Τόσο στην πατρίδα του (με Εσπανιόλ, Μπιλμπάο) όσο και με τον Ολυμπιακό απέδειξε πως μπορεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να βάζει τη «σφραγίδα» του παρουσιάζοντας ένα ελκυστικό σύνολο.
Εκεί, όμως, που έχει ουκ ολίγες φορές αμφισβητηθεί, τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ελλάδα, είναι στο κομμάτι των μεταγραφών. Συγκεκριμένα, αυτό που καταλογίζεται στον Βαλβέρδε είναι πως δεν διαθέτει «μάτι», με αποτέλεσμα να μην εμπνέει σε αρκετό κόσμο σιγουριά, όταν παίρνει επάνω του μεταγραφικές υποθέσεις.
Οπως δηλαδή συμβαίνει τώρα με τον Πάμπλο Ορμπάιθ, τον οποίο έχει επιλέξει για τη θέση του «κόφτη» στους «ερυθρόλευκους». Η αμφισβήτησή του βεβαίως και δεν προέρχεται από τη διοίκηση Μαρινάκη, η οποία αποδεικνύει εμπράκτως πως πραγματοποιηθεί τα «θέλω» του Ισπανού, αλλά κυρίως από μια σημαντική μερίδα οπαδών.
Βλέπετε, αυτό που μετράει είναι οι μέχρι τώρα μέτριες... επιδόσεις του στο συγκεκριμένο κομμάτι και η επιλογή του να πηγαίνει σε δικά του «παιδιά». Η αποτυχία του στη μεταγραφή Οσκαρ ήταν τρανταχτή (για έναν παίκτη που ο Ολυμπιακός πλήρωσε 2,5 εκατομμύρια ευρώ) όπως φυσικά και με τον Ουρτάδο.
Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος στο όνομα του Νταβίντ Φουστέρ, ο οποίος και τον διασώζει. Ξέχωρα πάντως από όσους έφερε, θα ήταν άδικο να μη συνυπολογίσουμε και εκείνους που βρήκε στο «ερυθρόλευκο» ρόστερ αλλά τους εξέλιξε.
Κατάφερε δηλαδή να μετατρέψει παίκτες που είτε ήταν στην αφάνεια είτε είχαν μικρή συμμετοχή σε πρωταγωνιστές βοηθώντας όχι μόνο αγωνιστικά τον Ολυμπιακό αλλά και οικονομικά (μακροπρόθεσμα).
Οπως για παράδειγμα έκανε με τον Μπελούτσι στην πρώτη του σεζόν αλλά και με τον Μιραλάς στη δεύτερη. Εν κατακλείδι, όσο κι αν στο ποδόσφαιρο οι προπονητές και οι «προπονητές» (της εξέδρας και των ΜΜΕ) είναι πολλοί, αυτό που στο τέλος πάντα μένει είναι το αποτέλεσμα (επίτευξη των στόχων).
Οι μεταγραφές του
ΟΣΚΑΡ ΓΚΟΝΖΑΛΕΘ
Αποτέλεσε την πρώτη μεταγραφή του Ολυμπιακού στην επί Βαλβέρδε εποχή. Ο Ισπανός ήρθε για βασικός με τον Βαλβέρδε να τον θεωρεί ιδανικό για τον τρόπο παιχνιδιού που ήθελε να εφαρμόσει στην ομάδα, αλλά ο Οσκαρ απέτυχε παταγωδώς στους Πειραιώτες.
ΝΤΑΒΙΝΤ ΦΟΥΣΤΕΡ
Οταν τον ανακοίνωσε ο Ολυμπιακός οι περισσότεροι «πάγωσαν» μιλώντας για τον νέο... Οσκαρ. Δυστυχώς για αυτούς και ευτυχώς για τον Ολυμπιακό διαψεύστηκαν πολύ γρήγορα, καθώς ο Ισπανός μεσοεπιθετικός δικαίωσε απόλυτα τον Βαλβέρδε όντας από τα βασικά στελέχη της περσινής επιτυχίας της ομάδας.
ΜΟΪΣΕΣ ΟΥΡΤΑΔΟ
Τον ήθελε από την πρώτη του θητεία στον Ολυμπιακό και τελικά κατάφερε να τον πάρει το περσινό καλοκαίρι. Με 12ετή θητεία στην Εσπανιόλ ο Ουρτάδο ερχόταν ως ο κόφτης που θα λύσει το πρόβλημα στη μεσαία γραμμή. Αντ' αυτού πέρασε την περσινή σεζόν ως τραυματίας, ενώ όποτε έπαιξε, απογοήτευσε. Η παρουσία του στην προετοιμασία ήταν τραγική, με αποτέλεσμα να βρίσκεται ήδη προς την έξοδο.
ΙΒΑΝ ΜΑΡΚΑΝΟ
Ενα ακόμη «παιδί» του Ερνέστο που ζήτησε και πήρε (δανεικό) στον Ολυμπιακό το φετινό καλοκαίρι. Παρότι δεν προορίζεται για βασικός ο Βαλβέρδε τον θεωρεί ικανό να ενισχύσει όποτε χρειαστεί το κέντρο της άμυνας αλλά και το αριστερό άκρο. Δεν εντυπωσίασε στην προετοιμασία, όμως εκεί που θα κριθεί θα είναι τα επίσημα παιχνίδια.
ΦΡΑΝ ΓΕΣΤΕ
Αν ο Γέστε ερχόταν πριν από δύο χρόνια στον Ολυμπιακό θα ήταν μεταγραφή επιπέδου «βόμβας». Ο Βαλβέρδε τον ξέρει πολύ καλά από την Μπιλμπάο και θεωρεί πως αν δείξει διάθεση θα μπορέσει να προσφέρει πολλά στον Ολυμπιακό. Στα φιλικά θα πάρουμε μια πρώτη γεύση από τον «ερυθρόλευκο» Γέστε.
Οι επιτυχίες του
ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΜΠΕΛΟΥΤΣΙ
Ο Βαλβέρδε ήταν αυτός που τον καθιέρωσε πίσω από τον επιθετικό, τον απελευθέρωσε αγωνιστικά και ο Αργεντινός άσος μπόρεσε να κάνει μια πολύ καλή χρονιά, δείχνοντας πως τελικά δεν ήταν το... παλτό που είχαν βιαστεί να τον χαρακτηρίσουν στο μισό της προηγούμενης σεζόν που είχε παίξει. Ο Μπελούτσι «έσταζε μέλι» για τον Βαλβέρδε, που ουσιαστικά έσωσε τη μεταγραφή, με τον Αργεντινό να φέρνει το επόμενο καλοκαίρι 5 εκατομμύρια ευρώ από τη μεταγραφή του στην Πόρτο.
ΝΤΙΝΤΙΕ ΝΤΟΜΙ
Μία και μόνο καλή χρονιά έκανε στον Ολυμπιακό ο Γάλλος αριστερός μπακ. Και αυτή ήταν με τον Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο. Το «μυρμήγκι», έχοντας «τελειώσει» τον Μπράβο, κατάφερε να πάρει από τον Ντομί τα στοιχεία που ήθελε, καθιερώνοντάς τον στη βασική ενδεκάδα της ομάδας.
ΚΕΒΙΝ ΜΙΡΑΛΑΣ
Οταν ο Βαλβέρδε ήρθε στον Ολυμπιακό, ο Μιραλάς ήταν απλά μια καλή λύση από τον πάγκο. Ο Ισπανός τον έβαλε βασικό χρησιμοποιώντας τον στην κορυφή της επίθεσης και ο Βέλγος έκανε θραύση. Ο Ολυμπιακός κέρδισε έναν εξαιρετικό ποδοσφαιριστή, που αυτήν τη στιγμή αποτελεί ένα από τα κυριότερα περιουσιακά στοιχεία της ομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΕΤΦΑΤΖΙΔΗΣ
Στην αφάνεια ήταν ο νεαρός άσος όταν ξαφνικά στην πρεμιέρα του περσινού πρωταθλήματος ο Βαλβέρδε τον έριξε στα «βαθιά». Τον καθιέρωσε στη βασική ενδεκάδα, με τον «Φέτφα» μέσα σε λίγες εβδομάδες από τα διπλά στου Ρέντη να φτάσει στην εθνική ομάδα.
ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΜΟΝΤΕΣΤΟ
Τέτοια εποχή πέρυσι οι περισσότεροι αμφισβητούσαν έντονα τον Γάλλο άσο. Ο Βαλβέρδε κατάφερε να τον μετατρέψει σε «πολυεργαλείο», χρησιμοποιώντας τον σε τρεις θέσεις και καθιερώνοντάς τον ως το βασικό αμυντικό χαφ του Ολυμπιακού.
Οι «συγκρούσεις» του
ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΛΕΤΟ
Ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του ήρθε σε κόντρα με τον τρόπο δουλειάς του Ισπανού, με αποτέλεσμα να έρθουν σε σύγκρουση, με αποκορύφωμα το σοβαρό επεισόδιο στου Ρέντη, όταν ο Λέτο ούτε λίγο ούτε πολύ σημάδευε με την μπάλα τον προπονητή του.
ΝΤΑΡΚΟ ΚΟΒΑΣΕΒΙΤΣ
Η επιλογή του Βαλβέρδε να μην τον βάζει βασικό είχε εκνευρίσει τον Σέρβο επιθετικό, με τον πανηγυρισμό του και τα «γαλλικά» του στον Ισπανό κατά την επίτευξη του γκολ με την ΑΕΚ να έχουν μείνει στην ιστορία. Παρόλαυτά, ο ένας σεβόταν τον άλλον και αυτό φάνηκε και από τη μετέπειρα συνεργασία τους.
ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ
Τον θεωρεί καλό ποδοσφαιριστή, αλλά από τη στιγμή που ο Μήτρογλου δεν συμμορφωνόταν με τα «θέλω» του Βαλβέρδε του έδειξε δύο φορές την πόρτα της εξόδου. Από το πρώτο κιόλας καλοκαίρι του στον Ολυμπιακό ο Ισπανός είχε ζητήσει την απομάκρυνσή του.
ΝΤΕΝΙΣ ΡΟΜΕΝΤΑΛ
Όταν πρωτοήρθε πέρυσι στον Ολυμπιακό, είχε πει ο Βαλβέρδε ότι δεν του κάνει. Και το έδειξε ξεκάθαρα χρησιμοποιώντας ελάχιστα τον Δανό, που είχε αποκτηθεί για βασικός. Από νωρίς φέτος ο Βαλβέρδε είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν τον υπολογίζει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν του έδωσε την ευκαιρία ουσιαστικά ποτέ, ακόμη και όταν είχε τη δυνατότητα να το κάνει, καθώς δεν πίστευε στις δυναότητές του. Βεβαίως, ο Γ. Παπαδόπουλος είχε την ίδια αντιμετώπιση από όλους τους προπονητές που πέρασαν τα τελευταία χρόνια από τον Πειραιά.
Οι «γνωστοί» του
ΑΛΜΠΕΡΤ ΡΙΕΡΑ
Ήταν μαζί στην Εσπανιόλ, βρέθηκαν μαζί στον Ολυμπιακό, όταν λίγες μέρες πριν από τον ερχομό του Βαλβέρδε αποκτήθηκε από τους Πειραιώτες. Τον ξέρει πολύ καλά και, μάλιστα, είχε ζητήσει να επιχειρηθεί η απόκτησή του κατά την πρώτη του θητεία.
ΑΡΙΕΛ ΙΜΠΑΓΑΣΑ
Συνυπήρξαν για μισή σεζόν όταν ο Βαλβέρδε ήταν προπονητής στη Βιγιαρεάλ και μάλιστα δεν τον πολυχρησιμοποιούσε. Στον Ολυμπιακό, όμως, ο Αργεντινός είναι βασικός και αναντικατάστατος.
Η ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ Ο ΙΜΠΑΝΙΕΘ
Αυτήν ξέρει, αυτήν εμπιστεύεται
Ο Βαλβέρδε δεν έχει πει ποτέ πως γνωρίζει απέξω και ανακατωτά την παγκόσμια ποδοσφαιρική αγορά. Κάθε άλλο, η αγορά της πατρίδας του είναι αυτή που εμπιστεύεται περισσότερο από κάθε άλλη. Οπως και θεωρεί ότι Λατινοαμερικάνοι χωρίς θητεία στην Ευρώπη δεν είναι και οι καλύτερες επιλογές για μεταγραφές. Ο Βαλβέρδε επιμένει στην ισπανική αγορά, έχοντας ως σημαντικότατο «σύμμαχό» του τον μάνατζέρ του Ινιάκι Ιμπάνιεθ, που «λύνει και δένει» στην πατρίδα του.
Και οι πέντε παίκτες που έχει φέρει στον Ολυμπιακό αλλά και ο Ορμπάιθ, που προορίζει για την επόμενη μεταγραφή, είναι ποδοσφαιριστές που ξέρει τι μπορούν να κάνουν και θεωρεί πως ταιριάζουν στο στυλ ποδοσφαίρου που εφαρμόζει. Με εξαίρεση τον Οσκαρ, με όλους τους υπόλοιπους είχε συνυπάρξει στο παρελθόν είτε στην Μπιλμπάο είτε στις Εσπανιόλ και Βιγιαρεάλ, όπου έχει δουλέψει.
ΤΑ... ΑΠΟΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ
Στις δύο χρονιές που έχει κάτσει στον πάγκο του Ολυμπιακού ο Ερνέστο Βαλβέρδε ήρθε αρκετές φορές σε σύγκρουση με παίκτες του. Πολλοί τον κατηγόρησαν πως έχει «κολλήματα» και πως τελικά δεν είναι τόσο δίκαιος όπως παρουσιάζεται.
Η αλήθεια, πάντως, είναι πως ο Βαλβέρδε δεν είναι από τους «δημοσιοσχετίστες» προπονητές. Αυτό που θέλει είναι παίκτες που θα εφαρμόζουν τον τρόπο δουλειάς που επιθυμεί και όποιος δεν μπαίνει σε αυτό το «καλούπι» αυτομάτως βγαίνει εκτός ομάδας. Για αυτό και αρκετές φορές στις μέχρι τώρα θητείες του στον Ολυμπιακό ο Βαλβέρδε έχει έρθει σε σύγκρουση με παίκτες που είχαν διαφορετική φιλοσοφία από αυτόν.
Η ιστορία με τον Λέτο είναι η πλέον χαρακτηριστική, η οποία ήταν ουσιαστικά και αυτή που τον οδήγησε στην απόφασή του να μην το παλέψει και ιδιαίτερα για παραμονή του στον Ολυμπιακό. Πέρυσι ο Ισπανός τεχνικός έδειξε το δρόμο προς την έξοδο στον Μήτρογλου, τον οποίο ναι μεν θεωρεί καλό ποδοσφαιριστή, αλλά με σοβαρή δυσκολία στο να καταλάβει πως πρέπει να ακολουθεί πίστα την αγωνιστική φιλοσοφία της ομάδας.
Ακόμη πιο πρόσφατη η υπόθεση του Ρόμενταλ, παίκτη που βρήκε πέρυσι στον Ολυμπιακό, αλλά έδειξε από την αρχή πως δεν του κάνει, με αποκορύφωμα το «κόψιμό» του από την προετοιμασία στην Ολλανδία.
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΦΕΡΕΙ
Ο Ντιντάκ και οι άλλοι
Ο Βαλβέρδε κρίνεται για τις επιλογές του στις μεταγραφές με βάση αυτούς που έφερε, όμως υπήρξαν και αρκετές περιπτώσεις παικτών που είχε επιλέξει, πάντα από την ισπανική αγορά, αλλά τελικά δεν κατέστη δυνατόν να τους έχει στον Ολυμπιακό.
Κυρίως στο πρώτο του καλοκαίρι στον Πειραιά, οπότε και είχε ζητήσει από τη διοίκηση μαζί με τον Οσκαρ και τους Ντούσερ και Ντούντα, παίκτες με εξαιρετικά στοιχεία, αλλά συνάμα και με καμία διάθεση να αφήσουν την Πριμέρα Ντιβισιόν για τον Ολυμπιακό. Επίσης, ακόμη μία επιλογή του ήταν ο Εντού για την επίθεση, με τον Ολυμπιακό όμως να επιλέγει τελικά τον Ντιόγο.
Το περσινό καλοκαίρι, ερχόμενος στις αρχές Αυγούστου, δεν είχε πολύ χρόνο, αλλά όσα ζήτησε έγιναν πράξη από τη διοίκηση Μαρινάκη. Φέτος επίσης οι επιλογές του, που βέβαια έχουν να κάνουν με χαμηλό οικονομικό αντίκρισμα, υλοποιήθηκαν, με μοναδική εξαίρεση τον Ντιντάκ, που για τον Βαλβέρδε ήταν ιδανικός για να ενισχύσει τον Ολυμπιακό στην αριστερή πλευρά της άμυνας.
Δεν είναι τυχαίο πως μετά το «ναυάγιο» με τον Ντιντάκ ο Βαλβέρδε δεν θέλησε να αποκτηθεί άλλος παίκτης για αυτήν τη θέση, στηρίζοντας τον Χοσέ Χόλεμπας.
Πηγή: sentragoal.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!