Παρ’ότι ο κεντρικός στόχος των δημοφιλών, πλέον, προγραμμάτων παροχής ποδηλάτων είναι να αποσυμφορηθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα των πόλεων, η μελέτη δείχνει ότι προωθεί εξίσου την βελτίωση του επιπέδου υγείας.
Ο δρ David Rojas-Rueda και η ερευνητική ομάδα του Κέντρου Έρευνας και Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας στην Βαρκελώνη αποφάσισαν να μελετήσουν τις επιπτώσεις στην υγεία από την πρωτοβουλία διαμοίρασης ποδηλάτων στην Βαρκελώνη, η οποία ονομάζεται Bicing και εκκίνησε τον Μάρτιο του 2007.
Με 182.062 μέλη μέχρι τον Αύγουστο του 2009, στην πρωτοβουλία αριθμούσε το 11% του πληθυσμού του δήμου της Βαρκελώνης. Η μέση απόσταση ποδηλασίας ανερχόταν στα 3,29 χιλιόμετρα με ένα μέσο όρο 14 λεπτών.
Οι ερευνητές εκτίμησαν την μείωση των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα και τον αριθμό των θυμάτων που σχετίζονται με ατύχημα ποδηλάτου σε σχέση με την οδήγηση σε τρία επίπεδα: την φυσική δραστηριότητα, τα τροχαία ατυχήματα και την έκθεση στην ατμοσφαιρική μόλυνση. Η έρευνα βασίστηκε σε ένα μοντέλο αντίκτυπου υγείας για να ενσωματώσει τα υπάρχοντα δεδομένα από τις επιστημονικές μελέτες και τις τοπικές μεταφορικές πληροφορίες.
Οι σχετικοί υπολογισμοί αποκάλυψαν μία ετήσια αύξηση θνησιμότητας με αίτιο την ατμοσφαιρική ρύπανση της τάξης του 0,13 και διαφορά στο ποσοστό θνησιμότητας 0,03 με αίτιο τα τροχαία ατυχήματα για τους ποδηλατιστές σε σχέση με τους οδηγούς αυτοκινήτων.
Παρ’όλα αυτά αποφεύχθηκαν 12,46 θάνατοι εξαιτίας της αυξημένης σωματικής δραστηριότητας και έτσι μειώνοντας τον αριθμό θνησιμότητας των ποδηλατιστών στο συνολικό 12,28.
Υπολογίστηκε επίσης ότι οι εκπομπές αέριων ρύπων μειώθηκαν σε περισσότερο από 9 εκατομμύρια κιλά ετησίως.
Σε ένα συμπερασματικό σχόλιο οι ερευνητές είπαν:
» Η έρευνα μας έδειξε ότι τα συστήματα διαμοίρασης ποδηλάτου χαμηλού κόστους που ενθαρρύνουν τους πολίτες να ποδηλατούν αξίζει να εφαρμοστεί και σε άλλες πόλεις, όχι μόνο για τα οφέλη στην ατομική υγεία αλλά και για πιθανά δημόσια οφέλη όπως για την μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου».
Οι ερευνητές συμπέραναν ουσιαστικά ότι τα πρόγραμμα διαμοίρασης ποδηλάτου στα αστικά κέντρα μπορούν να αποτελέσει μία συλλογική ασπίδα για την προστασία και προαγωγή της δημόσιας υγείας.
http://podilatakias.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!