Η ξαφνική επιθυμία για ένα προφιτερόλ ή η ανάγκη να καταβροχθίσετε αυτό το κομμάτι πίτσα που σας έχει «καρφωθεί» στο μυαλό, ενώ πριν λίγο αδειάσατε το πιάτο που περιείχε το «γενναίο» μεσημεριανό σας, δεν σημαίνει ότι έχετε κάποια περίεργη πάθηση – απλώς ότι έχετε… λιγούρες...
Κι όσο κι αν πολλοί πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο δικαιούνται μόνο οι εγκυμονούσες, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Όλοι έχουν δικαίωμα στη λιγούρα. Όταν, όμως, μας χτυπάει συχνά την πόρτα κι εμείς ενδίδουμε άνευ αντίστασης, αναπόφευκτα κάνουμε κακό τόσο στη σιλουέτα μας (τα 3 έξτρα κιλά που πήραμε τις τελευταίες εβδομάδες το αποδεικνύουν), όσο και στην υγεία μας – μη μας πείτε ότι λιγουρευτήκατε ποτέ μπρόκολο και σπανάκι. Υπάρχουν, όμως, τρόποι να ξεχωρίσετε πότε είναι πραγματικά η ώρα να φάτε και πότε όλα είναι στο μυαλό σας, όπως και κάποια σνακ που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποδιώξετε τη λιγούρα, χωρίς να γεμίσετε με θερμίδες ή να αντιμετωπίσετε την πείνα σας έτσι ώστε να μην… ξεφύγετε.
Λιγούρα vs πείνα
Πείνα: η ανάγκη μας για φαγητό
Το καθόλου ευχάριστο αίσθημα της πείνας είναι ουσιαστικά το σήμα που μας στέλνει το σώμα μας ότι χρειάζεται τροφή την οποία θα μετατρέψει σε ενέργεια. Όταν πεινάμε πραγματικά, το στομάχι, ο εγκέφαλος ή και τα δύο μας δίνουν σήμα ότι πρέπει να φάμε: το στομάχι με σουβλιές, γουργουρητό ή το αίσθημα του άδειου και ο εγκέφαλος με πονοκέφαλο, δυσκολία στη συγκέντρωση, σύγχυση κ.ο.κ., ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που αισθάνονται σωματική κούραση όταν πεινάνε.
Ακόμη, το αίσθημα αυτό δεν περνάει όσο κι αν προσπαθούμε να το αγνοήσουμε, αντιθέτως χειροτερεύει με το πέρασμα της ώρας, γι’ αυτό καλό είναι να ακούμε το σώμα μας και να μην αφήνουμε μεγάλα χρονικά διαστήματα το στομάχι μας άδειο.
Όταν αρχίσετε να δείχνετε προσοχή στο πώς αισθάνεστε πριν και μετά το φαγητό, θα ξεκινήσετε και τις αλλαγές στο τι και πόσο τρώτε. Η καλύτερη στιγμή για φαγητό είναι όταν η πείνα σας είναι σε σχετικά αρχικό στάδιο, δηλαδή όταν αρχίζετε να την αισθάνεστε, περιμένοντας λίγη ώρα να γίνει το αίσθημα πιο έντονο και καλό είναι να μην αφήσετε πολλή ώρα να περάσει, γιατί τότε αυξάνεται η πιθανότητα να το παρακάνετε και να φάτε ανεξέλεγκτα.
Σημαντικό είναι, επίσης, να καθορίσετε την ποσότητα του φαγητού σας και να σταματάτε πριν αρχίσετε να νιώθετε φούσκωμα. Σε αυτό θα σας βοηθήσει το να τρώτε αργά, έτσι ώστε να προλάβετε να αποκωδικοποιήσετε τα σημάδια που σας στέλνει ο εγκέφαλος ότι χορτάσατε.
Μια άλλη σημαντική στρατηγική, είναι να περιορίζετε οτιδήποτε σας αποσπά την προσοχή και να συγκεντρώνεστε στο φαγητό σας, έτσι ώστε να είστε έτοιμοι να αναγνωρίσετε το τι τρώτε, πόσο τρώτε και πότε πρέπει να σταματήσετε.
Λιγούρες: η επιθυμία μας για συγκεκριμένα φαγητά
Εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια εντελώς διαφορετική κατάσταση: την ξαφνική επιθυμία να καταναλώσουμε κάτι συγκεκριμένο, το οποίο συνήθως ανήκει στη σφαίρα του junk food (ένα χάμπουργκερ), των γλυκισμάτων (μια σοκολατίνα) ή των πολλών λιπαρών (ένα κοτόπουλο α λα κρεμ).
Οι διαφορές της λιγούρας με την πείνα είναι ότι η λιγούρα «χτυπάει» ξαφνικά κι όχι σταδιακά, ενώ αν προσπαθήσουμε να αποσπάσουμε την προσοχή μας ενδέχεται να περάσει – σε αντίθεση με την πείνα που εντείνεται. Οι λιγούρες συνήθως έχουν τη ρίζα τους σε μια κατάσταση ή ένα συναίσθημα που νιώθουμε (π.χ. άγχος, λύπη, ανία) και σε αντίθεση με την πείνα που κατευνάζεται με οποιοδήποτε φαγητό, εδώ θα μας ικανοποιήσει μόνο το φαγητό που μας έχει «καρφωθεί» στο μυαλό.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, αντί να κατευθύνεστε σαν υπνωτισμένοι προς την κουζίνα για να ικανοποιήσετε την ξαφνική σας επιθυμία, χρειάζεται να κοιτάτε πιο βαθιά στο πώς προκλήθηκε αυτή: μήπως είχατε μια αγχωτική μέρα στη δουλειά ή μήπως δεν έχετε τι να κάνετε; Μήπως είδατε το συνάδελφο να τρώει ντόνατς και από εκείνη τη στιγμή δεν μπορείτε να σταματήσετε να το σκέφτεστε;
Μόλις εντοπίσετε το λόγο και δείτε ότι είναι κάποιος από τους παραπάνω (ή παρεμφερής), αυτό που πρέπει να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε είναι να αποσπάσετε την προσοχή σας από το συναίσθημα ή το ερέθισμα που σας οδήγησε εκεί και να επιδοθείτε σε μια άλλη δραστηριότητα που θα σας κάνει να ξεχαστείτε – η άσκηση ή κάποιο χόμπι είναι δοκιμασμένες συνταγές για τις περισσότερες περιπτώσεις.
Οι 5 τροφές που καταστέλλουν την όρεξη χωρίς να σας προσθέσουν θερμίδες
Όσο πιο «γεμάτοι» είστε μέσα στην ημέρα και όσο πιο τακτικά είναι τα γεύματά σας, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να νιώσετε έντονη πείνα ή λιγούρα. Για να το καταφέρετε αυτό, πρέπει να τρώτε τακτικά, ανά τρεις ώρες (3 κύρια γεύματα και 2 σνακ ενδιάμεσα) και να ενσωματώσετε κάποια από τα παρακάτω στο πρόγραμμά σας, τα οποία θα σας βοηθήσουν να ξεγλιστρήσετε από την παγίδα της λιγούρας, χωρίς να καταναλώσετε πολλές – ή και καθόλου – θερμίδες.
1. Νερό: Ναι, είναι αλήθεια ότι καταστέλλει την όρεξη και μάλιστα αν πιείτε 1-2 ποτήρια νερό, όταν αρχίσουν τα πρώτα σημάδια της λιγούρας κι έπειτα έχετε την υπομονή να περιμένετε περίπου ένα δεκάλεπτο, κάνοντας κάποια άλλη δραστηριότητα, θα διαπιστώσετε ότι θα σας εγκαταλείψει η προηγούμενη επιθυμία σας για σοκολάτα – ή τουλάχιστον θα μειωθεί σημαντικά. Εναλλακτικά, μπορείτε να δοκιμάσετε το ίδιο με χυμό λαχανικών.
2. Πράσινα λαχανικά: Μαρούλι, λάχανο κι άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπορούν να κορέσουν την πείνα σας με ελάχιστες θερμίδες και να σας κρατήσουν όλη την ημέρα χορτάτους, έτσι ώστε να αποφεύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ξαφνικές επιθέσεις της λιγούρας.
3. Μιλκσέικ σόγιας: Βάλτε λίγο γάλα σόγιας στο μπλέντερ κι έπειτα προσθέστε 1-2 κουταλιές άγλυκης πρωτεΐνης σόγιας. Προσθέστε και λίγη μπανάνα για περισσότερη γεύση ή όποιο άλλο φρούτο σας αρέσει.
4. Μήλα: Παρ’ όλο που περιέχουν λίγους υδατάνθρακες και θερμίδες, τα μήλα αποτελούν σίγουρα καλύτερη επιλογή από 1 σακουλάκι πατατάκια. Οι φυτικές τους ίνες μας κάνουν να αισθανόμαστε το στομάχι μας γεμάτο, εξολοθρεύοντας τα σήματα που μας στέλνουν οι λιγούρες.
5. Λιναρόσπορος: Το λάδι λιναρόσπορου αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Ταυτόχρονα, ο λιναρόσπορος περιέχει τόσες φυτικές ίνες, ώστε να βάζουν φρένο στην πείνα μας κι έτσι να νιώθουμε για περισσότερη ώρα χορτάτοι και να μην αναζητάμε το τσιμπολόγημα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!