Δια στόματος Σαρκοζί έγινε γνωστό πως οι γαλλικές τράπεζες συμφώνησαν στο σχέδιο εθελοντικής μετακύλισης του ελληνικού χρέους με νέα 30ετή ομόλογα.
Εξήγησε ότι δουλεύει εντατικά με την υπουργό Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ, ώστε να περάσει σε εφαρμογή η απόφαση εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, που πήρε μαζί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο στο Βερολίνο.
"Καταλήξαμε" είπε, "ότι διευρύνοντας τη διάρκεια στα 30 χρόνια, θέτοντας τα δάνεια αυτά (ομόλογα) στο ίδιο επίπεδο με τα ευρωπαϊκά και προσθέτοντας μια πριμοδότηση με βάση την ανάπτυξη της Ελλάδας, έχουμε φτιάξει ένα σύστημα που πολλές χώρες θα μπορούσαν να το βρούν ενδιαφέρον".
Είναι το συμφέρον όλων, πρόσθεσε, να μην εγκαταλείψουμε την Ελλάδα "και αυτοί που προτείνουν αυτήν την τρέλα για την έξοδο από το ευρώ, πρόκειται για παραφροσύνη", αφού το χρέος θα παραμένει πάντα σε ευρώ και θα μεγαλώσει αυτόματα σε σχέση με το εθνικό υποτιμημένο εθνικό νόμισμα.
Χαρακτήρισε δε ως "τρέλα" την ιδέα πιθανής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, με την ευκαιρία συνέντευξης τύπου, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τη γαλλική πρόταση για επανεπενδύσεις μεγάλης διάρκειας από τις γαλλικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες σε ελληνικά δάνεια (ομόλογα).
Ερωτηθείς δε για το χθεσινό δημοσίευμα της Figaro απάντησε μονολεκτικά "ναι", εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα συμβεί το ίδιο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σημειώνοντας ότι η Γαλλία είναι ανοικτή σε ενδεχόμενες αλλαγές του σχεδίου.
Μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η μείωση των δαπανών στην Ελλάδα δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της κρίσης και χρειάζεται ενίσχυση της ανάπτυξης και της καινοτομίας.
"Η ελληνική κυβέρνηση πληρώνει σήμερα τη επιπολαιότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων"
"Βλέπουμε άλλωστε τι συμβαίνει στην Ελλάδα" πρόσθεσε, " όπου όλες οι προσπάθειες για τη μείωση των δαπανών δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της κρίσης. Παράλληλα με τη μείωση είναι απαραίτητη η ανάπτυξη για την αντιμετώπιση της κρίσης και την εξασφάλιση του κοινωνικού μοντέλου ".
Ο Γάλλος πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία να κατηγορήσει το σοσιαλιστικό κόμμα για την υιοθέτηση του 35ωρου από την Μαρτιν Ομπρί όταν ήταν υπουργός εργασίας, μέτρο που θεωρεί ότι ζημίωσε την ανάπτυξη της Γαλλίας σε σύγκριση με τη γείτονά της Γερμανία.
"Εγώ δεν έχω εκλεγεί για να οδηγήσω τη χώρα στη φρίκη που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα ή η Πορτογαλία ", είπε και πρόσθεσε: "Η ελληνική κυβέρνηση πληρώνει σήμερα την επιπολαιότητα των προηγούμενων κυβερνήσεων που δεν θέλησαν να δουν ότι οι καταστροφές μπορούν να αποφευχθούν παίρνοντας έγκαιρα μέτρα. Το επίπεδο των επιτοκίων για την Ελλάδα πριν από δύο χρόνια είχε φθάσει το 30%, ενώ η Γαλλία δανείζεται στο 3%", είπε ο Νικολά Σαρκοζί, εξηγώντας ότι η διατήρηση της βαθμολογίας ΑΑΑ για την Γαλλία από τους οίκους εκτίμησης "δεν είναι τυχαίο γεγονός", αλλά οφείλεται στις έγκαιρες αντιδράσεις της δικής του οικονομικής πολιτικής.
Νωρίτερα, πριν από κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι "έχουμε έτοιμο ένα πρώτο σχέδιο. Είναι ένα πρώτο περίγραμμα".
Σημειώνεται ότι η γαλλική πρόταση που αποσκοπεί στο να εμφανίσει ελκυστικότερη προς τους δανειστές της Ελλάδας την ανακύκλωση του χρέους, έχει ως εξής: Επανεπένδυση από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες του 70% των ομολόγων που θα αποπληρωθούν από την Αθήνα όταν φθάσουν στην ωρίμανσή τους. Εξ αυτών το 50% θα επανεπενδύεται σε ομόλογα διαρκείας 30 ετών αντί για πενταετία που ισχύει μέχρι σήμερα. Το υπόλοιπο 20% θα επενδύεται σε ένα ταμείο μετοχών υψηλής ποιότητας "μηδενικού όμως τοκομεριδίου", μηδενικής απόδοσης δηλαδή, το οποίο θα ανατροφοδοτείται από την υπεραξία των μετοχών.
Οι συζητήσεις καλά κρατούν
Οι συζητήσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο υπό διαμόρφωση νέο πακέτο χρηματοδοτικής βοήθειας στην Ελλάδα συνεχίζονται σήμερα με επίκεντρο τη Ρώμη, όπου ο Πρόεδρος της Οικονομικής και Χρηματοδοτικής Επιτροπής (Economic and Finance Committee) της ΕΕ Βιτόριο Γκρίλι θα συναντηθεί με εκπροσώπους ευρωπαϊκών τραπεζών.
Στις συζητήσεις θα μετέχει και ο Τσαρλς Νταλάρα, Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος (Institute of International Finance, IIF), όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Φρανκ Φογκλ και μετέδωσε η οικονομική υπηρεσία Bloomberg.
Οι διαβουλεύσεις μεταξύ αξιωματούχων των ευρωπαϊκών Κυβερνήσεων και εκπροσώπων ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων - εκτός από τις τράπεζες μετέχουν και εκπρόσωποι ασφαλιστικών εταιριών που έχουν ελληνικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους - ξεκίνησαν στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, μετά τη συμφωνία Γερμανίας και Γαλλίας ότι η όποια συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα πρέπει να είναι εθελοντική και να μη θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός, όπως είχε ζητήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Στις συναντήσεις διερευνάται η πρόθεση των ιδιωτών να αγοράσουν νέα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, όταν θα λήγουν τα υφιστάμενα την επόμενη τριετία - αυτό που ονομάζεται αναχρηματοδότηση του χρέους. Οι πρώτες ενδείξεις για την πρόθεση των τραπεζών να συμμετάσχουν στο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα ήταν ανάμεικτες, καθώς οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι γερμανικές τράπεζες ζήτησαν εγγυήσεις για την αποπληρωμή των νέων ομολόγων που θα αγοράσουν, ενώ οι γαλλικές και βελγικές τράπεζες έδειξαν μεγαλύτερη ευελιξία.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας και γαλλικές τράπεζες με επικεφαλής τη BNP Paribas θα προτείνουν αυτή την εβδομάδα οι ιδιώτες ομολογιούχοι να επανεπενδύουν το 70% των ελληνικών ομολόγων τους που λήγουν την επόμενη τριετία.
http://news247.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!