«Πού είναι το σπιρτόζικο ποστ πανκ; Πού είναι το ψυχεδελικό κράουτ ροκ; Πού είναι ο νευρώδης γκαράζ ήχος;» αναρωτιέται κάποιος απογοητευμένος φαν στο σάιτ των Horrors -τα σχόλια κάτω από το τραγούδι-προπομπό του νέου τους δίσκου, το «Still Life». Λογικό, αφού αυτό το ονειρικό ποπ κομμάτι δεν έχει καμιά σχέση με τις προηγούμενες δουλειές τους. 





Από την άλλη όμως ο ανώνυμος σχολιαστής είναι άδικος. Αν σε κάτι ξεχώριζαν οι Horrors από το συρφετό της εναλλακτικής ροκ σκηνής στη Βρετανία ήταν ότι μεταμορφώνονταν διαρκώς από δίσκο σε δίσκο και με αφάνταστη ευκολία. Ετσι στον πρώτο, το «Strange House» του 2007, ήταν τα μπάσταρδα των Cramps που έπαιζαν με φαζαρισμένες κιθάρες ένα πρωτόλειο βρώμικο γκαράζ ροκαμπίλι. Ο δεύτερος και πολύ πιο δουλεμένος δίσκος, το «Primary Colours» που κυκλοφόρησε το 2009, ήταν μια βουτιά στο ποστ πανκ των χρόνων του '80, μόνο που οι Horrors με την κληρονομιά του γκαράζ και της ψυχεδέλειας πίσω τους, το έκαναν με πιο ευφάνταστο τρόπο από τους δεκάδες αδέξιους μιμητές των Joy Division που έχουν πλημμυρίσει τη μουσική σκηνή. 

Κάπως έτσι ήρθε ο καιρός και για το πολύ πιο ατμοσφαιρικό «Skying». Εδώ οι Horrors ξεφεύγουν και από τη μανία του γκαράζ και από το σκοτάδι του ποστ πανκ και γράφουν ποπ τραγούδια. Οχι όμως τη γλυκανάλατη ποπ που κυριαρχεί στα ραδιόφωνα, αλλά κομψές μελωδίες που στολίζονται από εμπρηστικές κιθάρες και καταρράκτες από συνθεσάιζερ. Σίγουρα η μουσική θυμίζει τα χρόνια του '80, την μπαρόκ ποπ των Simple Minds, τις μελοδραματικές ελεγείες των Echo and The Bunnymen ή το κιθαριστικό όργιο των Smiths. Αλλα αν έμαθαν κάτι οι Horrors στη σύντομη πορεία τους, είναι να κλέβουν με στιλ. Οπότε η μουσική τους είναι ένα κράμα όσων αγάπησαν στα πρώτα τους βήματα και του ήχου που θέλουν να παρουσιάσουν. 

Οσο για τις επιρροές, το μινιμαλιστικό οκτάλεπτο «Moving Further Away» πηγμένο στα συνθεσάιζερ δείχνει ότι δεν έχουν ξεχάσει το κράουτ ροκ. 

Το ροκ εν ρολ «Monica Gems» αποδεικνύει ότι ακόμη λατρεύουν τον ήχο της κιθάρας. Ενώ το «Changing The Rain» κλείνει το μάτι στη σύγχρονη ψυχεδέλεια. Αλλά το «Skying» ως σύνολο είναι ένα βήμα προς μια νέα, για τους Horrors, κατεύθυνση. «Αυτό που θέλουμε -σημειώνουν οι ίδιοι- είναι να παίξουμε καινούργια μουσική». Και πέρα από τις επιρροές και τις ταμπέλες, οι πέντε Βρετανοί κάνουν ακριβώς αυτό. Προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα νέο ήχο από τα ερείπια του παρελθόντος. Και όπως ακούγεται στο «Skying» τα καταφέρνουν. * 

Ολος ο δίσκος στο http://www. thehorrors.co.uk/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top