Στην επέτειο των δέκα χρόνων από τη διάσκεψη των G8 στη Γένοβα…
και τη δολοφονία του διαδηλωτή Κάρλο Τζουλιάνι, αναφέρεται εκτενώς σήμερα ο ιταλικός Τύπος.
«Η Γένοβα αντιπροσωπεύει την απώλεια της αθωότητας για μια γενιά που είχε ζήσει την απόλυτη ‘ξηρασία’ της δεκαετίας του '80. Μετά από ένα ξύπνημα γεμάτο συστολή, με το κίνημα No Global, ανακάλυψε έναν τρόπο να υψώσει και πάλι την φωνή της», γράφει η εφημερίδα Corriere della Sera.
Το ευρύ -τότε- κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης "No Global" έχει σχεδόν εξαφανισθεί, αναφέρουν Ιταλοί σχολιαστές και σημειώνουν ότι ίσως εν μέρει να έχει αλλάξει μορφή, διατηρώντας κάποια πάγια αιτήματα που συνδέονται με την άμεση ευρωπαϊκή επικαιρότητα: από την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (ο λεγόμενος φόρος Τόμπιν) μέχρι τον περιορισμό των προνομίων των πολιτικών και της απόλυτης υπεροχής της οικονομίας.
Ο δήμαρχος της Γένοβας, Τζουσέπε Περίκου, δηλώνει στην εφημερίδα La Repubblica: «Η κληρονομιά των ημερών αυτών, συμπυκνώνεται σε δύο, κύρια σημεία: την καταγγελία της άνισης παγκοσμιοποίησης και τις εντάσεις και συγκρούσεις που έζησε η Γένοβα. Που συμβολίζουν, αναμφισβήτητα, τις σημερινές βαθιές αντιφάσεις των δυτικών κοινωνιών».
Η δολοφονία του 23χρονου Κάρλο Τζουλιάνι από τον 20χρονο καραμπινιέρο Μάριο Πλακανίκα αποτελεί επίσης κεντρικό θέμα. Ο αστυνομικός ζει σήμερα στην Καλαβρία.
Μετά την αθώωσή του, καθώς οι δικαστές θεώρησαν ότι πυροβόλησε για να υπερασπισθεί την σωματική του ακεραιότητα, εγκατέλειψε το σώμα των καραμπινιέρων και άλλαξε δουλειά, έγινε δημόσιος υπάλληλος. Ζητά «να τον αφήσουν ήσυχο, να μην του θυμίζουν μια ιστορία που του κατέστρεψε την ζωή».
Η οικογένεια όμως του Τζουλιάνι θεωρεί ότι δεν αποδόθηκε ποτέ δικαιοσύνη.

newsbomb

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top