Το τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής τελεί υπό κατάληψη εδώ και 3 εβδομάδες με αφορμή την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου που αφορά την πρόσληψη των έκτακτων-ωρομισθίων καθηγητών για το νέο έτος. Ο λόγος για αυθαιρεσία που ειπώθηκε μας φέρνει στην αναγκαία θέση να απαντήσουμε πως αυθαιρεσία δεν είναι το κλείσιμο-κατάληψη της σχολής από την γενική συνέλευση των σπουδαστών, αλλά το τελεσίγραφο που κοινοποιήθηκε από τον κ. Πανάρετο, χωρίς καμία διαδικασία συζήτησης, και σε περίοδο μάλιστα εξεταστικής. Έχουμε παραδείγματα από το παρελθόν σύμφωνα με τα οποία ίδιου τύπου υπουργικές αποφάσεις και διατάξεις περνάνε και βαραίνουν την υπόσταση του ΤΕΙ μας και κατ’ επέκταση όλων των ΤΕΙ της χώρας, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία τους. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Κρήτης κ. Καπετανάκη ειπώθηκε το εξής: Αν το ΤΕΙ Κρήτης ξεκινήσει με βάση την απόφαση του Υπουργείου τότε ο ίδιος θα δηλώσει αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος συνολικά.
Τα ζητήματα που προκύπτουν και αφορούν τους φοιτητές, πραγματεύονται και αποφασίζονται δημοκρατικά και συλλογικά από την Γενική Συνέλευση των Σπουδαστών, η οποία είναι το ανώτατο όργανό τους. Υπό αυτές τις συνθήκες ο Σύλλογος Σπουδαστών κατέληξε να δραστηριοποιηθεί με τη συγκεκριμένη μορφή αγώνα, όπου αποφασίστηκε ύστερα από την μαζικότερη Γενική Συνέλευση των Σπουδαστών του τμήματος και όχι από μια ‘‘μερίδα φοιτητών’’ όπως φημολογείται. Ο Σύλλογος δεν ισχυρίστηκε ότι η Γενική Συνέλευση είναι υπεύθυνη για τη διοικητική λειτουργία του Τμήματος.
Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να επαναπροσδιορίσουμε τον όρο του Ασύλου. Το Ακαδημαϊκό Άσυλο έχει κατακτηθεί με πολλούς αγώνες, δίνοντας το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης ιδεών όχι μόνο σε φοιτητές, αλλά και σ’ όλη τη κοινωνία. Η κατάργησή του, δε βάλει μόνο τη φοιτητική κοινότητα, αλλά την έννοια της ελευθερίας σαν συνταγματικά κατοχυρωμένο Δικαίωμα. Ο Σπουδαστικός Σύλλογος –όπως προαναφέρθηκε, μέσω άσκησης δημοκρατικών διαδικασιών, καταλαμβάνοντας τις εγκαταστάσεις του Τ.Ε.Ι, σε καμία περίπτωση δεν καταλύει και δεν προσβάλει την υπόσταση του Ασύλου, εν αντιθέσει την υπερασπίζεται και ενδυναμώνεται απ’ αυτήν, μιας και ο χώρος του Τ.Ε.Ι. έχει μετατραπεί σε ένα κέντρο αγώνα και δράσεων, κάτι που αφ’ ενός συμβαίνει λόγο της ύπαρξης του Ασύλου και αφ’ ετέρου στόχο έχει τη γνωστοποίηση των προβλημάτων της Παιδείας αλλά και της κοινωνίας γενικότερα.
Επιπλέον, στηριζόμενοι σε έρευνα που οι ίδιοι πραγματοποιήσαμε, καταλήξαμε ότι μέσα σε έναν χρόνο, ήδη 30 τμήματα ΤΕΙ όλης της χώρας βρίσκονται εκτός Μηχανογραφικού για το Ακαδημαϊκό έτος 2011-2012 εκ των οποίων τα 5 υπάγονται στο ΤΕΙ Κρήτης. Κανένας δε μπορεί να μας εγγυηθεί ότι το δικό μας Τμήμα δε θα είναι το επόμενο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των ωρών διδασκαλίας του Τμήματος βάσει του Οδηγού Σπουδών ανέρχεται στις 344 ώρες, οι οποίες δε δύναται να καλυφτούν από το ήδη υπάρχον Μόνιμο Διδακτικό Προσωπικό, που αποτελεί ένα μικρό κομμάτι συγκριτικά με τη συντριπτική πλειοψηφία ωρομισθίων και εκτάκτων. Σε συνδυασμό με πρόσφατη διάταξη που στάλθηκε τον Σεπτέμβρη, η οποία διαχωρίζει τη δήλωση των μαθημάτων σε μονά-ζυγά εξάμηνα και έχοντας υπόψη το μεγάλο αριθμό αλυσίδων-προαπαιτούμενων, έχει σαν αποτέλεσμα την υπολειτουργία του Τμήματος.
Επίσης, στο τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής, κατά την διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου, πραγματοποιήθηκε η εξωτερική αξιολόγηση που όμως δεν αναφέρεται πουθενά να έχει σχέση με την καθολικότητα της υπουργικής εγκύκλιου. Επομένως, η προσπάθεια τεκμηρίωσης της υπουργικής απόφασης που βασίζεται στην εξωτερική αξιολόγηση, είναι άτοπη.
Τέλος, μια υπουργική εγκύκλιος αναιρείται από μία νέα και όχι από δηλώσεις ή προφορικές εγγυήσεις. Απαιτούμε την επίσημη ακύρωση της εγκυκλίου για να δοθεί τέλος στην κατάληψη. Διεκδικούμε ζωντανές σχολές και όχι τμήματα που θα υπολειτουργούν.
Συντονιστικό Κατάληψης ΤΕΙ Ρεθύμνου
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!