Τα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά θα «σαρώσουν» και πάλι σύντομα την Ανταρκτική...
δηλώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, διαψεύδοντας τις ελπίδες ότι θα απείχαν - για φέτος τουλάχιστον- λόγω των πιέσεων από οικολογικές οργανώσεις, των οικονομικών προβλημάτων... που αντιμετωπίζει η χώρα μετά από το σεισμό, το τσουνάμι και το πυρηνικό ατύχημα του Μαρτίου καθώς και νέων κανονισμών που διέπουν τη φαλαινοθηρία.
Την Τρίτη, Αυστραλία και Ιαπωνία συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια συνόδου της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας (IWC), όταν οι Ιάπωνες αντιπρόσωποι αξίωσαν από τους Αυστραλούς να προστατεύουν καλύτερα τα φαλαινοθηρικά τους από τις επιθέσεις ακτιβιστών όπως ο «Ποιμένας των Θαλασσών», οι οποίες προ ολίγων μηνών είχαν ως αποτέλεσμα τα ιαπωνικά πλοία να επιστρέψουν στα λιμάνια τους νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία.
Η Αυστραλία απέρριψε τις επικρίσεις των Ιαπώνων, με τον υπουργό Περιβάλλοντος Τόνι Μπερκ να λέει ότι η χώρα του ναι μεν συμμορφώνεται με τις αρχές που διέπουν την ασφάλεια στη θάλασσα και με τη σχετική διεθνή νομοθεσία, όμως η χώρα του «απλά δεν μπορεί να συμφωνήσει» στην παροχή μεγαλύτερης προστασίας στα ιαπωνικά έναντι των υπολοίπων πλοίων που πλέουν στην περιοχή.
Η συνάντηση έληξε με τον Ιάπωνα Τζότζι Μορισίτα να προαναγγέλλει επιστροφή των πλοίων, όπως άλλωστε διεμήνυσε ότι θα κάνει και ο «Ποιμένας των Θαλασσών», με στόχο να αναχαιτίσει τα ιαπωνικά φαλαινοθηρικά. «Συζητάμε αυτή τη στιγμή πώς θα στείλουμε το στόλο μας πίσω στο Νότιο Ωκεανό», δήλωσε ο Μορισίτα, αναπληρωτής επίτροπος της Ιαπωνίας στην IWC και ανώτατος αξιωματούχος της Υπηρεσίας Αλιείας της χώρας του. «Πολύ απλά, πρέπει να σκεφτούμε με ποιον τρόπο θα αποτρέψουμε άλλη μια επίθεση από την οργάνωση Ποιμένας των Θαλασσών».
Δείχνοντας φωτογραφίες και βίντεο από την τελευταία επίθεση, κατά την οποία σκάφη του «Ποιμένα» συγκρούστηκαν –κυριολεκτικά- με τα φαλαινοθηρικά, ο Μορισίτα παραδέχθηκε ότι η κατάσταση «ήταν τόσο σοβαρή που δεν είχαμε άλλη επιλογή για να αποτρέψουμε τα χειρότερα», πέρα από τον πρόωρο τερματισμό της φαλαινοθηρικής περιόδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι, αντί για 850 φάλαινες, που είναι ο επίσημος στόχος, οι Ιάπωνες αρκέστηκαν σε περίπου 170.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top