Στον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, τα ρουσφέτια και την πελατειακή...

οικονομία την οποία στήριξαν πολίτες και πολιτική αποδίδει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα έφθασε στο χείλος της καταστροφής.

Το άρθρο, με τίτλο «Φεουδαρχικοί Δημοκράτες», αναφέρεται στις «τρεις οικογένειες που κατέστρεψαν τη χώρα», την ώρα που η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου από την Βουλή, απλά έδωσε παράταση χρόνου τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Ο συντάκτης του άρθρου κάνει εκτενή διαφορά στις ολοένα και αυξανόμενες ουρές που σχηματίζονται στα συσσίτια της Εκκλησίας, καθώς και στη διαπίστωση αρκετών ανέργων ότι η εξεύρεση δουλειάς δεν είναι εφικτή «χωρίς μέσον».

Η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου απλά έδωσε παράταση στην Ευρώπη, που ωστόσο δεν θα καταφέρει να σώσει την Ελλάδα από την καταστροφή. «Τις προηγούμενες δεκαετίες, μια ελίτ, η οποία αποτελείται από τις τρεις οικογένειες των Παπανδρέου, Καραμανλή και Μητσοτάκη, δημιούργησαν μια πελατειακή οικονομία, που πέταξε εκατομμύρια. Οι επικεφαλής των τριών δυναστειών ευνόησαν φίλους και οικογένειες με μια ευημερία δανεική. Η κρατική μηχανή διογκώθηκε και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός γραφειοκρατικού τέρατος», αναφέρει το δημοσίευμα.

Τα κόμματα επιδόθηκαν περισσότερο σε ρουσφέτια, παρά στην άσκηση πολιτικής. Όποιος χάριζε δημόσιο χρήμα, εξαγόραζε φίλους και ψηφοφόρους που το ξεπλήρωναν χρωστώντας στο κόμμα και στην οικογένεια που ήταν επικεφαλής. «Έτσι, δημιουργήθηκε η φεουδαρχική δημοκρατία της Ελλάδας. Οι γενιές περνούν, τα ονόματα παραμένουν ίδια. Παπανδρέου και Καραμανλής, Καραμανλής και Παπανδρέου και κάπου ενδιάμεσα ο Μητσοτάκης. Σε καμιά δημοκρατία της Ευρώπης δεν έγινε ποτέ κάτι τέτοιο», τονίζεται στο δημοσίευμα.

Το κράτος έγινε η πηγή από την οποία όλοι ήθελαν να πιουν. Ένας στους τέσσερις πολίτες της περιφερειακής και μικρής Ελλάδας, εργάζεται για λογαριασμό του κράτους.

Στο μεταξύ, μετά τα κόμματα, που λεηλάτησαν το κράτος, οι πολίτες θέλησαν να πάρουν το μερίδιό τους. Οι πλούσιοι σταμάτησαν να καταβάλλουν φόρους εκατομμυρίων και οι χαμηλότερες εισοδηματικά τάξεις ζούσαν με μαύρη εργασία. Την ίδια ώρα, η δωροδοκία προς τους δημοσίους υπαλλήλους αυξανόταν συνεχώς.

Αυτό που καλείται να κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου είναι να συμμαζέψει αυτά που έκανε ο πατέρας του. Επί θητείας του Ανδρέα Παπανδρέου, οι πολίτες δεν δούλευαν πολύ κι έβγαιναν εύκολα στη σύνταξη, ενώ το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ο σημερινός πρωθυπουργός, που ανέλαβε τα ηνία της χώρας μετά τον παππού του, Γεώργιο Παπανδρέου και τον πατέρα του, Ανδρέα, ξέρει πολύ καλά ποιο είναι το πρόβλημα της Ελλάδας.

Παρόμοια είναι η εικόνα και στους κόλπους της συντηρητικής παράταξης, που εναλάσσεται με τους Παπανδρέου στην εξουσία, μόνο που εκεί κυβερνά μια «κλίκα» παρά μια οικογένεια.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εξελέγη πολλές φορές μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από τον Κώστα Καραμανλή το 2004. Στο μεταξύ, υπήρξε χώρος στην ηγεσία της ΝΔ και για την οικογένεια Μητσοτάκη.

Το 2004, ο Κώστας Καραμανλής κέρδισε την εξουσία με το σύνθημα «μεταρρυθμίσεις». Λίγα χρόνια μετά, τα σκάνδαλα πύκνωσαν, τα χρήματα ασφαλιστικών ταμείων αναλώθηκαν σε σπατάλες, ενώ το έλλειμμα διπλασιάστηκε. Στην Ευρώπη, οι άνθρωποι του Καραμανλή παραποιούσαν τα οικονομικά στοιχεία που έστελναν.

Παρότι η Ντόρα Μπακογιάννη, κόρη του Μητσοτάκη προσπάθησε να αναλάβει τα ηνία της ΝΔ, ο Αντώνης Σαμαράς, πλούσιος γόνος της ανώτερης τάξης, που παίζει με παλιά κόλπα, κατάφερε να εκλεγεί επικεφαλής του κόμματος.

Οι οικονομικοί κύκλοι της ΕΕ εκφράζουν σκληρή κριτική στον Αντώνη Σαμαρά για τη στάση του στο Μνημόνιο, σε αντίθεση με τον Γιώργο Παπανδρέου, που τον θεωρούν ευτυχή περίπτωση.

Ωστόσο, η πολιτική σκληρής λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, θεωρείται από πολλούς οικονομολόγους ότι θα αποβεί καταστροφική για τη χώρα. «Θα εγκλωβιστούν και θα χρεοκοπήσουν αν συνεχίσουν μόνο με τη λιτότητα», εκτιμά ο διακεκριμένος οικονομολόγος Κένεθ Ρογκόφ.

Στο δημοσίευμα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στους υπαλλήλους της Βουλής, που παρά τις θυσίες στις οποίες έχουν υποβληθεί οι πολίτες, εξακολουθούν να παίρνουν 14+2 μισθούς το χρόνο. «Οι πολιτικοί φροντίζουν αυτούς που τους βοηθούν, οι πατεράδες τα μέλη της οικογένειάς τους και οι επικεφαλής των Υπηρεσιών αυτούς που ευνοούν», σημειώνει το δημοσίευμα.

newscode.gr

ν

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top