊκό για να φάει την Ευρώπη με την κουτάλα και όχι με το κουταλάκι και υποστήριξε πως τον Ολυμπιακό δεν τον αγάπησε πραγματικά!

Ο Μητρόπουλος στον Παναθηναϊκό μέσω ΑΕΚ!
Ο Στράτος Αποστολάκης στο πρώτο του ντέρμπι στις 17 Οκτωβρίου του 1990, είχε δεχτεί σκληρό τάκλιν από τον Τάσο Μητρόπουλο και πανηγυρίστηκε από όλο το γήπεδο. Η μοίρα έφερε τον «Ράμπο» να ακολουθήσει την ίδια διαδρομή, παρότι ακόμα και σήμερα προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Ολυμπιακό. Το καλοκαίρι του 1992 ο Τάσος Μητρόπουλος δεν υπολογιζόταν από τον προπονητή της ομάδας, Όλεγκ Μπλαχίν και αφού μετακόμισε στην ΑΕΚ, συμμετείχε στο Μουντιάλ της Αμερικής και φόρεσε και τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Ωστόσο δεν κατάφερε να σταθεί ισάξια, αφού δεν τον ήθελαν οι οπαδοί του «τριφυλλιού». Μάλιστα, ο Μητρόπουλος αποδοκιμαζόταν έντονα σε κάθε ματς, αλλά το ποτήρι ξεχείλισε σε ένα ματς Κυπέλλου με τον Απόλλωνα Αθηνών!

Δεν στεναχώρησε κανέναν!
Ο Κρις Καλατζής αρχικά μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό αφού φυγαδεύτηκε στο αεροδρόμιο στα τέλη της δεκαετίας του '80 (το 1987), όμως μερικά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα τον Δεκέμβρη του 1992 πήρε το δρόμο για τον Ολυμπιακό, όπου αγωνίστηκε πέντε χρόνια. Μάλιστα, σκόραρε δύο χρόνια αργότερα με εκπληκτικό τρόπο κατά της πρώην ομάδας του.

Ο «Ψηλός» με τα... ερυθρόλευκα!
Από τις μετακομίσεις που προκάλεσαν πάταγο στο ελληνικό ποδόσφαιρο μεταξύ των αιωνίων ήταν και του Αντώνη Αντωνιάδη. Ο «Ψηλός» το καλοκαίρι του 1978 διώχτηκε από τον Παναθηναϊκό και πήγε στον Ολυμπιακό για έναν χρόνο, αλλά πρόλαβε να σκοράρει επτά φορές σε 14 ματς. Το 1981 επέστρεψε στον Παναθηναϊκό για να ολοκληρώσει την καριέρα του και ένα χρόνο μετά, έπειτα από 22 χρόνια καριέρας εγκατέλειψε την ενεργό δράση. Ακόμα και σήμερα θεωρεί τον Παναθηναϊκό σπίτι του!

Η λατρεία που έγινε μίσος!
Μεγάλο μπαμ, όπως και του Αντωνιάδη, προξένησε και η μεταγραφή ενός άλλου Αντώνη στον Ολυμπιακό. Ο λόγος για τον Νικοπολίδη, ο οποίος είχε περάσει 15 χρόνια στην Παιανία. Ο βασικός τερματοφύλακας της Εθνικής Ελλάδος στο EURO 2004 δεν τα βρήκε εκείνο το καλοκαίρι με τον Παναθηναϊκό, δεν ανανέωσε το συμβόλαιό του (του πρόσφεραν για τριετές συμβόλαιο 400.00 ευρώ) και στο λιμάνι όπου έψαχναν τερματοφύλακα δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη (υπέγραψε με 600.000 ευρώ ετησίως).
Στη φιέστα του «πράσινου» νταμπλ είχε ακουστεί πως είχε συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό και μόλις σήκωσε το τρόπαιο αποδοκιμάστηκε από την πλειονότητα των οπαδών.
Ανακοινώνοντας τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό ο Νικοπολίδης δήλωσε ότι αν και δεν ήταν οπαδός της νέας του ομάδας, η διοίκηση του Παναθηναϊκού τού φέρθηκε αντιεπαγγελματικά, και για το λόγο αυτό δεν είχε κανέναν ηθικό ενδοιασμό να γίνει παίκτης του Ολυμπιακού.
Ο Νικοπολίδης έμεινε έξι χρόνια στον Πειραιά, φόρεσε το περιβραχιόνιο των «ερυθρολεύκων» και ακόμα και σήμερα μισιέται όσο λίγοι από τον κόσμο του Παναθηναϊκού.

Ο Κύπριος... προδότης!
Ο Μιχάλης Κωνσταντίνου είναι ο προτελευταίος που φόρεσε τη φανέλα των δύο αιωνίων. Ο Κύπριος φορ το καλοκαίρι του 2001 πήρε... τρελά λεφτά για να συνεχίσει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό, όπου αγωνίστηκε τέσσερα χρόνια και κατέκτησε ένα νταμπλ! Το συμβόλαιό του ολοκληρώθηκε το 2005 και η πρόταση του Ολυμπιακού τον ικανοποίησε. Μάλιστα, πανηγύρισε πολύ έντονα το γκολ που πέτυχε κόντρα στην πρώην ομάδα του, στο «Καραϊσκάκης» με τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού να τον χαρακτηρίζουν ως τον μεγαλύτερο προδότη.

Ο... ανεπίσημος Αντωνίου!
Ο Κώστας Αντωνίου σε ηλικία 15 ετών (το 1977) ξεκινούσε την καριέρα του στον Παναθηναϊκό, ωστόσο αρκετά χρόνια αργότερα ήθελε σαν τρελός να μετακομίσει στον Ολυμπιακό. Το καλοκαίρι του 1988 παράτησε το «τριφύλλι» και πήγε στα δικαστήρια για να φορέσει τα ερυθρόλευκα κάνοντας χρήση της πενταετίας (από το 1981 ως το 1983 ο Αντωνίου έπαιζε στον Απόλλωνα Αθηνών)!
Ο 27χρονος τότε άσος δέχτηκε τα 23.800.000 εκατομμύρια δραχμές του Κοσκωτά ως αντιπροσφορά και πήγε για προετοιμασία με τον Ολυμπιακό! Στον Παναθηναϊκό δεν το άφησαν έτσι και με μια διάταξη περί «γηγενών παικτών» (αν κάποιος ποδοσφαιριστής είναι γηγενής ή προέρχεται από τις ακαδημίες του συλλόγου και παραμένει από τότε στο δυναμικό της ομάδας και δεχτεί αντιπροσφορά από άλλη ομάδα, τότε η ομάδα του έχει δικαίωμα να καταθέσει προσφορά ισόποση με την αντιπροσφορά της άλλης ομάδας, ώστε να αποκτήσει δικαίωμα να του ανανεώσει μονομερώς το συμβόλαιο) κατάφεραν να του ανανεώνουν μονομερώς το συμβόλαιο. Ο Αντωνίου δεν επέστρεφε στην Παιανία και αφού αρνήθηκε τη προσφορά, έστειλε εξώδικο στον Παναθηναϊκό τονίζοντας πως ανήκει στον Ολυμπιακό. Πάντως, η υπόθεση οδηγήθηκε στην αρμόδια εννεαμελή επιτροπή της ΕΠΟ, όπου με ψήφους 7-2 στη συνεδρίαση της 30/06/1988 δικαίωσαν τις θέσεις του Παναθηναϊκού! Ο Αντωνίου πήγε στο ΑΣΕΑΔ (Ανώτατο Συμβούλιο Εκδικάσεως Αθλητικών Διαφορών), ενώ συνέχιζε τις προπονήσεις με τον Ολυμπιακό, όμως δεν δικαιώθηκε και εκεί. Τον Σεπτέμβριο του 1988 έγινε η τελική συνεδρίαση της ολομέλειας του ΑΣΕΑΔ και ο Αντωνίου δήλωσε: «Στον Παναθηναϊκό δε γυρίζω ούτε νεκρός! Αυτό είναι ξεκαθαρισμένο». Τελικά επέστρεψε μια και δεν δικαιώθηκε, ενώ με τον Ολυμπιακό δεν αγωνίστηκε σε επίσημο παιχνίδι παρά μόνο φορεσε τη φόρμα του στις προπονήσεις!

Δύο Γιώργηδες με αντίθετη πορεία
Ο Γιώργος Καπουράνης αναδείχθηκε στις ακαδημίες του Ολυμπιακού, στον οποίο αγωνίστηκε ως επαγγελματίας τρεις σεζόν από το 1985 ως το 1988 χωρίς όμως να καταφέρει να καθιερωθεί. Στη συνέχεια πήγε στον Πανιώνιο, τον Αθηναϊκό όπου και κατέληξε στον Παναθηναϊκό, στον οποίο παρέμεινε έξι χρόνια. Με το «τριφύλλι» πήρε δύο πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα, ενώ οι φίλοι των «πρασίνων» ακόμα κάνουν πλάκα στους «ερυθρόλευκους» για το γκολ του Καπουράνη στο «Καραϊσκάκης».
Αντίθετη πορεία είχε ένας άλλος Γιώργος, ο Γεωργιάδης του Χαραλάμπους. Ο γεννημένος στην Καβάλα ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό από το 1992 ως το 1998 και το 1995 κέρδισε το νταμπλ και παράλληλα ανακηρύχθηκε παίκτης της χρονιάς! Στη συνέχεια πήγε στη Νιούκαστλ, στον ΠΑΟΚ, όμως το 2003 φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού δύο χρόνια κατακτώντας ακόμα ένα νταμπλ (2005).
Οι παλιοί... αλλόθρησκοι!
Από πολύ παλιά υπήρξαν... ανταλλαγές παικτών των «αιωνίων», με τον Κώστα Παπάζογλου στα μέσα της δεκαετίας του ’60 να αφήνει τον Ολυμπιακό για τον Παναθηναϊκό, αλλά να επιστρέφει στον Πειραιά για να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.
Ο Χάρης Γραμμός μπορεί να έχει συνδεθεί με τον Παναθηναϊκό, όμως φόρεσε και τα ερυθρόλευκα για έναν χρόνο (είχε τέσσερις συμμετοχές). Το 1976, σε ηλικία 28 ετών, μετακόμισε στον Πειραιά.
Ελάχιστα αγωνίστηκε (δύο ματς) στον Ολυμπιακό και ο Λευτέρης Πουπάκης. Το 1982 πήγε στο λιμάνι ένα χρόνο μετά τη θητεία του στον Παναθηναϊκό. Ο Έλληνας τερματοφύλακας λόγω του Νίκου Σαργκάνη δεν καθιερώθηκε ποτέ στους Πειραιώτες.
Ενας άλλος τερματοφύλακας, αλλά πολύ παλαιότερα και συγκεκριμένα το 1927, είχε αφήσει τον Παναθηναϊκό για τον αιώνιο αντίπαλο. Ο λόγος για τον Λεωνίδα Καλογερόπουλο. Φανέλα Ολυμπιακού μετά τον Παναθηναϊκό, με ενδιάμεσους όμως σταθμούς φόρεσαν , ο Μιχάλης Σοφιανός και ο Φυλακτός (στα τέλη της δεκαετίας του ’50).
ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΙΟΥΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ
ΧΡΟΝΙΑ
ΑΠΟ - ΣΕ
Λεωνίδας Καλογερόπουλος
1927
ΑΠΟ ΠΑΟ ΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
Κώστας Παπάζογλου
1958
ΑΠΟ ΠΑΟ ΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
Χάρης Γραμμός
1976
ΑΠΟ ΠΑΟ ΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
Αντώνης Αντωνιάδης
1978
ΑΠΟ ΠΑΟ ΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
Γιώργος Δεληκάρης
1978
ΑΠΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΕ ΠΑΟ
Μάϊκ Γαλάκος
1981
ΑΠΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΕ ΠΑΟ
Γιάννης Κυράστας
1981
ΑΠΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΕ ΠΑΟ
Νίκος Σαργκάνης
1985
ΑΠΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΕ ΠΑΟ
Νίκος Βαμβακούλας
1985
ΑΠΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΕ ΠΑΟ
Στράτος Αποστολάκης
1990
ΑΠΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΕ ΠΑΟ
Κρις Καλατζής
1992
ΑΠΟ ΠΑΟ ΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
Τάσος Μητρόπουλος
1994
ΑΠΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΕ ΠΑΟ
Αντώνης Νικοπολίδης
2004
ΑΠΟ ΠΑΟ ΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
Μιχάλης Κωνσταντίνου
2005
ΑΠΟ ΠΑΟ ΣΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
Σεμπαστιάν Λέτο
2009
ΑΠΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΣΕ ΠΑΟ