To LinkedIn στο χρηματιστήριο - άλλη μια φούσκα? Σε διπλάσια τιμή από την τιμή εκκίνησης έφτασε η μετοχή του γνωστού site κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn την πρώτη μέρα που οι μετοχές του διατέθηκαν στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Μήπως όμως αυτή η ιλλιγγιώδης άνοδος είναι ένδειξη άλλης μιας φούσκας dot com?
H αλήθεια είναι πως εμείς στην Ελλάδα δεν ζήσαμε τη φούσκα των dot com - είχαμε σαν φούσκα ολόκληρο το χρηματιστήριό μας. Στο εξωτερικό όμως, και κυρίως στην Αμερική, την δεκαετία του 90 συνέβη το εξής: ο επενδυτικός κόσμος, πιστεύοντας πως το Internet ήταν το μέλλον, βιάστηκε να επενδύσει εκατοντάδες εκατομμυρίων δολαρίων σε ανθρώπους με κάθε λογής ιδέες για websites. Κι ενώ κάποιες από τις ιδέες αποδείχτηκαν καλές, πολλές αποδείχτηκαν καταστροφικές για τα χρήματα των επενδυτών - δεκάδες, μπορεί και εκατοντάδες site κατέρρευσαν όταν έσκασε η φούσκα. Στην περίπτωση του LinkedIn, η μετοχή ξεκίνησε στα $45 το πρωί της 19ης Μαΐου, μέχρι τις 12 είχε φτάσει στα 122.70 και τελικά έκλεισε στα $94.25, με όγκο συναλλαγών 30 εκατομμύρια μετοχές.
Αυτή τη στιγμή το LinkedIn τιμολογείται στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια, μια τιμή που είναι 18 φορές μεγαλύτερη από την προβολή του τζίρου για το 2011. Μεγάλες εταιρείες στο Internet, συμπεριλαμβανομένης της Google, έχουν αξία συναλλαγών γύρω στις πέντε φορές την προβολή του τζίρου, σύμφωνα με μια ανάλυση της Capital IQ.
Χρησιμοποιώντας έναν άλλο δείκτη, το λόγο της τιμής προς τα έσοδα, που συγκρίνει την αγοραία αξία της εταιρείας με τα κέρδη της, το LinkedIn στο τέλος της ημέρας είχε φτάσει στο εξαιρετικά μεγάλο λόγο 554. Συγκριτηκά, ο μέσος λόγος τιμής προς τα έσοδα στις εταιρείες τεχνολογίας που βρίσκονται στο δείχτη 500 της Standard & Poor, όπως η Google και η Apple, είναι 15.
Το LinkedIn είναι το πρώτο από μια σειρά εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης που οι επενδυτές περιμένουν πώς και τι να μπουν στο Χρηματιστήριο. Οι υπόλοιπες εταιρείες είναι το Twitter, η Zynga που βρίσκεται πίσω από παιχνίδια όπως το FarmVille, η Groupon με τις καθημερινές προσφορές και, βεβαίως, το Facebook.
Πάντως, μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τη φούσκα των dot com είναι πως το LinkedIn φρόντισε να είναι ήδη κερδοφόρο πριν μπει στο χρηματιστήριο.
Βέβαια, όπως δήλωσε ο CEO Jeff Weiner, αυτή ήταν μόνο μία μέρα στο χρηματιστήριο, και εν τέλει δεν μπορεί να έχει και τόση σημασία, το ίδιο και οι επόμενες ημέρες και οι επόμενοι μήνες. Στόχος του είναι η εταιρεία να παραμείνει σε μακροχρόνια ανάπτυξη.
Πριν από το LinkedIn, ο πρωταθλητής κέρδους με την είσοδό του στο χρηματιστήριο τη δεκαετία μετά τη φούσκα των dot com ήταν η εταιρεία Software VMware Inc. Η μετοχή της ανέβηκε 76% την πρώτη ημέρα, τον Αύγουστο του 2007. Δεκατρείς μήνες μετά, είχε πέσει κάτω από την αρχική τιμή των $29. Την περασμένη πέμπτη όμως, η μετοχή έκλεισε στα $93.89, δείχνοντας πως ό,τι ανεβαίνει κατεβαίνει, αλλά μπορεί και να ξανανέβει.

Διαβάστε περισσότερα : http://www.pcsteps.gr/technology/internet/1082-linked-in-xrimatistirio#ixzz1N2FfGoc6
Κατασκευή και σχεδιασμός Ιστοσελίδων Datasync - Advanced IT Solutions

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top