To Ναούρου είναι μια νησιωτική δημοκρατία στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό…

Είναι η μικρότερη ανεξάρτητη δημοκρατία στον κόσμο, από άποψη πληθυσμού αλλά και έκτασης. Έχει έκταση 21 τ.χλμ και πληθυσμό περίπου 10000.Το μικρό αυτό κράτος κατέχει μια θλιβερή πρωτιά. Είναι το πιο παχύσαρκο κράτος του πλανήτη με απίστευτα ποσοστά παχυσαρκίας. Το 97% των αντρών και το 93% θεωρούνται υπέρβαροι ή παχύσαρκοι! Τα ποσοστά σακχαρώδους διαβήτη ξεπερνούν το 45% του πληθυσμού ενώ τα 3/4 των θανάτων οφείλονται στον καρκίνο και τα καρδιακά προβλήματα.

Οι κάτοικοι έχουν εθιστεί στο γρήγορο και τυποποιημένο φαγητό σε βαθμό που να μην κυκλοφορούν καν φρέσκα φρούτα και λαχανικά! Ο άκρος μιμητισμός του μοντέρνου δυτικού τρόπου διατροφής καταστρέφει την υγεία των κατοίκων.
Όμως δεν ήταν πάντα έτσι καθώς οι παλιότερες φωτογραφίες δείχνουν ένα νησί με γυμνασμένους και καλοσχηματισμένους κατοίκους.
Μάλλον δεν θα μπορούσε παρά να είναι εθνικό άθλημα η άρση βαρών. Ειναι τόσο δημοφιλής μεταξύ των κατοίκων, που διοργανώθηκε εκεί μέχρι και παγκόσμιο πρωτάθλημα, κάτι ιδιαίτερα περίεργο για τόσο μικρό κράτος.

Το νησί ήταν πλούσιο σε φωσφορικά κοιτάσματα που προέρχονταν από περιττώματα πουλιών. Η βιομηχανία φωσφόρου έκανε τους κατοίκους του Ναούρου έναν από τους πλουσιότερους λαούς του κόσμου. Ωστόσο, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η κακή οικονομική διαχείριση και η επικείμενη εξάντληση των αποθεμάτων φωσφόρου έφεραν το Ναουρού στο χείλος της καταστροφής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top