Εκτός από τα αναφερόμενα ως αφροδισιακά τρόφιμα, οι περισσότεροι δεν συνδυάζουν το φαγητό με το σεξ


 -εκτός αν αποτελεί συνέχεια ενός ρομαντικού δείπνου υπό το φεγγαρόφως του Καλοκαιριού.
Τις τελευταίες δυο δεκαετίες ανέκυψε ως ερευνητικό θέμα στην ανδρική όσο και στη γυναικεία υπογονιμότητα, ο ρόλος της διατροφής. Μετά από συγκρίσεις μεταξύ γόνιμων και υπογόνιμων ανδρών, παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στο διατροφικό τους προφίλ που ενοχοποιήθηκαν για τη μείωση της γονιμότητας.

Το σπέρμα, σαν ένας ζωντανός οργανισμός αλλά και ένα από τα υγρά του σώματος που μεταφέρουν DNA, είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Αλλαγές στη σύσταση του σπερματικού υγρού μπορεί να έχουν σαν συνέπεια, αλλαγές στην κινητικότητα αλλά και τη ζωτικότητα των σπερματοζωαρίων, άρα και στη γονιμότητα του άντρα.

Μεγάλη καταστροφή στον αριθμό των σπερματοζωαρίων μπορεί να επιφέρουν οι ελεύθερες ρίζες, που προκαλούν βλάβες στις μεμβράνες και το γενετικό υλικό (DNA) του κυττάρου. Τα κύτταρα συνήθως χρησιμοποιούν τα αντιοξειδωτικά, που τα προστατεύουν από αυτές τις αλλαγές. Οι ελεύθερες ρίζες παράγονται ενδογενώς στο σώμα μας αλλά προσλαμβάνονται και από τη διατροφή ή τον τρόπο ζωής (κάπνισμα, αλκοόλ κτλ.) Σημαντικά αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και λαμβάνονται από τη διατροφή είναι τα εξής:

    * Λυκοπένιο- το λυκοπένιο βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στο σπέρμα. Όσο πιο αυξημένη είναι η πρόσληψη λυκοπενίου από τη διατροφή, τόσο αυξάνονται τα ποσοστά του λυκοπενίου στο σπέρμα. Πλούσιες πηγές είναι οι σάλτσες ντομάτας, η κέτσαπ και λιγότερο οι φρέσκιες ντομάτες.

    * Βιταμίνες C & E - βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος περιορίζοντας τη βλάβη στις μεμβράνες. Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή φρούτα και τα ωμά λαχανικά. Η βιταμίνη Ε απαντάται στις καλής ποιότητας μαργαρίνες και έλαια, στα λιπαρά ψάρια, στους σπόρους και τους ξηρούς καρπούς.

    * Σελήνιο- ισχυρό αντιοξειδωτικό που λαμβάνει μέρος σε πλήθος αλυσιδωτών αντιδράσεων, ενώ επηρεάζει τα κύτταρα του Leydig που παράγουν τεστοστερόνη στον άνδρα. Έρευνες έδειξαν ότι η χορήγηση σεληνίου σε μορφή συμπληρωμάτων αύξησε την κινητικότητα του σπέρματος καθώς και τις πιθανότητες γονιμοποίησης στους περισσότερους άνδρες. Στη διατροφή μας, το προσλαμβάνουμε από τους ξηρούς καρπούς, το ψάρι και τα ολικής αλέσεως δημητριακά.

    * Ψευδάργυρος και φυλλικό οξύ- παίζουν ρόλο στη σύνθεση του DNA και του RNA. Ανεπάρκεια ψευδαργύρου έχει σαν κλινικό σύμπτωμα τη μειωμένη σπερματογένεση και τη μειωμένη γονιμότητα. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται στα οστρακοειδή και το ψαχνό κρέας, ενώ το φυλλικό οξύ σε σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά και σε εμπλουτισμένα δημητριακά
Παράλληλα με την διατροφή, κάποιοι άλλοι παράγοντες στον τρόπο ζωής του άνδρα μπορεί να ευθύνονται για την υπογονιμότητα.

Παχυσαρκία. Το αυξημένο σωματικό λίπος δεσμεύει την ελεύθερη τεστοστερόνη του αίματος, ενώ πιθανώς να ευνοεί τη μετατροπή της τεστοστερόνης στη γυναικεία ορμόνη οιστρογόνο. Ελέγχετε και διατηρείτε το βάρος σας σε υγιή πλαίσια με την υιοθέτηση ισορροπημένης διατροφής

Διατροφή πλούσια σε φυτοοιστρογόνα. Τα φυτοοιστρογόνα είναι φαινόλες που μιμούνται τα οιστρογόνα που παράγονται στο γυναικεία σώμα. Οι ισοφλαβόνες είναι από τα πιο καλά μελετημένα και ισχυρά φυτοοιστρογόνα, και περιέχοντα κυρίως στη σόγια. Έχουν ενοχοποιηθεί για υπογονιμότητα τόσο σε ζώα όσο και σε άνδρες και η δράση τους θεωρείται περισσότερο επιβλαβής στις περιόδους που αναπτύσσεται το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα. Ισοφλαβόνες περιέχονται σε προϊόντα σόγιας, στο αλεύρι σόγιας, στα συμπληρώματα φυτοοιστρογόνων, στο βρεφικό γάλα σόγιας, στο λιναρόσπορο, καθώς και στα φαγητά τύπου fast food που χρησιμοποιούν πρωτεΐνη σόγιας σαν φτηνή πρώτη ύλη.

Πολυχλωριομένες διφαινόλες και υδράργυρος. Αυτά είναι βαρέα μέταλλα που αποθηκεύονται σε ψάρια από μολυσμένα νερά αλλά και σε μεγάλα ψάρια. Αποφύγετε λοιπόν ψάρια από μολυσμένα νερά, καθώς και την κατανάλωση φαγκριού, ξιφία, τόνου και καρχαρία. Περιορίστε την κατανάλωση κονσέρβας τόνου σε 2 φορές την εβδομάδα.

Η κατανάλωση καπνού και μαριχουάνας μειώνουν την πυκνότητα του σπέρματος, την κινητικότητα και τη μορφολογία του, ενώ η περίσσεια αλκοόλ μειώνει την έκκριση τεστοστερόνης.

Συνοπτικά, η διατροφή που συνοστάται είναι μια ποικίλη διατροφή με πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μαγειρεμένες ντομάτες, καλής ποιότητας κρέας, έλαια και οστρακοειδή. Αποφεύγετε τα φαγητά τύπου fast food, τα μεγάλα ψάρια, το κάπνισμα, την υπερκατανάλωση αλκοόλ αλλά και το σωματικό υπέρβαρο. Τόσο η διατροφή όσο και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι αναστρέψιμοι παράγοντες και είναι καλό να μεταβάλλονται, ώστε να ευνοούν την καλύτερη παραγωγή σπέρματος.

Η διατροφή, γενικά, παίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία των αναπαραγωγικών οργάνων, ενώ μπορεί να αυξήσει και τα επίπεδα της σεξουαλικής διάθεσης.

Σύμφωνα με άρθρο στο healthgate, η σεξουαλική διάθεση και διέγερση οφείλονται κατά κύριο λόγο σε δύο παράγοντες: τα μηνύματα που στέλνονται από τον εγκέφαλο και την ικανότητα αντίδρασης του σώματος. Η διατροφή επηρεάζει και τις δύο διαδικασίες και μπορεί να συντελέσει στην επίτευξη των ανώτερων επιπέδων διάθεσης και ανταπόκρισης του οργανισμού.

Η σεξουαλική λειτουργία ελέγχεται κατά ένα μεγάλο βαθμό από τους ενδοκρινείς αδένες με τις ορμόνες που εκκρίνουν:

Υπόφυση: αδένας που εκκρίνει ορμόνες-ρυθμιστές πολλών άλλων αδένων, όπως, για παράδειγμα, το θυρεοειδή και τα επινεφρίδια. Οι γοναδοτροπίνες, οι ορμόνες που ελέγχουν την ανάπτυξη και τη λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος σε άνδρες και γυναίκες, παράγονται στον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης.
Επινεφρίδια
: δύο μικροί αδένες στο άνω μέρος των νεφρών, που παράγουν μικρές ποσότητες σεξουαλικών ορμονών.

Σεξουαλικοί αδένες (ωοθήκες και όρχεις σε γυναίκες και άνδρες αντίστοιχα): παράγουν τα αναπαραγωγικά κύτταρα (ωάρια και σπερματοζωάρια) και ορμόνες. Οι ορμόνες (ανδρογόνα για τους άνδρες και οιστρογόνα και προγεστερόνη για τις γυναίκες) απαιτούνται για την ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του φύλου κατά την εφηβεία και την ομαλή λειτουργία των αναπαραγωγικών οργάνων στους ενήλικους.

Τι απαιτείται: σχεδόν όλες οι βιταμίνες Β παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των γεννητικών αδένων και των εκκρινόμενων ορμονών τους. Οι βιταμίνες A, C και Ε συνεργάζονται με την τεστοστερόνη για την ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του ανδρικού φύλου και την παραγωγή του σπέρματος.

Για τη μεταφορά των σεξουαλικών ερεθισμάτων, σημαντικές θεωρούνται οι χημικές ουσίες που μεταφέρουν τα μηνύματα από και προς τον εγκέφαλο, οι νευροδιαβιβαστές. Οι κυριότεροι νευροδιαβιβαστές που σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα είναι:

Ακετυλοχολίνη: βοηθά στον έλεγχο της ροής του αίματος στα γεννητικά όργανα.
Νορεπινεφρίνη: χρησιμοποιείται από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα για τη σεξουαλική ορμή.
Ντοπαμίνη: ενεργοποιεί τη σεξουαλική διέγερση και επιθυμία. Τι απαιτείται: οι βιταμίνες B διαδραματίζουν και εδώ καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, ενώ η βιταμίνη C το μαγνήσιο και το σελήνιο συντελούν στην προστασία τους από βλάβες αλλά και στη λειτουργία των μηχανισμών επιδιόρθωσης. Οι νευροδιαβιβαστές αποτελούνται κυρίως από αμινοξέα, οπότε οι πρωτεϊνούχες τροφές (οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα) παρέχουν τα απαραίτητα δομικά συστατικά.

Δείτε ποιες τροφές μας προσφέρουν ποιές βιταμίνες:

Βιταμίνη Β1: φασόλια, αρακάς, φακές, καρύδια, μαύρο ρύζι, αλεύρι ολικής αλέσεως, γιαούρτι, χοιρινό κρέας
Βιταμίνη Β3 (Νιασίνη): παντζάρι, μαγιά μπίρας, φιστίκια, ξιφίας, σολομός, τόνος, χοιρινό
Βιταμίνη Β6: μπανάνες, καρότα, αβοκάντο, αβγά, ηλιόσποροι, φιστίκια, γαρίδες, τόνος
Φυλικό οξύ: πράσινα λαχανικά, κίτρα, ρεβίθια, φιστίκια, τυρί, τόνος, σολομός
Βιταμίνη C: πορτοκάλια, ντομάτες, πράσινα λαχανικά
Βήτα καροτίνη: κίτρινα και κόκκινα λαχανικά και φρούτα
Ψευδάργυρος: οστρακοειδή, φασόλια αρακάς, φιστίκια, σπανάκι, ηλιόσποροι, κολοκύθια, μοσχάρι, γαλοπούλα, χοιρινό, πετιμέζι
Σελήνιο: μαγιά, σπόροι ολικής αλέσεως

Εκτός από τις τροφές που συντελούν στην καλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος, υπάρχουν και ορισμένες που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση σεξουαλικών δυσλειτουργιών. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει μείωση της σεξουαλικής διάθεσης σε πολλούς, σε κάποια φάση της ζωής τους, αλλά υπάρχουν και άλλοι που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα, όπως ανικανότητα και πρόωρη εκσπερμάτωση.

Η έλλειψη σεξουαλικής διάθεσης μπορεί να οφείλεται σε άγχος, προβλήματα στο ζευγάρι ή ακόμα και σε κούραση. Απλές αλλαγές στην καθημερινή ζωή μπορεί να αναζωογονήσουν, αλλά σε σημαντικότερα προβλήματα ορισμένες τροφές ενδέχεται να δώσουν την απαιτούμενη ώθηση.

Πρόωρη εκσπερμάτιση: το πρόβλημα σχετίζεται με τα αυξημένα επίπεδα ισταμίνης στο αίμα, οπότε στοιχεία όπως το ασβέστιο και το αμινοξύ μεθειονίνη που μειώνουν τα επίπεδα της ισταμίνης, συντελούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Ανικανότητα: η ανικανότητα στους άνδρες συνδέεται με την απουσία ανόργανων στοιχείων, όπως το μαγνήσιο και ειδικότερα ο ψευδάργυρος, ο οποίος απαιτείται για την παραγωγή της τεστοστερόνης και τη φυσιολογική λειτουργία του προστάτη. Ανδρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα απόκτησης ή διατήρησης στύσης πρέπει να λαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες από το αμινοξύ L-αργινίνη, το οποίο περιέχεται σε τροφές όπως το κοτόπουλο, το μοσχάρι και η γαλοπούλα, και συντελεί στην παραγωγή του νιτρικού οξέος, που με τη σειρά του ελέγχει τη ροή του αίματος στο πέος. Σημειώνεται όμως ότι όσοι πάσχουν από έρπητα πρέπει να αποφεύγουν τέτοιες τροφές, καθώς προκαλούν εξάρσεις της ασθένειας.

Η κατάχρηση οινοπνεύματος και καφεΐνης προκαλεί κυκλοφορικά προβλήματα και επομένως σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Επίσης, η νικοτίνη και ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα είναι πιθανό να επηρεάσουν τη σεξουαλική δραστηριότητα. Σε αυτά τα σκευάσματα περιλαμβάνονται κυρίως αντιυπερτασικά φάρμακα kai διουρητικά φάρμακα,  Συμπερασματικά, η σωστή και ισορροπημένη διατροφή που συντελεί στην καλή υγεία είναι σημαντική και για τη σεξουαλική δραστηριότητα. Ορισμένες τροφές όμως που περιέχουν τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες C, E, β-καροτίνη, βιταμίνη Α, τις βιταμίνες Β και τα στοιχεία ψευδάργυρο και σελήνιο είναι πιθανό να δώσουν ώθηση στη σεξουαλική σας ζωή.

 
http://www.newsit.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top