Με τα πλασματικά έτη ασφάλισης, έστω και εάν αυτό συνεπάγεται μια ανεξήγητη οικονομική αιμορραγία, ένας ασφαλισμένος επιτυγχάνει την μερική απάλυνση των νέων αυστηρών ορίων συνταξιοδότησης. Ακολουθεί σχετικά μια ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και ο κατάλογος με τις μέσες και επαγγελματικές σχολές που μπορεί να αναγνωρίσει ένας ασφαλισμένος (πέραν φυσικά των ΑΕΙ και ΤΕΙ).

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                 Αθήνα,     2- 9- 2010

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ Αριθ.Πρ :Φ 80000/οικ. 22458/1664
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΚΟΙΝ.ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ    ΠΡΟΣ: ΄Oλους τους οργανισμούς κύριας

ΓΕΝ.Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝ.ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ                     και επικουρικής ασφάλισης

αρμοδιότητας

Δ/ΝΣΗ ΚΥΡ.ΑΣΦΑΛ.ΜΙΣΘΩΤΩΝ                  του Υπουργείου Εργασίας και

Κοινωνική Ασφάλισης

ΤΜΗΜΑ Δ΄
Ταχ.Δ/νση: Σταδίου 29
Ταχ.Κώδικας:10110
Πληροφορίες: Ι. Μαθιουδάκη – Δ. Πατούνα
Βασ. Κουλούρης
Τηλέφωνο:2103368123 ,2103368254, 2103368114

ΘΕΜΑ: Γνωστοποίηση διατάξεων της παρ. 18 του άρθρου 10 του ν.3863/2010.

Σας γνωρίζουμε ότι στο ΦΕΚ Α 115/15-7- 2010  δημοσιεύτηκε ο ν. 3863/2010 « Νέο Ασφαλιστικό σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις ».
Στο άρθρο 10 του ανωτέρω νόμου , πέραν των διατάξεων που αφορούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης , για τις οποίες έχουν ήδη δοθεί αναλυτικές οδηγίες , υφίστανται και οι ρυθμίσεις  της παρ. 18 ,με τις οποίες τροποποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 40 του ν. 2084/1992,  που αναφέρονται στους χρόνους που αναγνωρίζονται για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή προσαύξηση του ποσού της σύνταξης .
Επισημαίνουμε ότι η ισχύς των διατάξεων της παρ.18 του άρθρου 10 του ν. 3863/2010 αρχίζει την 1.1.2011 και αφορά τους ασφαλισμένους που συγκεντρώνουν αθροιστικά τις εξής προϋποθέσεις : α) θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα κατ’ αποκλειστικότητα από 1.1.2011 και εφεξής, και β) έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 3.600 ημέρες ή 12 έτη ασφάλισης.
Επομένως οι διατάξεις του άρθρου 40 και της παρ.12 του άρθρου 47 του ν. 2084/92 εφαρμόζονται μέχρι 31.12.2010 και αφορούν όλους όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την31.12.2010, ανεξάρτητα αν ασκήσουν το δικαίωμα αυτό μέχρι 31.12.2010 ή από 1.1.2011 και εφεξής .
Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις επαναπροσδιορίζονται οι χρόνοι που μπορούν να προσμετρηθούν ή να αναγνωρισθούν με εξαγορά τόσο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ή  για προσαύξηση του ποσού αυτής.
Επιπλέον καθορίζεται η κλιμάκωση του χρόνου τον οποίο μπορεί να προσμετρήσει ή να αναγνωρίσει κάθε ασφαλισμένος ανάλογα με το χρόνο συνταξιοδότησής του ως εξής :
α) μέχρι τέσσερα (4) χρόνια, για όσους  θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2011 ,
β) ) μέχρι πέντε (5) χρόνια, για όσους  θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2012
γ) μέχρι έξι (6) χρόνια, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του έτους 2013 και
δ) μέχρι επτά (7) χρόνια, για  όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2014 και εφεξής.

1. Συγκεκριμένα, με τις κοινοποιούμενες διατάξεις είναι πλέον δυνατή:

α) Η προσμέτρηση χρόνου επιδότησης λόγω ασθένειας  και ανεργίας.
Θα μπορούν να συνυπολογισθούν 600 ημέρες επιδότησης λόγω ασθένειας και τακτικής ανεργίας  - 300 για κάθε αιτία - ( αντί των 400 ημερών κατά την τελευταία πριν τη συνταξιοδότηση δεκαετία, όπως προβλέπεται σήμερα με το ν. 2084/92), ανεξάρτητα από το χρόνο που έλαβε χώρα η ανεργία  ή επήλθε η ασθένεια.

β) Η αναγνώριση του  χρόνου σπουδών :
βα) σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, για την απόκτηση ενός μόνο πτυχίου και
ββ) σε μέσες επαγγελματικές σχολές, δημόσιες ή ιδιωτικές που έχουν αναγνωρισθεί από το κράτος, μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας. Οι σχολές αυτές θα σας γνωστοποιηθούν εγκαίρως μετά από σχετική αλληλογραφία του Υπουργείου μας με τα συναρμόδια Υπουργεία.
Ο χρόνος που θα αναγνωρίζεται θα είναι ίσος με τα επίσημα ακέραια έτη σπουδών της οικείας σχολής, τα οποία προβλέπονται κατά το χρόνο της αποφοίτησης.
Είναι ευνόητο ότι, αν κατά το χρόνο φοίτησης στις αναφερόμενες σχολές έχει χωρήσει ασφάλιση σε οποιονδήποτε ομοειδή φορέα ασφάλισης, δεν θα είναι δυνατή η αναγνώριση του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος.
Δεδομένου, εξάλλου, ότι η  ρύθμιση αναφέρεται σε αποφοίτηση, δηλαδή σε περάτωση των σπουδών,  δεν θα είναι δυνατή η αναγνώριση του χρόνου σπουδών αν δεν έχει αποκτηθεί το σχετικό  πτυχίο ή δίπλωμα.

γ) Η αναγνώριση του χρόνου ανεργίας, μετά την υπαγωγή στην ασφάλιση οποιουδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης ή του Δημοσίου.
Ως χρόνος ανεργίας - πέραν του χρόνου εγγραφής στα μητρώα του ΟΑΕΔ - θεωρείται κάθε κενό χρονικό διάστημα, μετά την έναρξη του εργασιακού βίου του ασφαλισμένου και την υπαγωγή του στα μητρώα οποιουδήποτε ασφαλιστικού οργανισμού, για το οποίο δεν υπάρχει ασφάλιση.

δ) Η προσμέτρηση του χρόνου απουσίας των απασχολούμενων μητέρων από την εργασία τους, λόγω κύησης και λοχείας,
Ο χρόνος αυτός δεν μπορεί να υπερβαίνει τον χρόνο που προβλέπεται κάθε φορά από την ΕΓΣΣΕ.

ε) Η αναγνώριση του χρόνου απεργίας.

στ) Η προσμέτρηση του πλασματικού χρόνου του άρθρου 141 του ν.3655/2008, ανεξάρτητα από το χρόνο γέννησης των παιδιών ( πριν ή μετά την 1-1-2000).
Σημειώνεται ότι ο χρόνος αυτός λαμβάνεται υπόψη για τη συμπλήρωση του χρόνου ασφάλισης που απαιτείται για τη συνταξιοδότηση λόγω γήρατος, σύμφωνα με το άρθρο 10 ( όπως για τη συμπλήρωση του συντάξιμου χρόνου των μητέρων ανηλίκων τέκνων) καθώς και για τη συμπλήρωση του ελάχιστου χρόνου  ασφάλισης των 15 ετών. Κατά τα λοιπά έχουν εφαρμογή οι ειδικότερες προϋποθέσεις και περιορισμοί που τίθενται από τον ν.3655/2008.

ζ) Η αναγνώριση του χρόνου μαθητείας, όπως ορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις και μέχρι ένα (1) έτος.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ως χρόνος μαθητείας θεωρείται ο χρόνος απασχόλησης σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας (stage).

η)  Ειδικά για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ, η αναγνώριση του χρόνου αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας, πριν την εγγραφή στα μητρώα του οικείου οργανισμού, και μέχρι πέντε (5) χρόνια, εφόσον δεν έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές.



2.     Ως προς τον τρόπο αναγνώρισης και εξαγοράς των αναφερόμενων χρόνων, σημειώνεται ότι:

α) ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας αναγνωρίζεται και εξαγοράζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν.1358/1983.
Ειδικά όμως για τους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2011 μέχρι 31-12-2014, με βάση τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις, το ποσό εξαγοράς του αναγνωριζόμενου χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας,  καταβάλλεται μειωμένο κατά 30%, ενώ για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1-1-2015 και εφεξής το σχετικό ποσό καταβάλλεται μειωμένο κατά 50%, ανεξάρτητα από τον τρόπο καταβολής του ( εφάπαξ ή σε δόσεις ή με παρακράτηση του 1/3 της σύνταξης). Σε καμιά όμως περίπτωση, το τελικά καταβαλλόμενο ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο αυτού που προκύπτει, με βάση υπολογισμού το  25πλάσιο  του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη όπως ισχύει κάθε φορά.

Παράδειγμα:
Μισθωτός ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το έτος 2012, με αναγνώριση ενός (1) έτους στρατιωτικής υπηρεσίας. Αν οι αποδοχές του τελευταίου μήνα πλήρους απασχόλησής του πριν την υποβολή της αίτησης αναγνώρισης ανέρχονται σε 1.100,00 ευρώ, το ποσό της εξαγοράς της στρατιωτικής υπηρεσίας, βάσει των διατάξεων του ν.1358/1983, θα ανέλθει σε  1.100,00 X 20% X 12 μήνες= 2.640,00 ευρώ,  και μετά τη μείωσή του κατά  30% σε 1.848,00 ευρώ. Εφόσον, όμως, το ποσό αυτό υπολείπεται του ποσού που προκύπτει αν ο υπολογισμός του προβλεπόμενου ποσοστού ( 20%) γίνει επί του 25πλάσιου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη που θα ισχύει το 2012, θα καταβληθεί το μεγαλύτερο ποσό.
Είναι ευνόητο ότι στο κατά περίπτωση προκύπτον ποσό εξαγοράς, μπορεί να γίνει στη συνέχεια και η κατά 15% μείωση που προβλέπεται, από τη διάταξη της παρ. 4 του άρθρου 2 του ν.1358/83, σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής.

β) Ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών, αναγνωρίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν.1483/84.

γ) Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας, αναγνωρίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 40 του ν.2084/92, όπως ισχύει, μετά τη τροποποίησή του με το άρθρο 5 του ν.2335/1995.

δ) Ο χρόνος σπουδών, ο χρόνος μαθητείας, καθώς και ο χρόνος ανεργίας αναγνωρίζονται  τόσο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης, μετά από αίτηση του ασφαλισμένου.
Για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα καταβάλλεται ποσό εξαγοράς, το οποίο προκύπτει από τον υπολογισμό ποσοστού 20% για τους φορείς κύριας ασφάλισης   και ποσοστού 6% για τους φορείς επικουρικής ασφάλισης, υπολογιζομένων στο 25πλάσιο του ΗΑΕ που ισχύει κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.
Περαιτέρω, καθορίζεται ο τρόπος καταβολής του ποσού εξαγοράς που προκύπτει από τις παραπάνω αναγνωρίσεις ( είτε εφάπαξ με έκπτωση 15%,  είτε σε μηνιαίες δόσεις ίσες με τους αναγνωριζόμενους μήνες, είτε με παρακράτηση του ¼ του ποσού της σύνταξης) και επιπλέον προβλέπεται η επιβολή των αναλογούντων προσθέτων τελών, σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής μηνιαίας δόσης.

ε)   Ως προς την προσμέτρηση του χρόνου απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας και των ημερών επιδότησης λόγω ασθένειας και τακτικής ανεργίας , επισημαίνεται ότι αυτές λαμβάνονται υπόψη,  μόνο για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και όχι για τον προσδιορισμό του δικαιούμενου ποσού σύνταξης.
Αν δηλαδή ένας  ασφαλισμένος θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τη συμπλήρωση 25 ετών ασφάλισης, αλλά έχει πραγματοποιήσει 24 χρόνια και 2 μήνες ασφάλισης και έχει επιδοτηθεί λόγω ανεργίας, καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικού του βίου για 20 μήνες, μπορεί να συνυπολογίσει τους 10 από αυτούς προκειμένου να συμπληρώσει τα 25 έτη ασφάλισης που απαιτούνται,, όμως το ποσό της σύνταξής του θα υπολογισθεί βάσει των 24 ετών.

Σημειώνουμε ότι , εκτός του χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας, για όλους τους υπόλοιπους χρόνους της παρ. 18 του άρθρου 10 ,το κάθε πλήρες έτος αναγνωριζόμενου χρόνου αντιστοιχεί σε 300 ημέρες ή 12 μήνες ασφάλισης (κάθε μήνας = 25 ημέρες ασφάλισης)

3. Εφιστούμε επίσης  την προσοχή σας, στη ρύθμιση του τελευταίου εδαφίου της εντός εισαγωγικών διάταξης της παρ. 2, σύμφωνα με την οποία, όσοι ασφαλισμένοι/νες συμπληρώνουν το χρόνο ασφάλισης που απαιτείται για συνταξιοδότηση λόγω γήρατος μέχρι 31-12-2010,  με  αναγνώριση των χρόνων που προβλέπονται στο άρθρο 40 του ν.2084/1992, όπως ισχύει σήμερα, εφόσον η σχετική αίτηση αναγνώρισης υποβληθεί μέχρι 31-12-2013, ακολουθούν τις κατά περίπτωση προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που ισχύουν το τρέχον έτος.

Παραδείγματα:
α) Μητέρα ανηλίκου τέκνου έχει πραγματοποιήσει στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 5.000 ημέρες ασφάλισης μέχρι 31-12-2010, έχει ανήλικο παιδί και έχει και δύο (2) χρόνια εκπαιδευτική άδεια (χρόνος που προβλέπεται από το άρθρο 40 του ν. 2084/92) .
Αν υποβάλει αίτηση αναγνώρισής του χρόνου εκπαιδευτικής άδειας  μέχρι 31.12.2013, θα κριθεί με τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που απαιτούνται το 2010 ( 5.500 ημέρες και 55 ετών για πλήρη σύνταξη ή 50 ετών για μειωμένη) και ως εκ τούτου δεν επηρεάζεται από την αύξηση του ορίου ηλικίας, από 1-1-2011, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 17 του άρθρου 10.

β) ΄Ανδρας που έχει πραγματοποιήσει στην ασφάλιση του πρώην ΤΣΕΥΠ Αθηνών 23,6 χρόνια ασφάλισης μέχρι τέλους του 2010 και έχει υπηρετήσει στο στρατό 20 μήνες. Αν υποβάλλει αίτηση αναγνώρισης των 18 μηνών της στρατιωτικής του υπηρεσίας μέχρι τέλους του 2013, θα κριθεί με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται το 2010 ( 25 χρόνια και 60 ετών) και δεν επηρεάζεται από την αύξηση του ορίου ηλικίας, από 1-1-2011, που προβλέπεται από τις διατάξεις της παρ. 15 του άρθρου 10.
Βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο εν λόγω ασφαλισμένος δεν μπορεί να τύχει και του ευεργετήματος της καταβολής του προκύπτοντος ποσού εξαγοράς μειωμένου κατά 30%.


4.   Παρακαλούμε για την ορθή εφαρμογή των σχετικών διατάξεων και την ενημέρωση των ασφαλισμένων σας. Για οποιοδήποτε ερώτημα ανακύπτει ως προς την εφαρμογή των προαναφερθεισών ρυθμίσεων,  θα πρέπει να απευθύνεσθε στο καθ’ ύλην αρμόδιο Τμήμα της οικείας Διεύθυνσης της ΓΓΚΑ, το οποίο  εποπτεύει τον κάθε  ασφαλιστικό φορέα.



Εσωτερική Διανομή: Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
1. Γραφείο κ.Υπουργού
2. Γραφείο κ.Υφυπουργού                                 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ
3. Γραφείο κ.  Γεν Γραμματέως
4. Γραφείο κ.  Γεν.Δ/ντριας Κ.Α
5. Γραφείο κ.  Γεν Δ/ντριας Δ.Υ
6. Όλες τις Δ/νσεις της ΓΓΚΑ
7. Τμήμα Διαδοχικής Ασφάλισης     
8. Δ/νση ΚΑΜ/Τμήμα Δ΄



ΟΙ ΣΧΟΠΛΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ – ΟΤΕΚ (πρώην ΣΤΕ)


ΜΕΣΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΟΤΕΚ                                                                                             

1.  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ (ΕΠΑΣ)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ: 2ετής (Διετής)
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗ: Αποδεικτικό Σπουδών Α΄ τάξεως               Λυκείου
ΑΠΟΝΕΜΟΜΕΝΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Πτυχίο

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ:
  • ΕΠΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
  • ΕΠΑΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
  • ΕΠΑΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

2.   ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΤΕΕ Β΄ ΚΥΚΛΟΥ)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ: 1ετής (Μονοετής)
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗ: Απολυτήριο ΤΕΕ Α΄ κύκλου
ΑΠΟΝΕΜΟΜΕΝΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Πτυχίο

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ:
ΤΕΕ Β΄ ΚΥΚΛΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ   ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ


3.  ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (ΤΕΕ Α΄ ΚΥΚΛΟΥ)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ: 2ετής (Διετής)
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗ: Απολυτήριο Γυμνασίου
ΑΠΟΝΕΜΟΜΕΝΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Πτυχίο

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ:
  • ΤΕΕ Α΄ΚΥΚΛΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ-ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ
  • ΤΕΕ Α΄ ΚΥΚΛΟΥ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
  • ΤΕΕ Α΄ ΚΥΚΛΟΥ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

4.  ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ (ΤΕΣ)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ: 2ετής (Διετής)
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗ: Απολυτήριο Γυμνασίου
ΑΠΟΝΕΜΟΜΕΝΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Πτυχίο

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ:
  • ΤΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ-ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ
  • ΤΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
  • ΤΕΣ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

5.  ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΒΕΣΤΕ)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ: Κατά ειδικότητα (βλέπε παρακάτω)
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗ: Κατά ειδικότητα (βλέπε   παρακάτω)
ΑΠΟΝΕΜΟΜΕΝΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Πτυχίο (για όλες τις παρακάτω ειδικότητες)

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ:
  • ΒΕΣΤΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ: 2 ετής (Διετής)
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗ: Απολυτήριο Γυμνασίου

  • ΒΕΣΤΕ ΤΜΗΜΑ ΜΑΙΝ COURANTE
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ: 2 ετής (Διετής)
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗ:  Απολυτήριο Λυκείου

  • ΒΕΣΤΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ-ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ: 1ετής (Μονοετής) έως σχ. έτος 1977-1978 και 2 ετής
(Διετής) από σχ. έτος 1977-1978 και μετά
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗ: Απολυτήριο Υποχρεωτικής                           Εκπαίδευσης


  1. 6. ΙΔΡΥΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΟΤΕΚ (ΙΕΚ)

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ:4 (τέσσερα) εξάμηνα
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗ: Απολυτήριο Λυκείου
ΑΠΟΝΕΜΟΜΕΝΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Βεβαίωση

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ:
  • ΙΕΚ – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ
  • ΙΕΚ – ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
  • ΙΕΚ – ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
  • ΙΕΚ – ΣΥΝΟΔΟΣ ΒΟΥΝΟΥ
  • ΙΕΚ – ΘΑΛΑΣΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ – SPA
  • ΙΕΚ – ΛΟΥΤΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ – SPA
  • ΙΕΚ – ΕΙΔΙΚΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ
(ν. 3105/7.02.2003 (ΦΕΚ 29, τ.Α’ /10.02.2003), αρ. 24 παρ. 5 και ΥΑ ΔΚ2/28823 (ΦΕΚ 1677/16.11.2006)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ: 2ετής (Διετής)
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗ: Απολυτήριο Λυκείου
ΑΠΟΝΕΜΟΜΕΝΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Πτυχίο

ΙΕΚ – ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
(ν. 3105/7.02.2003 (ΦΕΚ 29, τ.Α’ /10.02.2003), αρ. 24 παρ. 5 και ΥΑ ΔΚ2/28823 (ΦΕΚ 1677/16.11.2006)
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ: 2ετής (Διετής)
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗ: Απολυτήριο Λυκείου
ΑΠΟΝΕΜΟΜΕΝΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Πτυχίο

  1. 7. ΣΧΟΛΕΣ ΞΕΝΑΓΩΝ ΟΤΕΚ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗΣ: 5 (πέντε) εξάμηνα
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΣΗ: Απολυτήριο Λυκείου
ΑΠΟΝΕΜΟΜΕΝΟΣ ΤΙΤΛΟΣ: Δίπλωμα

  • ΣΧΟΛΕΣ ΞΕΝΑΓΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
  • ΣΧΟΛΕΣ ΞΕΝΑΓΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • ΣΧΟΛΕΣ ΞΕΝΑΓΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
  • ΣΧΟΛΕΣ ΞΕΝΑΓΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
  • ΣΧΟΛΕΣ ΞΕΝΑΓΩΝ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  • ΣΧΟΛΕΣ ΞΕΝΑΓΩΝ ΡΟΔΟΥ





ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ (ΟΑΕΔ)

ΣΧΟΛΕΣ ΜΕΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ & ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ

  • Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας (ΕΠΑ.Σ), Λειτουργούν έως και σήμερα κατ’ εξουσιοδότηση του ν. 3475/2006 και η διάρκεια φοίτησης είναι τριετής.
Οι ως άνω σχολές λειτουργούσαν κατά το παρελθόν, μετατρεπόμενες αντίστοιχα και προσαρμοζόμενες στις εκάστοτε εξουσιοδοτικές διατάξεις, ως ακολούθως:
  • Εκπαιδευτικές μονάδες Μαθητείας:
  • Β.Δ. 3/6.06.52. Τετραετής  διάρκεια φοίτησης.
  • Ν. 576/77. Τριετής διάρκεια φοίτησης.
  • Ν. 1346/83. Τριετής διάρκεια φοίτησης.
  • ΤΕΕ Μαθητείας α’ κύκλου (ν. 2640/1998). Τριετής διάρκεια φοίτησης και
  • ΤΕΕ β’ κύκλου (ν. 2640/1998). Μονοετής διάρκεια φοίτησης.

ΕΠΑ.Σ Μαθητείας (που λειτουργούν σήμερα)
  1. Αγ. Αναργύρων
  2. Αγρινίου
  3. Αιγάλεω
  4. Αλεξανδρούπολης
  5. Αργολίδας
  6. Άρτας
  7. Βέροιας
  8. Βόλου
  9. Γαλατσίου
10. Δράμας
11. Ελευσίνας
12. Ηρακλείου Αττικής
13. Ηρακλείου Κρήτης
14.  1ο Θεσσαλονίκης
15. 2ο Θεσσαλονίκης
16. Ιωαννίνων
17. Καβάλας
18. Καλαμακίου
19. Καλαμάτας
20. Καρδίτσας
21. Καστοριάς
22. Κατερίνης
23. Κέρκυρας
24. Κιλκίς
25. Κοζάνης
26. Κομοτηνής
27. Λακκιας
28. Λαμίας
29. Λάρισας
30. Μεσολογγίου
31. Μοσχάτου
32. Μυτιλήνης
33. Ξάνθης
34. Ορεστιάδας
35. Παλλήνης
36. Πάτρας
37. Πειραιά
38. Πτολεμαΐδας
39. Πύργου
40. Ρέντη
41. Ρόδου
42. Σαλαμίνας
43. Σερρών
44. Σκαραμαγκά
45. Σπάρτης
46. Σερρών
47. Τρίπολης
48. Τρικάλων
49. Υμηττού
50. Φλώρινας
51. Χαλκίδας
52. Χανίων
53. Χίου
54. Ωραιόκαστρου


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ
(τηλ. 210 419 1686, 1526, 1425)

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΩΝ Ε.Ν.
(ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΠΙΑ)
I) ΣΧΟΛΕΣ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ Ε.Ν.
  1. ΠΡΩΤΕΥΣ
  2. ΡΑΝΗΣ
  3. ΣΧΟΛΗ ΕΜΠΟΡΟΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
  4. ΒΡΑΝΑ
  5. Γ. ΦΥΤΙΛΑΣ
II) ΣΧΟΛΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ Ε.Ν.
  1. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΩΝΑΣΗΣ
  2. ΑΙΝΣΤΑΪΝ
  3. ΑΝΑΞΑΓΟΡΑΣ
  4. ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ
  5. ΗΡΩΝ
  6. ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ
  7. ΠΕΙΡ. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
  8. ΑΠ. ΠΑΥΛΟΣ
  9. ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ
10.  ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ
11.  ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΟΥΠΟΛΕΩΣ
12.  ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ
III) ΣΧΟΛΕΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΓΡΑΦΗΤΩΝ Ε.Ν.
  1. ΘΑΛΗΣ
  2. ΜΑΡΚΟΝΙ
  3. ΙΚΑΡΟΣ (ΑΘΗΝΩΝ)
  4. ΔΙΑΓΟΡΑΣ
  5. ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ
  6. ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ
  7. ΙΚΑΤΟΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ)
  8. ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗ (ΧΑΝΙΩΝ)
  9. ΑΝΑΞΑΓΟΡΑΣ
10.  ΒΡΑΝΑΣ
11.  ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
12.  ΠΡΩΤΕΥΣ
13.  ΡΑΝΗΣ
14.  ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ
IV) ΠΑΛΑΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΧΟΛΕΣ Ε.Ν.
(ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ –ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ-ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΓΡΑΦΗΤΩΝ)
  1. ΑΙΝΣΤΑΪΝ (Μ)
  2. ΑΝΑΞΑΓΟΡΑΣ (Μ-Ρ)
  3. ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ (Μ)
  4. ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ ΧΑΛΚ. (Μ-Ρ)
  5. ΗΦΑΙΣΤΟΣ (Μ)
  6. ΒΡΑΝΑΣ (Ρ)
  7. ΔΙΑΓΟΡΑΣ (Ρ)
  8. ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ (Ρ)
  9. ΙΚΑΡΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ (Ρ)
10.  ΜΑΡΟΚΟΥΛΑΚΗ (Ρ)
11.  ΠΕΙΡ. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ (Μ-Ρ)
12.  ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ (Μ)
13.  ΘΑΛΗΣ (Ρ)
14.  ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ (Μ)
15.  ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ (ΑΘΗΝΩΝ) (Μ)
16.  ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ (ΠΕΙΡΑΙΩΣ) (Μ)
17.  ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΑΣΤΗΡ (Ρ – Μ)
18.  ΡΑΝΗΣ (ΡΤ – Π)
19.  ΠΡΩΤΕΥΣ (Π)
V) ΛΥΚΕΙΑ Ε.Ν.
  1. ΒΡΑΝΑΣ (Π – Ρ)
  2. ΡΑΝΗΣ (Π – Ρ)
  3. ΑΪΝΣΤΑΙΝ (Μ)
  4. ΑΝΑΞΑΓΟΡΑΣ (Μ –Ρ)
  5. ΑΡΧΗΜΗΔΗΣ (Μ)
  6. ΜΑΡΚΟΝΙ (Ρ)
  7. ΜΑΡΚΟΥΛΑΚΗ (Ρ)
  8. ΠΕΙΡΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ (Ρ – Μ)
  9. ΠΡΩΤΕΥΣ (Π)
10.  ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ (ΧΑΛΚΙΔΟΣ) (Μ)
11.  ΑΠ. ΠΑΥΛΟΣ (Μ)
12.  ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (Μ)
13.  ΠΡΟΜΗΘΕΥΣ (Μ)
14.  ΘΑΛΗΣ (Ρ)
15.  Γ. ΦΥΤΙΛΑΣ (Π)
ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
  1. 1. Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού (ΔΣΕΝ), οι οποίες σύμφωνα με το Π.Δ. 9/1979 (ΦΕΚ 3Α/1979), μετονομάστηκαν σε Ανώτερες Δημόσιες Σχολές Εμπορικού Ναυτικού (ΑΔΣΕΝ) και σύμφωνα με το ν. 2638/1998 (ΦΕΚ 204 Α/1998), καταργήθηκαν και ιδρύθηκαν οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), ως ακολούθως:
  • ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ/ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ–ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΠΡΩΗΝ ΑΔΣΕΝ/ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ)
  • ΑΕΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ/ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ – ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΠΡΩΗΝ ΑΔΣΕΝ/ΝΕΑΣ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑΣ)
  • ΑΕΝ ΚΡΗΤΗΣ/ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ – ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΠΡΩΗΝ ΑΔΣΕΝ ΧΑΝΙΩΝ)
  • ΑΕΝ ΗΠΕΙΡΟΥ/ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ (ΠΡΩΗΝ ΑΔΣΕΝ ΠΡΕΒΕΖΗΣ)
  • ΑΕΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ/ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ (ΠΡΩΗΝ ΑΔΣΕΝ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ)
  • ΑΕΝ ΚΥΜΗΣ/ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ (ΠΡΩΗΝ ΑΔΣΕΝ ΚΥΜΗΣ)
  • ΑΕΝ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ/ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ (ΠΡΩΗΝ ΑΔΣΕΝ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ)
  • ΑΕΝ ΣΥΡΟΥ/ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ (ΠΡΩΗΝ ΑΔΣΕΝ ΣΥΡΟΥ)
  • ΑΕΝ ΥΔΡΑΣ/ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ (ΠΡΩΗΝ ΑΔΣΕΝ ΥΔΡΑΣ)
  • ΑΕΝ ΧΙΟΥ/ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (ΠΡΩΗΝ ΑΔΣΕΝ ΧΙΟΥ)
  1. 2. ΚΑΤΑΡΗΘΕΙΣΕΣ ΑΔΣΕΝ:
  • ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
  • ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ
  • ΡΟΔΟΥ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΓΡΑΦΗΤΩΝ
  • ΓΑΛΑΞΕΙΔΙΟΥ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ
  • ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ – ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΓΡΑΦΗΤΩΝ
  • ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ – ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΓΡΑΦΗΤΩΝ
  • ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΓΡΑΦΗΤΩΝ
  • ΠΡΕΒΕΖΗΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΓΡΑΦΗΤΩΝ
  1. 3. ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΑΥΤΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ








ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΕΠΑ.Σ. ΒΟΗΘΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΥΛΕΓΓΥΗΣ

  1. 1. ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν.Ν.Σ. Αθηνών «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»

  1. 2. ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Αττικής ΚΑΤ

  1. ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Νίκαιας Πειραιά « Ο ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»

  1. 4. ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Πειραιά «ΤΖΑΝΕΙΟ» (εσπερινό)

  1. ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Αθηνών «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»

  1. 6. ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Αθηνών «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»

  1. 7. ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Παίδων «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ»

  1. ΕΠΑ.Σ. του Ψυχ. Νοσοκομείου Αττικής

  1. 9. ΕΠΑ.Σ. του Ψυχ. Νοσοκομείου Αττικής «ΔΡΟΜΟΚΑϊΤΕΙΟ»

10.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης

11.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Ξάνθης

12.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Κομοτηνής «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ»

13.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Καβάλας

14.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Δράμας

15.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»

16. ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Κιλκίς

17.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Βέροιας

18.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Κατερίνης

19.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Σερρών

20.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Έδεσσας

21.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Κοζάνης «ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ»

22.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Γρεβενών

23.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Ιωαννίνων «Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»

24.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Άρτας

25.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Φιλιατρών

26.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Λάρισας «ΚΟΥΤΛΙΜΠΑΝΕΙΟ & ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΙΟ»

27.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Βόλου «ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ»

28.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Τρικάλων

29.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Καρδίτσας

30.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Χαλκίδας

31.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Άμφισσας

32.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Καρπενησίου

33.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Κέρκυρας

34.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Πατρών «ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ»

35.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Αγρινίου

36.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Κεφαλληνίας «ΑΓ. ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ»

37.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Τρίπολης

38.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Καλαμάτας

39.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Σάμου «Ο ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ»

40.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Μυτιλήνης «ΒΟΣΤΑΝΕΙΟ»

41.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Χίου «ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ»

42.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Ρόδου «Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ»

43.  ΕΠΑ.Σ. του Κρατικού Θεραπευτηρίου – Κ.Υ. Λέρου

44.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Ηρακλείου «ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ – ΠΑΝΑΝΕΙΟ»

45.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Ρεθύμνης

46.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Χανίων «ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ»

47.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Αγ. Νικολάου

48.  ΕΠΑ.Σ. του Γ.Ν. Σύρου




ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ


<><><>
Α/Α
ΣΧΟΛΕΣ
ΤΕΣ
ΤΕΕ
Ν. 2640/1998
(ΦΕΚ 206Α΄/3.09.1998)
ΕΠΑ.Σ.
Ν. 3475/2006
(ΦΕΚ 146Α΄/13.07.2006)
1
Αβερώφειος Σχολή Λάρισας
Έδρα: Λάρισα

Μετατροπή της Αβερώφειου Πρακτικής Γεωργικής Σχολής Λάρισας σε Αβερώφειο Τ.Ε.Σ. Λάρισας με ειδικότητες:
1.Τεχνιτών Αγροτικών Μηχανημάτων και 2.Τεχνιτών Ζωοτεχνίας


Π.Δ. 92/1990
(ΦΕΚ 46Α΄/02.04.1990)

Μετατροπή της Αβερώφειου Τ.Ε.Σ. Λάρισας σε Αβερώφειο Τ.Ε.Ε Λάρισας με ειδικότητες, έως το 2002:
1. Τεχνιτών Αγροτικών Μηχανημάτων
2. Τεχνιτών Ζωοτεχνικής
μετά το 2002*:
1. Αγροτικών Μηχανημάτων
2. Ζωοτεχνίας



ΚΥΑ 356381/15.06.1999
(ΦΕΚ 1404Β΄/07.07.1999)

*ΚΥΑ 398859/16.10.2001
(ΦΕΚ 1410Β΄/22.10.2001)

Μετατροπή του Αβερώφειου Τ.Ε.Ε. Λάρισας σε Αβερώφειο ΕΠΑ.Σ. Λάρισας με ειδικότητες:
1. Αγροτικών Μηχανημάτων και
2. Ζωοτεχνίας


ΚΥΑ 235745/14.09.2007
(ΦΕΚ 1917Β΄/17.09.2007)
2
Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων
Έδρα: Ιωάννινα
Μετατροπή της Πρακτικής Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων σε Τ.Ε.Σ. Ιωαννίνων με ειδικότητα Τεχνιτών Γαλακτοκομίας –Τυροκομίας

Π.Δ. 227/1989
(ΦΕΚ 109Α΄/02.05.1989)
Μετατροπή της Γαλακτοκομικής Τ.Ε.Σ. Ιωαννίνων σε Γαλακτοκομικό Τ.Ε.Ε Ιωαννίνων με ειδικότητα, έως το 2002:
Τεχνιτών Γαλακτοκομίας –Τυροκομίας
μετά το 2002*:
Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας


ΚΥΑ 356381/15.06.1999
(ΦΕΚ 1404Β΄/07.07.1999)

*ΚΥΑ 398859/16.10.2001
(ΦΕΚ 1410Β΄/22.10.2001)
Μετατροπή του Γαλακτοκομικού Τ.Ε.Ε. Ιωαννίνων σε Γαλακτοκομικό ΕΠΑ.Σ. Ιωαννίνων με ειδικότητα
Γαλακτοκομίας– Τυροκομίας


ΚΥΑ 235745/14.09.2007
(ΦΕΚ 1917Β΄/17.09.2007)
3
Σχολή Καλαμπάκας
Έδρα: Καλαμπάκα
Μετατροπή του Τμήματος Χειροτεχνίας Ξύλου του ΚΕΔΑΕ Καλαμπάκας σε Τ.Ε.Σ. Καλαμπάκας
με ειδικότητα: Ξυλογλυπτικής – Διακοσμητικής Επίπλου

Π.Δ. 319/1991
(ΦΕΚ 117Α΄/29.07.1991)
Μετατροπή της Τ.Ε.Σ. Καλαμπάκας σε Τ.Ε.Ε. Καλαμπάκας
με ειδικότητα: Ξυλογλυπτικής – Διακοσμητικής Επίπλου


ΚΥΑ 356381/15.06.1999
(ΦΕΚ 1404Β΄/07.07.1999)
Μετατροπή του Τ.Ε.Ε. Καλαμπάκας σε ΕΠΑ.Σ Καλαμπάκας
με ειδικότητα: Ξυλογλυπτικής – Διακοσμητικής Επίπλου


ΚΥΑ 331333/3.11.2008
ΦΕΚ 2282Β΄/10.11.2008
4
Σχολή Κρήτης
Έδρα: Μεσσαράς Κρήτης
Ίδρυση Τ.Ε.Σ. Κρήτης με ειδικότητα: Τεχνιτών Θερμοκηπίων



Π.Δ. 70/1997
(ΦΕΚ 63Α΄/24.04.1997)
Μετατροπή της Τ.Ε.Σ. Κρήτης σε Τ.Ε.Ε Κρήτης
με ειδικότητα, έως το 2002:
Τεχνιτών Θερμοκηπίων
μετά το 2002*:
Θερμοκηπιακών Κατασκευών και Καλλιεργειών


ΚΥΑ 356381/15.06.1999
(ΦΕΚ 1404Β΄/07.07.1999)

*ΚΥΑ 398859/16.10.2001
(ΦΕΚ 1410Β΄/22.10.2001)
Μετατροπή του Τ.Ε.Ε. Κρήτης σε ΕΠΑ.Σ. Κρήτης με ειδικότητα: Θερμοκηπιακών Κατασκευών και Καλλιεργειών


ΚΥΑ 235745/14.09.2007
(ΦΕΚ 1917Β΄/17.09.2007)
5
Σχολή Νεμέας
Έδρα: Νεμέα
Μετατροπή του Κέντρου Επαγγελματικής  Γεωργικής Εκπαίδευσης Νεμέας σε Γεωργική Τ.Ε.Σ. Νεμέας με ειδικότητα: Τεχνιτών Αμπελουργίας και Οινοτεχνίας

Π.Δ. 92 / 1990
(ΦΕΚ 46Α΄/02.04.1990)
Μετατροπή της Γεωργικής Τ.Ε.Σ. Νεμέας σε Γεωργικό Τ.Ε.Ε Νεμέας
με ειδικότητα, έως το 2002::
Τεχνιτών Αμπελουργίας και Οινοτεχνίας
μετά το 2002*:
Αμπελουργίας και Οινοτεχνίας


ΚΥΑ 356381/15.06.1999
(ΦΕΚ 1404Β΄/07.07.1999)

*ΚΥΑ 398859/16.10.2001
(ΦΕΚ 1410Β΄/22.10.2001)
Μετατροπή του Γεωργικού Τ.Ε.Ε. Νεμέας σε Γεωργική ΕΠΑ.Σ. Νεμέας
με ειδικότητα:
Αμπελουργίας και Οινοτεχνίας


ΚΥΑ 331333/3.11.2008
ΦΕΚ 2282Β΄/10.11.2008
6
Σχολή Συγγρού Έδρα: Κτήμα Συγγρού, Μαρούσι
Μετατροπή του Πρακτικού Γεωργικού Σχολείου Συγγρού σε Τ.Ε.Σ. Συγγρού με ειδικότητες:
Τεχνιτών Ανθοκηπουρικής & Τεχνιτών Μελισσοκομίας


Π.Δ. 317/1991
(ΦΕΚ 117Α΄/29.07.1991)
Μετατροπή της Τ.Ε.Σ. Συγγρού σε Τ.Ε.Ε Συγγρού με ειδικότητες, έως το 2002::
1. Τεχνιτών Ανθοκηπουρικής 2.Τεχνιτών Μελισσοκομίας
μετά το 2002*:
Φυτοτεχνικών Επιχειρήσεων – Αρχιτεκτονικής Τοπίου


ΚΥΑ 356381/15.06.1999
(ΦΕΚ 1404Β΄/07.07.1999)
*ΚΥΑ 398859/16.10.2001
(ΦΕΚ 1410Β΄/22.10.2001)
Μετατροπή του Τ.Ε.Ε. Συγγρού σε ΕΠΑ.Σ. Αμαρουσίου με ειδικότητα: Φυτοτεχνικών Επιχειρήσεων – Αρχιτεκτονικής Τοπίου

ΚΥΑ 331333/3.11.2008
ΦΕΚ 2282Β΄/10.11.2008
7
Σχολή Κομοτηνής
Έδρα: Κομοτηνή



newsvolos.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top