Εργαζόμενοι και άνεργοι όλων των ηλικιών και ειδικοτήτων αλλά κυρίως...
νέοι αναζητούν καλύτερες συνθήκες ζωής και δουλειάς στην Ευρώπη.
Απευθύνονται σε ιστοσελίδες διασύνδεσης για γρήγορη και αποτελεσματική αναζήτηση εργασίας.
Στην κορυφή των προτιμήσεών τους έχουν το Εures, το δίκτυο συνεργασίας που παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους εργαζομένους και στους εργοδότες, και την ευρωπαϊκή πύλη Εuropass. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι οι Ελληνες βρίσκονται στις πρώτες θέσεις κατάταξης των Ευρωπαίων που αναζητούν εξάσκηση ή εργασιακή εμπειρία στο εξωτερικό.
Η Ελλάδα κατατάσσεται ένατη σε απόλυτο αριθμό χρηστών με 48.811 συμπληρωμένα βιογραφικά, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός αν αναλογιστεί κανείς τον πληθυσμό της Ελλάδας σε σύγκριση με αυτόν άλλων χωρών που προηγούνται σε αριθμό χρηστών όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Πολωνία. Ως εκ τούτου, η σύνταξη ενός σωστού και πλήρως ενημερωμένου βιογραφικού σημειώματος αποτελεί το πρώτο βήμα σε μια σειρά κινήσεων που θα εξασφαλίσουν στον υποψήφιο τη θέση που θα ικανοποιήσει κατά το δυνατόν τις προσδοκίες του για μια πετυχημένη σταδιοδρομία.
Οι νέοι που επιθυμούν να στείλουν βιογραφικό σημείωμα σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Το βιογραφικό σημείωμα πρέπει να συνταχθεί με μοναδικό στόχο την αντικειμενική και πλήρη πληροφόρηση του αποδέκτη για τα τυπικά και τα ουσιαστικά προσόντα του υποψηφίου. Η φτωχή ανάπτυξη των θεματικών ενοτήτων του, η φλυαρία και η προσπάθεια για εντυπωσιασμό θα καταστήσουν ένα βιογραφικό σημείωμα εμπόδιο στη διεκδίκηση του επιθυμητού στόχου. Αντίθετα, η εγκυρότητα και η πληρότητα των πληροφοριών θα εξασφαλίσουν την ευκαιρία για μια προσωπική συνάντηση με τον εργοδότη.
Το 53% των ευρωπαίων νέων είναι πρόθυμοι να εργαστούν σε άλλη χώρα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρομέτρου. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2011 πραγματοποιήθηκε με περισσότερες από 57.000 συνεντεύξεις νέων ηλικίας 15 ως 35 ετών. Στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμμετείχαν και τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Κροατία και η Τουρκία. Από την έρευνα προκύπτει ότι αυτοί που δήλωσαν πως είναι πρόθυμοι να μετακινηθούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ήταν μεν η πλειονότητα (53%), αλλά με μικρή διαφορά από τους ερωτηθέντες που εκδήλωσαν αρνητική διάθεση.
Στην Ισλανδία το 84% εξέφρασε ενδιαφέρον να εργαστεί στο εξωτερικό και ακολούθησαν η Σουηδία (76%), η Βουλγαρία (74%), η Ρουμανία (73%) και η Φινλανδία (71%). Ωστόσο, παρά την πρόθεση των νέων να μετακινηθούν σε άλλη χώρα για να εργαστούν, ελάχιστοι εισέρχονται τελικά σε αυτή τη διαδικασία. Το ποσοστό των νέων ανθρώπων που μετακινούνται είναι απογοητευτικό. Οπως τονίζεται και στην έρευνα, μόνο ένας στους επτά (14%) ευρωπαίους νέους που ερωτήθηκαν είχε μεταβεί στο εξωτερικό για να παρακολουθήσει σπουδές ή να λάβει κατάρτιση σε κάποιον τομέα.
Οι ερωτηθέντες, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», ανέφεραν διάφορες αιτίες που τους εμποδίζουν να μεταβούν σε άλλη χώρα στην Ευρώπη, δύο όμως από τις απαντήσεις ήταν οι πιο συχνά επαναλαμβανόμενες. Το 25% ανέφερε ως αιτία οικογενειακές υποχρεώσεις, όπως παιδιά ή εξαρτώμενοι συγγενείς, ενώ το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (33%) επεσήμανε την έλλειψη χρηματικών πόρων ως τη βασική αιτία που τους εμποδίζει να μετακινηθούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό αφορούσε την πλειονότητα των ερωτηθέντων από τη Ρουμανία (51%), την Ουγγαρία, την Κροατία και τη Βουλγαρία (ποσοστό 55% για τις τρεις αυτές χώρες).
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!