Μπορεί δενδρολίβανο και θυμάρι να φημίζονται για το άρωμα που προσδίδουν στις γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, παράλληλα όμως θεωρούνται δύο πολλά υποσχόμενες εναλλακτικές καλλιέργειες με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.
Μπορεί δενδρολίβανο και θυμάρι να φημίζονται για το άρωμα που προσδίδουν στις γεύσεις της ελληνικής κουζίνας, παράλληλα όμως θεωρούνται δύο πολλά υποσχόμενες εναλλακτικές καλλιέργειες με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.
Τα δύο αρωματικά βότανα, πέραν του γεγονότος ότι καλλιεργούνται χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις, προσαρμόζονται πολύ καλά στο μεσογειακό κλίμα, μπορούν να αξιοποιήσουν φτωχά και υποβαθμισμένα εδάφη και οι οικονομικές τους αποδόσεις είναι ιδιαίτερα ελκυστικές.
Θα πρέπει, άλλωστε, να σημειωθεί ότι οι εδαφολογικές και κλιματικές συνθήκες της χώρας μας ευνοούν ιδιαίτερα την ανάπτυξη αρωματικών φυτών, που δίνουν προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας.
Η ετήσια απόδοση στην καλλιέργεια δενδρολίβανου φτάνει τα 400 κιλά αποξηραμένων φύλλων και τα έσοδα ανά στρέμμα σε ετήσια βάση μπορούν να προσεγγίσουν τα 800 ευρώ, ενώ στην περίπτωση εκείνη που επιλεγεί βιολογική καλλιέργεια, τα έσοδα διπλασιάζονται και φτάνουν τα 1.600 ευρώ ανά στρέμμα. Στο δε θυμάρι, με την οικονομική απόδοση να είναι τετραπλάσια όταν η καλλιέργεια είναι βιολογική, τα έσοδα ανά στρέμμα σε ετήσια βάση μπορούν να προσεγγίσουν τα 2.000 ευρώ.
1. Εως 2.000 ευρώ ανά στρέμμα η απόδοση για μία βιολογική φυτεία
2. Ευνοϊκές για την καλλιέργεια των βοτάνων οι κλιμα-τικές συνθήκες της χώρας μας
ΕΣΠΑ
"Ζεστό χρήμα" σε σχεδιαστές με καινοτόμες ιδέες
E-BANKING
Τραπεζικό "εργαλείο" για τον επιχειρηματία
ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ενισχύσεις σε πτηνοτροφικές μονάδες
http://www.ethnos.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!