σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ελβετικών αρχών. Αναφορά για τις συζητήσεις αυτές, έκανε στη Βουλή,
ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας ότι είχε τηλεδιάσκεψη με την υπουργό Οικονομικών της Ελβετίας για το περίγραμμα της διακρατικής συμφωνίας. Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Βενιζέλο, η συμφωνία θα έχει ανάλογους όρους με εκείνους, οι οποίοι συμφωνήθηκαν με τη Βρετανία και τη Γερμανία.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, τα ονόματα και τα ποσά των καταθέσεων θα διατηρούν την ανωνυμία τους. Οι καταθέσεις θα φορολογούνται με ευθύνη της ελβετικής τράπεζας και, με βάση πάντα την αρχή της ανωνυμίας, οι φόροι θα αποδίδονται στην Ελλάδα. Ειδικότερα, θα υπάρχει ένας «φόρος βάσης» για τα ποσά των καταθέσεων και ένας ετήσιος φόρος για τα κέρδη από τις κάθε είδους τραπεζικές καταθέσεις. Τα ποσά θα συγκεντρώνονται στη διεύθυνση φορολογίας της Ελβετίας, η οποία, με βάση πάντα την αρχή της ανωνυμίας, θα τα αποδίδει στην Ελλάδα.
Ορισμένοι, προσδιορίζουν τις «μυστικές» και μη φορολογούμενες καταθέσεις Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες, σε περίπου 30 δισ. δολάρια. Εάν το ποσό αυτό είναι υπαρκτό και υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας, τότε αυτή μπορεί να αποδώσει περί τα 2 δισ. ευρώ το πρώτο έτος.
Σημειώνεται, ότι υπάρχει ήδη από το 2005 συμφωνία μεταξύ ελβετικών αρχών και Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη φορολόγηση των τόκων των καταθέσεων στην Ελβετία. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη συμφωνία, οι τόκοι από τραπεζικά προϊόντα (εξαιρούνται οι τόκοι στους απλούς λογαριασμούς καταθέσεων) φορολογούνται στην πηγή με 20% (συντελεστής, που πρόκειται να αυξηθεί σε 35% από τον επόμενο μήνα). Τα ποσά αυτά, παρακρατούνται και αποδίδονται στα κράτη, στα οποία ο καταθέτης έχει τη φορολογική κατοικία του. Με βάση αυτή την ευρωπαϊκή συμφωνία, η Ελλάδα έλαβε 15,8 εκατ. ελβετικά φράγκα το 2008 και 8 εκατ. το 2009.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!