Δεν υπάρχουν λεφτά για κοινόχρηστα

Η 45χρονη Ελένα Μ. ζει με την οικογένειά της σε πολυκατοικία της Κυψέλης. Άνεργη η ίδια εδώ και έξι μήνες, ζήτησε από τον διαχειριστή της οικοδομής να καθαρίζει δύο φορές την εβδομάδα όλο το κτίριο, με αντάλλαγμα να μην πληρώνει κοινόχρηστα τους επόμενους μήνες, καθώς βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση. Η «πρότασή» της απορρίφθηκε. Δεν βρήκε σύμφωνους τους ενοίκους, η πλειονότητα των οποίων επίσης δεν έχει να πληρώσει κοινόχρηστα. Όλοι τους όμως, συμφώνησαν σε κάτι άλλο: να μην επανασυνδέσουν για το φετινό χειμώνα την ήδη κομμένη παροχή φυσικού αερίου.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η απόφαση αυτή δεν συνιστά κινηματική δράση ανυπακοής και αντίδρασης ούτε μεμονωμένο γεγονός. Αποτελεί απελπισμένη ενέργεια επιβίωσης από εκατοντάδες -ίσως και χιλιάδες- πολίτες «δικαιώνοντας» έτσι και τον πρωθυπουργό που δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι «ο λαός θέλει επώδυνες αλλαγές».

Οι εταιρείες, όπως αναφέρεται στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», άλλωστε διανομής πετρελαίου, μηχανογράφησης και οικονομικής διαχείρισης κοινοχρήστων δίνουν ξεκάθαρα την ίδια εικόνα: «Αυτό που διαπιστώνουμε», εξηγεί ο Χρήστος Μίτζολης, γενικός διευθυντής της εταιρείας Athens Oil, «το ποσοστό των πολυκατοικιών -ειδικά στο κέντρο- των οποίων οι ένοικοι-ιδιοκτήτες αδυνατούν να πληρώσουν κοινόχρηστα ανέρχεται στο 50%. Από την επαφή που έχουμε με τους διαχειριστές, γνωρίζουμε ότι σε μεγάλες πολυκατοικίες του κέντρου με 25, για παράδειγμα, διαμερίσματα, οι διαχειριστές διστάζουν να αγοράσουν ακόμη και 1.000 λίτρα πετρέλαιο, ποσότητα που επαρκεί για ένα δεκαήμερο. Φοβούνται ότι δεν θα εισπράξουν τα χρήματα από τους ενοίκους της πολυκατοικίας. Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι η μη πληρωμή των κοινοχρήστων δεν οφείλεται σε ασυνέπεια, αλλά σε πραγματική αδυναμία».

Ο κ. Μίτζολης αναφέρει επίσης ότι οι περιοχές που εμφανίζεται έντονα το πρόβλημα είναι στο κέντρο (Ανω και Κάτω Πατήσια, Κυψέλη) αλλά και περιφερειακά, σε συνοικίες μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων, όπως η Καλλιθέα, η Ν.Ιωνία, το Αιγάλεω και η Νίκαια.

«Η μείωση που παρατηρούμε στο δικό μας πελατολόγιο φτάνει στο 30% και φέτος αναμένουμε επιπρόσθετη μείωση, την οποία, προς το παρόν, την προσδιορίζουμε στο 20% Κι αν τα ποσοστά αυτά φαίνονται υψηλά, τότε όλοι οφείλουμε να αναρωτηθούμε τι θα συμβεί την επόμενη σεζόν 2012-2013. Την περίοδο δηλαδή όπου θα υπάρξει εξομοίωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης».

Εξηγεί επίσης ότι «αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των πολυκατοικιών που ζητούν να γίνεται η διαχείριση των κοινοχρήστων εξ ολοκλήρου από την εταιρεία μας».

«Μας γυρίζουν πίσω στη δεκαετία του '50», λέει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Αγγελος Τούντας. «Τότε, που τα περισσότερα νοικοκυριά είχαν μία ξυλόσομπα στο χολ του σπιτιού κι όταν τέλειωνε η μέρα, πήγαιναν για ύπνο σκεπασμένοι με χοντρές μάλλινες κουβέρτες. Πολλοί καυστήρες πολυκατοικιών δεν θα ανάψουν φέτος στην Αθήνα. Πώς να μιλήσουμε για φετινές παραγγελίες, όταν ακόμη πολλοί δεν έχουν πληρώσει τα περσινά χρεωστούμενα».

Κι αν λόγω του ζεστού αττικού κλίματος οι κάτοικοι που θα μείνουν, εκόντες άκοντες, χωρίς θέρμανση ελπίζουν σε ένα «ελαφρύ» χειμώνα, είναι σίγουρο ότι οι πολίτες στη Β. Ελλάδα δεν μπορούν να τρέφουν τέτοιες προσδοκίες. Παρ' όλα αυτά, στις συνελεύσεις πολλών πολυκατοικίων αποφασίζεται φέτος να μη γεμίσει ο καυστήρας.

Ο Δημήτρης Μπουτσίκος, εκ των ιδιοκτητών της εταιρείας οικονομικής διαχείρισης και έκδοσης κοινοχρήστων «Διαμάντι», που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, μας λέει ότι «ακόμη περιμένουμε να εισπράξουμε χρήματα από την περσινή σεζόν. Διαχειριστές που ήταν συνεπέστατοι, τώρα δεν έχουν να πληρώσουν. Ή ακόμη κι αυτοί που ερχόταν πρώτοι να πληρώσουν, φέτος καθυστερούν».

Και προσθέτει: «Στις συνελεύσεις των πολυκατοικιών πρώτη φορά συζητούν το ενδεχόμενο να κλείσουν τον καυστήρα ή να βάζουν πετρέλαιο μόνο για την κάλυψη άμεσων αναγκών. Η ποσότητα δηλαδή να μη ξεπερνάει τα 1.500 με 1.800 λίτρα για ένα μήνα, αντί για 2.500 με 3.000 που είναι το σύνηθες. Ανάλογες κινήσεις κάνουν και πολυκατοικίες που θερμαίνονται με φυσικό αέριο. Πρόκεται για μία νέα τάση, η οποία δεν ξέρουμε πόσο θα εξελιχθεί προς τα πάνω το επόμενο διάστημα. Είναι ένα νέο φαινόμενο. Πέρσι δεν συζητούνταν καν αυτό το ενδεχόμενο».

Τονίζει επίσης ότι οι περικοπές δεν σταματούν εδώ: «Υπάρχουν οικοδομές που κάνουν παζάρια για να κερδίσουν μερικά ευρώ στις εργασίες συντήρησης ανελκυστήρα και καθαριότητας.

http://www.newsbeast.gr/greece/arthro/245523/epistrofi-stis-xulosobes/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top