Οι μεταβολές που επιτυγχάνει η καφεΐνη στη χημεία του εγκεφάλου, μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης επισημαίνει τώρα νέα αμερικανική μελέτη
Για τους λάτρεις του μυρωδάτου καφέ τα νέα είναι μάλλον ενθαρρυντικά, καθώς σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε γυναίκες, η κατανάλωση δύο ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ την ημέρα περιορίζουν σημαντικά τις πιθανότητες εκδήλωσης κατάθλιψης.
Παρά το γεγονός ότι δεν είναι ξεκάθαρος ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η καφεΐνη στον καφέ έχει τη δυνατότητα να μεταβάλλει τη χημεία του εγκεφάλου. Δεν παρατηρήθηκαν τα ίδια ευεργετικά αποτελέσματα στην περίπτωση του ντεκαφεϊνέ καφέ.
Αντικαταθλιπτική η «ένεση» καφεΐνης
Η ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, με τη βοήθεια ερωτηματολογίων παρακολούθησε τις καθημερινές συνήθειες συνολικά 50.000 νοσοκόμων ως προς την κατανάλωση καφέ, για ένα διάστημα δέκα ετών από το 1996 μέχρι το 2006.
Μέχρι το τέλος της συγκεκριμένης περιόδου περισσότερες από 2.600 γυναίκες είχαν εμφανίσει κατάθλιψη. Οι περισσότερες από αυτές, όπως φάνηκε δεν έπιναν συχνά καφέ - σημείωναν μηδενική ή χαμηλή κατανάλωση καθημερινά.
Οι γυναίκες ωστόσο που κατανάλωναν κατά μέσο όρο δύο με τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα αντιμετώπιζαν κατά 15% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη, συγκριτικά με τις υπόλοιπες. Για όσες μάλιστα κατανάλωναν πάνω από τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 20%.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσες από τις γυναίκες δήλωναν λάτρεις του καφέ έτειναν να καπνίζουν και να πίνουν αλκοόλ. Επίσης είχαν μικρότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρες, να έχουν υπέρταση ή διαβήτη. Ακόμη και μετά την αναλυτική μελέτη των παραπάνω παραγόντων, είδαν ότι οι ευεργετικές ιδιότητες του καφέ ενάντια στην κατάθλιψη παρέμεναν ισχυρές.
Τα νέα ευρήματα τα οποία δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «Archives of Internal Medicine», κατά τους επιστήμονες, έρχονται να προσθέσουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε προηγούμενες μελέτες που συνέδεαν τη συχνή κατανάλωση καφέ με χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!