Λέγεται συχνά ότι στην καρδιά κάθε θρύλου, κρύβεται ένας πυρήνας αλήθειας. Και ο θρύλος του «Ιπτάμενου Ολλανδού», δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα αυτό. Ταινίες, βιβλία ακόμη και όπερες έχουν αφηγηθεί τις ανατριχιαστικές και μυστηριώδεις ιστορίες του στοιχειωμένου ταξιδευτή των θαλασσών.
Η προέλευση του μύθου
Ο θρύλος λέει ότι το πλοίο διέσχιζε τα ταραγμένα και επικίνδυνα νερά ανοιχτά του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας στα μέσα του 17ου αιώνα. Οι μύθοι και οι δοξασίες με τις οποίες επενδύθηκε το σκάφος, δεν αφορούν καθαυτό το σκαρί, αλλά τον κυβερνήτη του.
Ο καπετάνιος Hendrick Van der Decken, τυφλωμένος από την υπερβολική αυτοπεποίθησή του, αψήφησε τον καιρό και οδήγησε το σκαρί σε μια τρομακτική καταιγίδα βεβαιώνοντας τους ναύτες του ότι θα καταφέρει να διαπλεύσει το ακρωτήρι «ακόμη κι αν χρειαστεί να φτάσει το πλοίο μέχρι το τέλος του κόσμου».
Η προφητεία
Ένα πέπλο φόβου έχει επενδύσει το θρύλο του «Ιπτάμενου Ολλανδού». Η προφητεία λέει πως το πλοίο είναι προάγγελος θανάτου. Όποιο πλοίο βρει στο δρόμο του το στοιχειωμένο σκαρί, είναι καταδικασμένο να μην πιάσει ποτέ ξανά λιμάνι.
Πολλοί ναυτικοί έχουν αναφέρει ότι είδαν το πλοίο, ωστόσο κατάφεραν να ξαναπατήσουν στεριά. Κοινό στοιχείο όλων των μαρτυριών είναι ότι το πλοίο εμφανιζόταν πάντα σε τρομερές καταιγίδες και φουρτούνες. Μεταξύ των μαρτυριών ξεχωρίζει αυτή του πληρώματος του πλοίου Bacchante, που άνηκε στο Βασιλικό Στόλο του Βρετανικού Ναυτικού. Ο Βασιλιάς Γεώργιος ο Ε' που επέβαινε στο Bacchante δήλωσε ότι είδε ιδίοις όμμασι το πλοίο-φάντασμα.
Τελευταία επίσημα καταγραφή εμφάνισης του πλοίου είναι το 1940 όπου τα μέλη ενός πληρώματος έδωσαν μια ακριβή περιγραφή του σκαριού του πλοίου αγνοώντας πλήρως το μύθο του Ιπτάμενου Ολλανδού.
Στις μέρες μας, μεγαλύτερος φόβος και κίνδυνος για τα καράβια είναι οι πειρατές που δρουν στα νερά πέριξ της αφρικανικής ηπείρου. Ο θρύλος του «Ιπτάμενου Ολλανδού» έχει ατονήσει σημαντικά, ωστόσο, ένας μικρός πάπυρος με τις ιστορίες του πλοίου- φαντάσματος υπάρχει στη βιβλιοθήκη κάθε ναυτικού.
Πηγή: 24h.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!