Ολλανδοί επιστήμονες κατάφεραν να βρουν το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την προσαρμοστικότητα που δείχνουμε απέναντι στις απαιτήσεις των κοινωνικών ομάδων.



Ξεχωρίζοντας από τις ορδές

Στη μελέτη των ειδικών του Πανεπιστημίου Radboud έλαβαν μέρος συνολικά 49 γυναίκες από τις οποίες ζητήθηκε να αξιολογήσουν την ελκυστικότητα 220 γυναικείων προσώπων. Στην συνέχεια, τους αποκαλύφθηκαν οι βαθμολογίες των υπολοίπων και τους ζητήθηκε να επαναξιολογήσουν τη θέση τους.

Κατά τη διαδικασία αυτή, κάποιες από τις εθελόντριες δέχθηκαν διακρανιακή μαγνητική διέγερση (TMS) στην περιοχή του οπίσθιου έσω μετωπιαίου φλοιού η οποία εντοπίζεται στο κέντρο του εγκεφάλου και σχετίζεται με την επεξεργασία της ανταμοιβής.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες αυτές δεν προχώρησαν τελικά σε τροποποίηση των αρχικών τους απόψεων, διαχωρίζοντας έτσι τη θέση τους από το υπόλοιπες συμμετέχουσες.

Όπως εξηγεί ο νευροεπιστήμονας και επικεφαλής της μελέτης, δρας Βασίλι Κλουτσάρεβη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου εκπέμπει το σήμα του «λάθους» κάθε φορά που παρεκκλίνουμε από τη γενική γραμμή της κοινωνικής ομάδας, εξωθώντας μας να υιοθετήσουμε την ευρύτερα αποδεκτή άποψη.

Το επόμενο βήμα

«Στην παρούσα φάση διερευνούμε συμπεριφοριστικές τεχνικές που θα μπορούσαν να τροποποιήσουν την δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα στον οπίσθιο έσω μετωπιαίο φλοιό, χωρίς κάποια άλλη παρέμβαση» αναφέρει ο ειδικός.

«Ενδεχομένως λοιπόν, με τη βοήθεια των συγκεκριμένων τεχνικών κάποιος να καταφέρει να γίνει απρόσβλητος απέναντι στις κοινωνικές πιέσεις που δέχεται. Ο έλεγχος της ντοπαμίνης μέσω φαρμάκων θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την προσαρμοστικότητά μας» καταλήγει ο δρ Κλουτσάρεβ.

http://www.myhnews.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top