Η διαδρομή του χρήματος
Το protothema.gr παρουσιάζει σήμερα το ντοκουμέντο της προανακριτικής επιτροπής που καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια την διαδρομή «ύποπτων» εμβασμάτων έως ότου αυτά καταλήξουν στον πρώην υπουργό. Το επιτελείο της επιτροπής για να συνθέσει το επίπονο παζλ επεξεργάστηκε πέντε βασικά έγγραφα :1)την Κατάθεση του κ. Μιχάλη Ματαντού (εκπροσώπου Ferostaal) στην Εισαγγελία Μονάχου. 2)την Έκθεση Τράπεζας της Ελλάδος και το ανοιγμα λογαριασμών της TORSACO Κύπρου. 3)το Πόρισμα του ΣΔΟΕ. 4) τα Συμβόλαια αγοράς ακινήτων και τέλος 5) την Κατάθεση του υπαλλήλου ΣΔΟΕ κ. Νίκου Μαϊτου.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την γερμανική δικαιοσύνη, ο εκπρόσωπος της Ferostaal και της υπεράκτιας εταιρείας ΜΙΕ κ. Μιχάλης Ματαντός με εντολή της γερμανικής εταιρείας στέλνει ύποπτα εμβάσματα σε δύο λογαριασμούς της Morgan Stanley Ζυρίχης. Ο πρώτος λογαριασμός έχει κωδικό όνομα «Kyros» και ο δεύτερος ανήκει στην υπεράκτια εταιρεία Morelia με έδρα τον Παναμά και εκπρόσωπο τον κ. Οράτιο Μελά, η οποία δέχεται τελευταίο έμβασμα το 2007. Μάλιστα, σύμφωνα με την επιτροπή, οι δύο αυτοί λογαριασμοί είναι «συγγενείς» καθώς πίσω από τον «Kyros» θεωρούν ότι βρίσκεται ο κ. Κύρος Μελάς υιός του εκπροσώπου της Morelia.
Στην συνέχεια και όπως προκύπτει από το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας, η Morelia μεταφέρει χρήματα στην Torcaso, εκπρόσωπος της οποίας ήταν ο πρώτος ξάδελφος του κ. Τσοχατζόπουλου κ. Νικόλαος Ζήγρας. Αναλυτικά, στις 10.03.2000 καταθέτονται 287.670 ευρω, στις 25.09.2007 άλλα 48.241 ευρω και στις 27.09.2007 (δυο ημέρες αργότερα) 110.115,37 ευρώ .
Με την σειρά της η Torcaso μεταφέρει τα χρήματα σε λογαριασμό της στην Ελλάδα ενώ, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στις 18 Δεκεμβρίου του 2002 κάνει ανάληψη ύψους 88.041,99 ευρώ η λογίστρια του κ. Τσοχατζόπουλου, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου. Παράλληλα, ποσά ύψους 340.000 ευρώ μεταφέρονται σε προσωπικό λογαριασμό της, μέρος των οποίων καταλήγει σε πληρωμές της εταιρείας Arcon Constructions ATE. Πρόκειται για την εταιρεία που την ίδια περίοδο με την κατάθεση των χρημάτων εκτελούσε έργα στο κτίριο της Κoμνά Τράκα και Κεφαλληνίας, το οποίο τελικά η Torcaso πούλησε στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου. Το επίμαχο κτίριο βρίσκεται ακριβώς δίπλα και στο γραφείο του κ. Τσοχατζόπουλου, ενώ η Arcon Constructions ATE ήταν η εταιρεία που ανέλαβε την αναπαλαίωση της νεοκλασικής κατοικίας του κ.Τσοχατζόπουλου στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2002, οπότε έγιναν οι μεταφορές χρημάτων στη Morelia για την υπόθεση των υποβρυχίων, ο πρόεδρός της Οράτιος Μελάς ιδρύει στην Αθήνα μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, τη Στουρμ Sturm ΕΠΕ, η οποία πέντε χρόνια αργότερα, το 2007, λύεται και μπαίνει σε εκκαθάριση. Το ενδιαφέρον σε αυτή την υπόθεση είναι πως την ίδια χρονιά κατατίθεται ο μοναδικός και μηδενικός ισολογισμός της, με υπογραφή της... Ευφροσύνης Λαμπροπούλου.
Η λογίστρια του πρώην υπουργού φαίνεται να έχει κομβικό ρόλο στην υπόθεση, ενώ τα ευρήματα των ελεγκτών στου ΣΔΟΕ που συνδέουν τον κ. Τσοχατζόπουλο με τις «ύποπτες» υπεράκτιες εταιρείες και τα ακίνητα μέσω της κυρίας Λαμπροπούλου ενισχύει τις ενδείξεις των μελών της Επιτροπής για ξέπλυμα χρήματος . Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις των ελεγκτών του ΣΔΟΕ, το ζεύγος Τσοχατζόπουλου , την περίοδο 2007-2010 κατέβαλε το ενοίκιο για την διαμονή του στο ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην λογίστρια του πρώην υπουργού. Στην συνέχεια το ακίνητο αγοράστηκε από την κυρία Βίκυ Σταμάτη. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις των ελεγκτών του ΣΔΟΕ, οι καταβολές των ενοικίων από την οικογένεια Τσοχατζόπουλου γίνονταν σε μηνιαία βάση, σε κοινό λογαριασμό που διατηρούσαν η κυρία Λαμπροπούλου και η μητέρα του ιδιοκτήτη του ακινήτου, κυρία Γεωργουλάκη. Οι υποψίες των μελών της Επιτροπής για ξέπλυμα χρήματος ενισχύονται από την κατάθεση της μητέρας του ιδιοκτήτη στο ΣΔΟΕ ότι «δεν διαχειρίστηκε ποτέ τον εν λόγω λογαριασμό». «Ούτε έλαβα ούτε έδωσα τίποτα απ’ αυτόν τον λογαριασμό», φέρεται να κατέθεσε ενώπιον των ελεγκτών η κυρία Γεωργουλάκη.
Υπο αυτά τα δεδομένα, αρκετά μέλη της επιτροπής εκφράζουν την υποψία πως το ακίνητο της Δ. Αρεοπαγίτου «αγοράστηκε με λεφτά των υποβρυχίων». Τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους από την έρευνα του ΣΔΟΕ τους οδηγούν στο συμπέρασμά πως το ακίνητο αγοράστηκε στην πραγματικότητα μία φορά, το 1999, από την offshore Torcaso, καθώς όλες οι συναλλαγές που ακολούθησαν από την Torcaso στη Nobilis το 2001 και από εκεί στη Β. Σταμάτη το 2010 ήταν εικονικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη ένα στοιχείο που εντείνει αυτόν τον ισχυρισμό είναι το γεγονός ότι τόσο στην Torcaso όσο και στη Nobilis ως νόμιμος εκπρόσωπος εμφανίζεται η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου και μάλιστα θεωρείται το «πρόσωπο πίσω από κάθε συναλλαγή».
Με βάση αυτό το σκεπτικό, η σύζυγος του πρώην υπουργού -όπως λένε τα μέλη της Επιτροπής- μπορεί να κατηγορηθεί για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και επειδή μάλιστα η τελευταία πράξη έγινε το 2010, δεν έχει παραγραφεί. Παράλληλα, οι νομικοί της Επιτροπής βλέπουν να υπάρχουν και φορολογικές παραβάσεις από ανθρώπους που προσπαθούν να κρύψουν τα ίχνη του χρήματος. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες o διευθυντής του ΣΔΟΕ Αττικής Νίκος Μαϊτός, στην κατάθεσή του στην Επιτροπή, φέρεται να είπε πως στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν πώς διακινήθηκε το χρήμα στην πώληση του νεοκλασικού από την Torcaso στη Nobilis, διαπίστωσαν πως τα χρήματα δεν διακινήθηκαν μέσω τραπεζών και των λογαριασμών που έχουν ανοίξει και πως όλες οι ενέργειες έγιναν εκτός συμβολαιογραφείου.
Συγκεκριμένα, το 1999 η Torcaso αγοράζει το ακίνητο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου από ιδιώτη για 300 εκατ. δρχ. Στη συνέχεια, το ακίνητο αγοράζει η Nobilis που, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΔΟΕ, είναι μια εταιρεία στην πραγματικότητα ανύπαρκτη, με έδρα το Γουαϊόμινγκ και εκπρόσωπο στην Ελλάδα ένα πρόσωπο που «είναι πανταχού παρόν στις χρηματικές κινήσεις του Ακη», δηλαδή την Ευφρ. Λαμπροπούλου. Στη συνέχεια, το ακίνητο αγοράζει η Β. Σταμάτη με τίμημα 1.100.000 ευρώ. Η τελευταία έχει υποστηρίξει ότι από τα χρήματα αυτά, τα 450.000 ευρώ τα είχε δώσει στη Nobilis τα προηγούμενα τρία χρόνια, ενώ για τα υπόλοιπα 650.000 πήρε δάνειο από τη Εurobank. Tο ποσό του δανείου πήγε κατευθείαν σε λογαριασμό που άνοιξε την ίδια περίοδο η Nobilis στη Eurobank και με τα χρήματα αυτά πλήρωσε τις φορολογικές της υποχρεώσεις αναδρομικά, για τα τρία χρόνια που φαινόταν ότι εισπράττει το ενοίκιο από τη Β. Σταμάτη, η οποία όμως δεν είχε πληρώσει τίποτα.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με έγγραφο του ΣΔΟΕ προς την Επιτροπή, το 2001 η Torcaso από λογαριασμό της στην Τράπεζα Κύπρου (υποκατάστημα Αθήνας) εμβάζει 3 εκατ. δρχ. σε λογαριασμό στην Εμπορική Τράπεζα με δικαιούχο την Αικατερίνη Σταμάτη (θεία της Β. Σταμάτη). Οταν ρωτήθηκε η σύζυγος του πρώην υπουργού από το ΣΔΟΕ για τη συγκεκριμένη συναλλαγή, είπε: «Δεν θυμάμαι το συγκεκριμένο γεγονός».
protothema.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!