Ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση παραγωγής ανθρώπινων μοσχευμάτων σε ζώα έκαναν Ιάπωνες επιστήμονες, οι οποίοι παρήγαγαν ανθρώπινο αίμα σε χοίρους.

Την ανακοίνωση του επιτεύγματος έκανε ο καθηγητής Χιρομίτσου Νακαούτσι (Hiromitsu Nakauchi) του Πανεπιστημίου του Τόκιο στο πρόσφατο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γενετικής Ανθρώπου (European Society of Human Genetics).

Παράδοση στις χίμαιρες
Δεν είναι η πρώτη φορά ο Ιάπωνας καθηγητής και οι συνεργάτες του πετυχαίνουν να δημιουργήσουν όργανο ενός είδους σε έμβρυο ενός άλλου. Ήδη από το 2009 είχαν πετύχει να δημιουργήσουν πάγκρεας αρουραίου σε ποντικούς κάνοντας χρήση μιας τεχνικής που ονομάζεται ολοκλήρωση βλαστοκύστης (blastocyst complementation).

Η τεχνική προϋποθέτει την δημιουργία ενός γενετικά τροποποιημένου εμβρύου το οποίο δεν διαθέτει την ικανότητα παραγωγής ενός οργάνου (στην παραπάνω περίπτωση του παγκρέατος) και στη συνέχεια την εισαγωγή στο έμβρυο συγκεκριμένων κυττάρων άλλου είδους τα οποία «θεραπεύουν» την αδυναμία του και επιτρέπουν τη γέννηση ενός υγιούς ζώου.

Αξιοποιώντας την τεχνική αυτή οι Ιάπωνες επιστήμονες πέτυχαν να διασώσουν τα γενετικά τροποποιημένα ποντικάκια από τον διαβήτη. Επίσης δημιούργησαν ποντικάκια τα οποία έφεραν νεφρούς αρουραίων.

Ανθρώπινο αίμα από χοίρουςΟι αρχικές επιτυχίες των προσπαθειών τους τούς οδήγησαν στην απόπειρα παραγωγής ανθρώπινου αίματος σε χοίρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χοίροι αποτελούν το ιδανικό πειραματόζωο για παραγωγή ανθρωπίνων οργάνων και αρκετές επιστημονικές ομάδες διεθνώς δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του καθηγητή Νακαούτσι, η απόδειξη ότι η τεχνική της ολοκλήρωσης βλαστοκύστης δουλεύει είναι το πρώτο βήμα για την δημιουργία ανθρώπινων οργάνων σε χοίρους. Απ όλα τα πιθανά όργανα, η δημιουργία νεφρών φαίνεται πως θα είναι η πρώτη που θα δοκιμαστεί, εάν και εφόσον ο Ιάπωνας επιστήμονας λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις.

http://www.planitikos.com/2011/06/blog-post_6851.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top