Μία νέα πιθανολογούμενη συνάντηση των 27 ηγετών “μέχρι την Τετάρτη” αναμένεται να δώσει την καθοριστική απάντηση που περιμένουν οι αγορές, οι ΗΠΑ, και ο βιομηχανικός κόσμος από την Ευρώπη.
Διπλωματική πηγή, που ενημέρωσε το Real.gr, τόνισε ότι “αν θυμάστε εξαρχής, οι ηγέτες της Γερμανίας και ο πρόεδρος της Κομισιόν είχαν βάλει ως ορίζοντα τη σύνοδο των G 20 στις αρχές Νοέμβρη”. Αυτό το νόημα έχει, άλλωστε, και το λεγόμενο σχέδιο των έξι εβδομάδων. Ούτως ή άλλως η όποια κοινοτική απόφαση θα έπρεπε να τύχει της ευλογίας των διεθνών εταίρων προτού εφαρμοστεί, πάντα με τη συνεργασία τους.
Χθες, σε αυτό το πνεύμα ο Ν. Σαρκοζί και η Α. Μέρκελ εξέδωσαν γραπτή ανακοίνωση που τοποθετεί μέσα στην επόμενη βδομάδα και μία δεύτερη επιπλέον Σύνοδο Κορυφής. Στην Κομισιόν βεβαίως, σχολίασαν ότι κάτι τέτοιο δε θα είχε νόημα αν δεν έχει προηγηθεί και άλλη μία συνάντηση των υπουργών οικονομικών. Αντιθέτως, στο Συμβούλιο λένε πως το πρόβλημα θα μπορούσε να ξεπεραστεί με συνεδρίαση της EFC (οικονομική και νομισματική επιτροπή) ή του CoRePer.
Επί της ουσίας, το αν υπάρχει χρόνος θα το κρίνουν οι αντιδράσεις των αγορών που δέχονται "σκωτσέζικο ντους" τις τελευταίες μέρες αν και, όπως σχολιάζουν οικονομικοί αναλυτές, “προσπαθούν να πιαστούν από οποιαδήποτε καλή είδηση. Υπάρχουν κεφάλαια εκεί έξω που έχουν αφεθεί στην άκρη και περιμένουν”.
Μία τέτοια καλή είδηση ήταν η αύξηση των κεφαλαίων του προσωρινού μηχανισμού στήριξης του ευρώ, αν και στη συνέχεια διαψεύστηκε. Κατά τον ίδιο τρόπο, οι αγορές κρέμονται τώρα από την πρόταση συγχώνευσης- συνδυασμένης λειτουργίας, του προσωρινού και του μόνιμου χρηματοδοτικού μηχανισμού, είδηση που δεν έχει ακόμα διαψευστεί. Η συνδυασμένη λειτουργία των δύο μηχανισμών, παρ’ ότι είναι μάλλον κίνηση μάρκετινγκ και όχι ουσίας, δημιουργεί ένα ποσό “επικεφαλίδα” των 940 δισ. ευρώ (1,3 δισ. δολάρια) κάτι που πουλάει ως ένδειξη σταθερότητας.
Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν και οι διαρροές για τον τρόπο λειτουργίας του συνδυασμένου ταμείου που θα αγοράζει ομόλογα στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά, θα δανείζει κράτη και τράπεζες, θα διαθέτει εργαλεία αναδιάρθρωσης χρέους και θα συνδυάζεται με μνημονιακού τύπου λιτότητα. Τα 940 δισ. ευρώ που θα κυκλοφορούν στην αγορά με τη σφραγίδα ενός θεσμικού κοινοτικού παράγοντα και την κοινή εγγύηση των κρατών μελών λειτουργούν ως “ κράχτης” για το ευρώ ως αποθεματικό νόμισμα και τις δυνατότητες αυτής της οικονομικής ζώνης.
Μέχρι, όμως, να φτάσουμε εκεί θα έχουν μεσολαβήσει:
- Συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων των 27 σήμερα το πρωί,
- Συνεδρίαση των 17 υπουργών οικονομικών του ευρώ σήμερα το βράδυ,
- Δεύτερη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων το πρωί του Σαββάτου,
- Συνεδρίαση των 27 υπουργών οικονομικών το Σάββατο,
- Συμβούλιο γενικών υποθέσεων των 27 λίγο αργότερα,
- Σύνοδος Κορυφής των 27 το πρωί της Κυριακής,
- Συνάντηση των ηγετών της ευρωζώνης το απόγευμα της Κυριακής,
- Μπαράζ συνεδριάσεων διπλωματών- τεχνοκρατών Δευτέρα και Τρίτη,
- και τέλος η πιθανή έκτακτη Σύνοδος των ηγετών την Τετάρτη.
Όλες αυτές οι συναντήσεις θεωρητικά επαρκούν για να έχουν απαντηθεί στο τέλος 4 βασικά ερωτήματα για την Ελλάδα, το ευρώ και την Ένωση:
1. πόσο θα είναι το haircut των ελληνικών ομολόγων και σε ποιους θα εφαρμοστεί
2. με ποιον τρόπο θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αν όλες ανεξαιρέτως οι τράπεζες δεν κινδυνεύουν με λουκέτο
3. πώς θα επιβληθεί η συνολική επιτήρηση των άτακτων οικονομιών, αρχίζοντας με το σχέδιο overlord για την Ελλάδα και
4. τι θα περιλαμβάνει και πώς θα δρομολογηθεί η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής συνθήκης.
Στο παραπάνω πλαίσιο εντάσσεται και η εκταμίευση της έκτης δόσης και η συμφωνία για το νέο χρηματοδοτικό πακέτο για την ελληνική οικονομία. Η έκθεση της τρόικας υποτίθεται πως βρίσκεται στα χέρια των υπουργών, ο Μπαρόζο έχει ήδη πάρει θέση και οι αποφάσεις έρχονται.
Πηγή: http://zoo-m.blogspot.com/2011/10/blog-post_3566.html#ixzz1bQkjLsKF
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!