Τι θα έχουμε αν πάρουμε μια πρέζα από τον ιστό της αράχνης και του προσθέσουμε λίγα κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος;
Η απάντηση έρχεται από την Ολλανδία όπου μια ομάδα ερευνητών δημιούργησε ένα κομμάτι αλεξίσφαιρου, χρησιμοποιώντας κύτταρα ανθρώπινου δέρματος και μετάξι αράχνης το οποίο ‘φτιάχτηκε’ στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ‘ιδιαίτερο’ αυτό υλικό είχε πράγματι την ιδιότητα να αποκρούει τις σφαίρες – αρκεί οι σφαίρες να μην κινούνται σε μεγάλη ταχύτητα.
Το αλεξίσφαιρο δέρμα έδειξε την υπεροχή του έναντι του φυσιολογικού ανθρώπινου δέρματος, αποκρούοντας σφαίρα που κινούνταν σε μειωμένη ταχύτητα.
Απέτυχε όμως στο να αποκρούσει τη βολή όπλου διαμετρήματος 0,22mm, σημείο αναφοράς για την προστασία αλεξίσφαιρου γιλέκου Τύπου 1.
Το αποτέλεσμα δεν αποθάρρυνε τον Ολλανδό καλλιτέχνη Jalila Essaidi, ο οποίος, μαζί με την Ιατροδικαστική Γονιδιωματική Κοινοπραξία της Ολλανδίας δημιούργησαν το αλεξίσφαιρο δέρμα.
Το ‘ειδικό’ μετάξι της αράχνης προήλθε από γενετικώς τροποποιημένες κατσίκες και σκουλήκια στο Πανεπιστήμιο Utah (Utah State University in Logan). Οι Αμερικανοί ερευνητές πέρασαν χρόνια συγκομιδής της πρωτεΐνης του μεταξιού της αράχνης από το κατσικίσιο γάλα, στην προσπάθεια τους να ΄φτιάξουν’ τα νέα είδη των υπερ-ισχυρών ινών.
Ο κ. Essaidi συνδύασε το μετάξι της αράχνης με τα ανθρώπινα δερματικά κύτταρα που πήρε από το Πανεπιστήμιο Leiden (Leiden University Medical Center) της Ολλανδίας.
Η τελειοποίηση του αλεξίσφαιρου δέρματος απέχει πολύ από την πλήρη προστασία του ανθρώπινου σώματος από τις ριπές όπλων. Δίνει όμως μία γεύση από τι θα κάλυπτε τις προσδοκίες του μελλοντικού στρατιώτη ή υπερήρωα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο στρατός των ΗΠΑ και άλλες ένοπλες δυνάμεις έχουν επιδιώξει την ανεύρεση νέων τρόπων προστασίας των στρατιωτών στο πεδίο της μάχης και έχουν δείξει ενδιαφέρον στο να ανακαλύψουν το απόλυτο ‘γονίδιο του πολεμιστή’.
Προς το παρόν, το αλεξίσφαιρο δέρμα εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας ‘Naturalis’ της Ολλανδίας μέχρι τις 8 Ιανουαρίου του 2012
Read more: http://araxtoikailight.blogspot.com/2011/09/blog-post_14.html#ixzz1XuidVav9
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!