Με κύριο χαρακτηριστικό τη μεγάλη πτώση δόθηκαν, νωρίς το πρωί, στη δημοσιότητα οι βαθμολογικές βάσεις των σχολών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Ακόμη και...

περιζήτητες σχολές όπως η Ιατρική και η Νομική, καθώς και των Πολυτεχνείων σημείωσαν μεγάλη πτώση, ακόμη και στα κεντρικά Πανεπιστήμια.

Το υπουργείο Παιδείας, σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι ολοκληρώθηκαν και οι διαδικασίες για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και των υποψηφίων ειδικών κατηγοριών πολυτέκνων, τριτέκνων και κοινωνικών κριτηρίων, οι οποίοι εισάγονται επίσης με βάση τη βαθμολογία που πέτυχαν στις εξετάσεις των μαθημάτων της τελευταίας τάξης Λυκείου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ), στα οποία εξετάστηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο, σε επί πλέον αριθμό θέσεων, που καθορίστηκαν με την ίδια Υπουργική Απόφαση καθορισμού αριθμού εισακτέων του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012.

Οι εισαγόμενοι των ειδικών αυτών περιπτώσεων για την εισαγωγή τους στον επί πλέον αριθμό θέσεων, που καθορίστηκαν αποκλειστικά γι’ αυτούς, κρίθηκαν αρχικά με το σύνολο των μορίων της βαθμολογίας τους για τις θέσεις της γενικής σειράς κάθε σχολής ή τμήματος που δήλωσαν στις προτιμήσεις του μηχανογραφικού τους δελτίου και, εφόσον δεν εισάγονταν με τη γενική σειρά, στη συνέχεια κρίθηκαν για τις θέσεις της ειδικής περίπτωσης που δήλωσαν ότι εμπίπτουν.

Το υπουργείο Παιδείας με τη θεσμοθέτηση εισαγωγής υποψηφίων ειδικών κατηγοριών, τους δίνει τη δυνατότητα να σπουδάσουν κοντά στον τόπο κατοικίας τους, από την έναρξη των σπουδών τους προς όφελος των ίδιων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ιδιαίτερα επισημαίνει το υπουργείο ότι : “Πρόκειται για επιπλέον αριθμό θέσεων που διεκδικούν οι υποψήφιοι ειδικών κατηγοριών μεταξύ των συνυποψήφιων της ίδιας κατηγορίας όπου ανήκουν, διαμορφώνοντας τη δική τους βάση εισαγωγής, με τη βαθμολογία που επιτυγχάνουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Με τη θεσμοθέτηση της διαδικασίας αυτής, καταργήθηκαν οι μετεγγραφές των εισαγομένων, από σχολή σε σχολή διαφορετικών πόλεων τόσο κατά το έτος εισαγωγής, όσο και κατά τα επόμενα έτη φοίτησης, ώστε οι φοιτητές και τα ιδρύματα να προσδιορίζουν εξ’ αρχής την ακαδημαϊκή τους λειτουργία.

Με τον τρόπο αυτό τα ιδρύματα θα ξέρουν από σήμερα τον ακριβή αριθμό των πρωτοετών φοιτητών σε κάθε τμήμα, ώστε να οργανώσουν σωστά τις σπουδές και την εκπαιδευτική διαδικασία.

Επίσης, με τον προκαθορισμένο αριθμό εισακτέων ειδικών περιπτώσεων για κάθε τμήμα, δεν θα υπάρχει το φαινόμενο που παρατηρούσαμε κάθε χρόνο μέχρι τώρα. Σε πολλά τμήματα -λόγω των ανεξέλεγκτων μετεγγραφών- παρατηρούνταν μέχρι και 200% περισσότεροι πρωτοετείς φοιτητές με χαμηλότερο βαθμό εισαγωγής από ομοειδείς σχολές. Αυτό οδηγούσε σε αδυναμία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Με το νέο σύστημα, ακόμα και όταν παρατηρείται εισαγωγή με χαμηλή βαθμολογία, κάτι που συναντάται σε ελάχιστες περιπτώσεις (μονοψήφιος αριθμός ανά τμήμα), η εκπαιδευτική διαδικασία δεν επηρεάζεται.”

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων οι οποίοι υπέβαλαν μηχανογραφικό δελτίο φέτος ανήλθε σε 123.916 (81.986 με το ποσοστό 90%, 26.470 με το 10%, 874 με την κατηγορία των Εσπερινών Γενικών Λυκείων και Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) (ΟΜΑΔΑ Β΄), 13.966 από τα ημερήσια ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄), 620 από τα εσπερινά ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄), ενώ πέρυσι ο αριθμός των υποψηφίων ήταν 106.189.

Πάντως συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στα ΤΕΙ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής και του Εμπορικού Ναυτικού 77.893, εκ των οποίων έκαναν χρήση των ειδικών περιπτώσεων 6997, ενώ το 2010 εισήχθησαν 84.368,

Φέτος έμειναν 1.568 κενές θέσεις (1.040 με το 90%, 119 με το 10% και 409 με την κατηγορία των Εσπερινών Γενικών Λυκείων και Εσπερινών ΕΠΑΛ - ΟΜΑΔΑ Β΄). Το 2010 είχαν μείνει 4.108 κενές θέσεις. ”

Τέλος, οι εγγραφές των επιτυχόντων στα Πανεπιστήμια, στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες και στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. θα γίνουν από 12 μέχρι και 30 Σεπτεμβρίου 2011.


tro-ma-ktiko.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top