Σάββας Δημόπουλος: Πρωταγωνιστής στο πείραμα του CERNΓεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήρθε αργότερα στην Αθήνα λόγω των εθνικών εντάσεων στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 και της δεκαετίας του 1960. ο Σάββας Δημόπουλος σπούδασε ως προπτυχιακός φοιτητής
στο πανεπιστήμιο του Χιούστον.
Πήγε στο πανεπιστήμιο του Σικάγου και έκανε επιστημονικές μελέτες κοντά στον Yoichiro Nambu για την διδακτορικής του διατριβή. Μετά από την ολοκλήρωση του Ph.D. του το 1979, πήγε για λίγο διάστημα στο πανεπιστήμιο της Κολούμπια πρίν αναλάβει μια έδρα στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ το 1980. Κατά τη διάρκεια του 1981 και του 1982 εργάστηκε επίσης και με το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, το Santa Barbara. Από το 1994 ως το 1997 εργάστηκε στο Κέντρο Πυρηνικών Μελετών και Ερευνών CERN.
Ο Σ. Δημόπουλος είναι γνωστός για την επιστημονική εργασία του και τις επιστημονικές θεωρίες που ανέπτυξε, οι οποίες εξετάζονται πειραματικά στον Επιταχυντή σωματιδίων. Η πιό γνωστή εργασία του ήταν περί του Minimal Supersymmetric Standard Model (MSSM) την οποία πρότεινε το 1981 από κοινού με τον Howard Georgi. Πρότεινε επίσης τη θεωρία των large extra dimensions μαζί με τον Nima Arkani-Hamed και τον Gia Dvali. Για την πρόταση αυτών των θεωριών και την εξέλιξη του τομέα της θεωρητικής φυσικής μορίων κέρδισε το βραβείο Sakurai το 2006.
Πρόσφατα, ανέλαβε έναν...ρόλο, ο οποίος είναι πολύ μακριά από τη φιλοσοφία του, αλλα τόσο κοντά στο αντικείμενο της επιστήμης του. Συμμετέχει μαζί με άλλους τέσσερις παγκοσμίως γνωστούς επιστήμονες, στο ντοκιμαντέρ "Πυρετός Σωματιδίων" (Particle Fever), με θέμα, τι άλλο; Την αγωνία της επιστήμης απέναντι στα μυστήρια της φύσης, με αφορμή βέβαια το πείραμα του CERN.
ellines.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top