Περισσότεροι από 6.800 άνθρωποι έχουν πνιγεί στις ελληνικές... θάλασσες από το 1987 μέχρι σήμερα. Αν και η χώρα μας διαθέτει χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής, τρία στα τέσσερα θύματα πνιγμού είναι Έλληνες!

Μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου, σε πολλές παραλίες δεν έχουν τοποθετηθεί ναυαγοσώστες, με αποτέλεσμα να έχουν καταμετρηθεί πολλά κρούσματα τραυματισμών αλλά και πνιγμών. Φέτος, από τις αρχές Μαΐου μέχρι το τέλος Ιουλίου 152 ζωές χάθηκαν στη θάλασσα.

“Φέτος ήταν η πιο τραγική χρονιά”, αναφέρει ο Νίκος Γιοβανίδης, διευθυντής της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας. Εξαιτίας των αλλαγών που επήλθαν στην τοπική αυτοδιοίκηση λόγω “Καλλικράτη” και της υποχρηματοδότησης των δήμων, σε πολλές περιοχές αποφάσισαν να κάνουν... οικονομία και έτσι δεν προσέλαβαν ναυαγοσώστες.

Αλλά ακόμη κι αν είχαν αυτή την πρόθεση, δεν θα έβρισκαν. “Στην Ελλάδα έχουμε 200-300 ναυαγοσώστες με πτυχίο, όταν χρειαζόμαστε χιλιάδες. Όμως το επάγγελμα δεν είναι ελκυστικό. Όταν κάποιος δεν ξέρει αν θα τον προσλάβει ο δήμος και πότε θα τον πληρώσει, προτιμά να δουλέψει σερβιτόρος, που είναι σίγουρα λεφτά και χωρίς ευθύνη”, παρατηρεί ο κ. Γιοβανίδης. Δεν είναι όμως μόνο η έλλειψη ναυαγοσωστών, αλλά και η έλλειψη κολυμβητικής ικανότητας. “Η Ελλάδα, μια τουριστική και ιστορικά ναυτική χώρα, με 16.000 χλμ. ακτογραμμής, εκ των οποίων 3.000 χλμ. είναι παραλίες, είναι πρώτη σε πνιγμούς στην Ευρώπη και δεύτερη παγκοσμίως. Το 60% των Ελλήνων δεν ξέρει κολύμπι και απλώς πλατσουρίζει στη θάλασσα”, σημειώνει ο κ. Γιοβανίδης.

Συνολικά από το 1987 έως το 2007 πνίγηκαν 5.727 άτομα, από τα οποία το 75% ήταν Έλληνες, ενώ μέσα σε μία 25ετία οι πνιγμοί ξεπέρασαν τα 6.800 άτομα. Οι περισσότεροι πνιγμοί αφορούν παιδιά (κυρίως αγόρια) ηλικίας 1-5 ετών και άτομα άνω των 65. Μάλιστα, αντί να μειώνονται, χρόνο με τον χρόνο οι πνιγμοί παρουσιάζουν ανοδική τάση. Από 284 το 2008 έφτασαν τους 322 το 2009, τους 374 το 2010, ενώ φέτος έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 152 άτομα.

Όσον αφορά το φύλο, ο αριθμός των ανδρών είναι υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με αυτόν των γυναικών, καθώς το παραπάνω διάστημα 710 άνδρες πνίγηκαν σε αντίθεση με μόλις 267 γυναίκες. Επίσης, η συντριπτική πλειονότητα των θανόντων ήταν Έλληνες και μόλις 111 ήταν αλλοδαποί.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top