Κατά 20% με 25% αυξήθηκε ο πληθυσμός των αστέγων «νέας γενιάς», καθώς η ανεργία πλήττει όλες τις ηλικιακές ομάδες, όχι μόνο τις ευπαθείς, και όλα τα επαγγέλματα, σύμφωνα με στοιχεία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κλίμακα».
 


Όπως τονίζει η υπεύθυνη της «Κλίμακας», Άντα Αλαμάνου, το περασμένο τρίμηνο ολόκληρες οικογένειες βρέθηκαν στο δρόμο, καθώς αδυνατούν πλέον να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα προς το ζην.

«Η οικονομική κρίση και η ανεργία έχουν διαφοροποιήσει το θέμα των αστέγων και ποιοτικά και ποσοτικά. Βάσει εκτιμήσεων, αλλά και της εμπειρίας μας, ο πληθυσμός των αστέγων έχει αυξηθεί το τελευταίο τρίμηνο κατά 20 με 25%. Φυσικά, δεν μιλάμε μόνο για τους ανθρώπους που μένουν στον δρόμο, αλλά και γι αυτούς που οι συνθήκες διαμονής τους είναι ακατάλληλες», διευκρινίζει η Άντα Αλαμάνου, υπέυθυνη της ΜΚΟ «Κλίμακα» που συγκέντρωσε στοιχεία για τους άστεγους στη χώρα μας.
.
Στο παρελθόν, όπως υποστηρίζει η υπεύθυνη στήριξης του προγράμματος αστέγων, οι περισσότεροι άστεγοι, είτε είχαν ψυχολογικά προβλήματα, είτε κάποιον εθισμό, όπως για παράδειγμα τα ναρκωτικά.

«Παράλληλα με την αύξηση του αριθμού των αστέγων έχει αλλάξει και η ταυτότητα τους. Οι "παραδοσιακοί" άστεγοι ήταν άνθρωποι χαμηλότερων κοινωνικών και οικονομικών τάξεων και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου. Τώρα αρκετοί άστεγοι είναι άνθρωποι που έως πρότινος είχαν ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο και βρέθηκαν σε αυτήν την κατάσταση μόνο για οικονομικούς λόγους. Η "νέα γενιά" αστέγων έχει από μέτριο έως υψηλό μορφωτικό επίπεδο και δεν αντιμετώπιζε προβλήματα επιβίωσης πριν κάποιο μέλος της οικογένειας χάσει την δουλειά του» λέει η Αλαμάνου.

Οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι ακόμη πιο δύσκολοι για τους Έλληνες και οι ειδικοί φοβούνται ότι ο αριθμός των αστέγων θα αυξηθεί περισσότερο.

«Πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων μπορεί να βρεθεί σε αυτήν την κατάσταση στο προσεχές μέλλον, καθώς δεν μπορούν να συντηρήσουν τα σπίτια τους», τονίζει η Αλαμάνου και συμπληρώνει: «Το σοκ για όσους βρίσκονται ξαφνικά στο δρόμο είναι τεράστιο. Αισθάνονται απελπισία και πάσχουν από κατάθλιψη. Είναι φοβερό για μία οικογένεια που είχε σπίτι, ξαφνικά να βρίσκεται στο δρόμο. Από κάποιους ακούσαμε ότι ύστερα από μερικές ημέρες ήθελαν να αυτοκτονήσουν. Δυστυχώς, οι υπηρεσίες που παρέχονται από την Πολιτεία είναι ελάχιστες σε σχέση με τις ανάγκες. Για παράδειγμα, δεν υπάρχουν καταφύγια νύχτας, ή δημόσια λουτρά». 

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Κλίμακα» ιδρύθηκε το 2001.Έχει άμεση συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και στόχος της οργάνωσης είναι η αποκατάσταση της ψυχικής υγείας των ανθρώπων, που ζουν στο «περιθώριο». Διαθέτει την τηλεφωνική γραμμή
1018 για την πρόληψη αυτοκτονιών και απασχολεί περίπου 150 εργαζομένους, μεταξύ των οποίων και αθίγγανους, αστέγους, και άτομα από άλλες ευπαθείς ομάδες, που έχουν εκπαιδευθεί να παρέχουν στήριξη.


http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4668246

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top