Γονείς και ειδικοί ζητούν που ζητούν έλεγχο των κλινικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες , έπειτα από τον εντοπισμό περιπτώσεων στις οποίες ένας δότης σπέρματος αποκτά δεκάδες ή και εκατοντάδες απογόνους.
«Είναι τρελό να βλέπεις όλα αυτά τα παιδιά μαζεμένα. Μοιάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους» δηλώνει στους New York Times η Σίνθια Ντέιλι, η οποία διαπίστωσε ότι ο επτάχρονος γιος της, που γεννήθηκε με ξένο σπέρμα, έχει τουλάχιστον 150 ετεροθαλή αδέλφια και πιθανώς αρκετά περισσότερα.
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Σουηδία, η νομοθεσία θέτει όριο για τον αριθμό των παιδιών που μπορούν να γεννηθούν από τον ίδιο δωρητή σπέρματος.
Αυτό όμως δεν ισχύει στις ΗΠΑ, όπως εξάλλου δεν ισχύει και η ευρωπαϊκή απαγόρευση στην αγοραπωλησία σπέρματος και ωαρίων.
Δεδομένου ότι στις ΗΠΑ συχνά δεν τηρούνται συγκεντρωτικά αρχεία για τους δωρητές, γονείς που ενδιαφέρθηκαν για το θέμα δημιούργησαν το διαδικτυακό μητρώο Donor Sibling Registry. Στο δικτυακό τόπο του μητρώου, οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν τα ετεροθαλή αδέλφια των παιδιών τους εισάγοντας τον αναγνωριστικό αριθμό του δωρητή (το όνομά του παραμένει απόρρητο).
Οι περισσότεροι γονείς μένουν έκπληκτοι όταν συνειδητοποιούν πόσο μεγάλη είναι η βιολογική «οικογένεια» των παιδιών τους, σχολιάζει η Ουέντι Κράμερ, μια από τους ιδρυτές του μητρώου.
Η κατάσταση έχει αρχίσει να ανησυχεί γονείς, δωρητές, γιατρούς και ειδικούς της βιοηθικής. Οι επικριτές των σημερινών πρακτικών προειδοποιούν για τη διάδοση γονιδίων που προδιαθέτουν για ασθένειες, ή ακόμα και για τον κίνδυνο αιμομιξίας από άνδρες και γυναίκες που δεν γνωρίζουν ότι είναι ετεροθαλή αδέλφια.
Νομική ρύθμιση της αγοράς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ζητά τώρα ο Αμερικανικός Σύλλογος Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ο οποίος διαπιστώνει ότι πολλοί γιατροί δεν ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές του, οι οποίες περιορίζουν τον αριθμό των απογόνων στους 25 ανά 800.000 άτομα πληθυσμού.
Όπως επισημαίνουν οι New York Times, το θέμα έχει ρυθμιστεί εδώ και καιρό σε άλλες χώρες. Λίγο μετά τη γέννηση του πρώτου παιδιού από εξωσωματική γονιμοποίηση το 1978, η Βρετανία διόρισε επιτροπή που θα εξέταζε τις ηθικές παραμέτρους, με επικεφαλής τη γνωστή φιλόσοφο Μέρι Ουόρνοκ.
«Είναι δύσκολο να προβλέψουμε ποια θα ήταν η τελική επίδραση στη γονιδιακή δεξαμενή μιας κοινωνίας αν οι δωρητές είχαν το ελεύθερο να δωρίζουν σπέρμα όσες φορές το επιθυμούν» σχολιάζει η βαρόνη Ουόρνοκ σε email της προς την εφημερίδα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!