Το αγαπημένο μου είδος καφέ είναι ο Cappuccino. Τώρα το καλοκαίρι βέβαια πίνω την κρύα παραλλαγή του, τον Cappuccino Freddo. Αν και δεν του φαίνεται βλέποντας τον έτοιμο στο ποτήρι, η παρασκευή του είναι σχετικά εύκολη. Και δεν μιλάω για στιγμιαίο καφέ (αυτόν που αδειάζουμε το φακελάκι, ανακατεύουμε κι είναι έτοιμος), αλλά για κανονικό καφέ, σαν αυτόν που πίνουμε στην καφετέρια.
Ας δούμε λοιπόν, βήμα-βήμα, πως μπορούμε να φτιάξουμε έναν κανονικό Cappuccino Freddo στο σπίτι.
Τα εργαλεία που θα χρειαστούμε είναι:

  • Μια καφετιέρα για espresso, είτε ηλεκτρική είτε το παραδοσιακό ειδικό μπρίκι.
  • Ένα μπλέντερ ή παρόμοιο εργαλείο – εγώ χρησιμοποιώ ένα Moulinex Multi Moulinette Plus.
  • Ένα μιξεράκι για φραπέ. Τα καλύτερα και δυνατότερα μιξεράκια που έχω δει είναι τα «Dynamix». Τα έχω δει σε αρκετά σουπερμάρκετ και στο Praktiker. Προσοχή όμως γιατί κυκλοφορούν σε 3 παραλλαγές: ρεύματος, μπαταρίας και επαναφορτιζόμενα. Τα επαναφορτιζόμενα είναι τα πιο δυνατά και τα μόνα που αξίζουν. Τα άλλα δύο μοντέλα είναι «ψόφια».
Ξεκινάμε λοιπόν. Μπορείτε να δείτε τα βήματα που ακολουθούμε σαν Slideshow στο Flickr, ή να συνεχίσετε να διαβάζετε πιο κάτω.

PICT2813.JPG
Η καφετιέρα μου, μια Krups XP2000.
PICT2815.JPG
Ο καφές (φροντίζουμε να τον κρατάμε στο ψυγείο για να διατηρεί το άρωμα του), η μεζούρα/πατητήρι και το εξάρτημα της καφετιέρας που δέχεται τον καφέ.

PICT2816.JPG
Γεμίζουμε τη μεζούρα με καφέ…
PICT2817.JPG
…ρίχνουμε τον καφέ στο ειδικό εξάρτημα της καφετιέρας…
PICT2818.JPG
…και τον πιέζουμε με το πίσω μέρος της μεζούρας.
PICT2819.JPG
Έτσι είναι τώρα έτοιμο για να το βάλουμε στην καφετιέρα.
PICT2821.JPG
Ετοιμάζουμε ένα φλιτζάνι με τον καφέ μας. Στη μορφή που είναι τώρα, ο καφές μας είναι ένας κλασσικός (ζεστός) espresso.

PICT2822.JPG
Παίρνουμε το Multi Moulinette, ή κάποιο αντίστοιχο εργαλείο, και βάζουμε στο δοχείο του αρκετά παγάκια (περίπου 10, ανάλογα βέβαια και με το ποτήρι που θα σερβίρουμε τον καφέ). Αν θέλουμε, προσθέτουμε ζάχαρη.
PICT2824.JPG
Προσθέτουμε το φλυτζάνι με το ζεστό espresso στο δοχείο.
PICT2825.JPG
«Χτυπάμε» το μίγμα, το πολύ για 5 δευτερόλεπτα. Δεν χρειάζεται παραπάνω για να μην λιώσουν εντελώς τα παγάκια. Εγώ το κάνω μέσα στο νεροχύτη γιατί το δικό μου Multi έχει διαρροές.
PICT2827.JPG
Ο καφές μας έχει παγώσει, η ζάχαρη είναι ομοιόμορφα ανακατωμένη και έχει δημιουργηθεί και ένας ωραίος αφρός.
PICT2828.JPG
Αδειάζουμε το δοχείο σε ένα ποτήρι.
PICT2829.JPG
Αυτό που έχουμε φτιάξει μέχρι στιγμής είναι ένας «Espresso Freddo». Αν δεν μας αρέσει το γάλα, μπορούμε να σταματήσουμε εδώ, ρίχνοντας μόνο μερικά παγάκια ακόμα. Αν όχι, το αφήνουμε όπως έχει και συνεχίζουμε παρακάτω.
PICT2831.JPG
Σειρά έχει η κρέμα. Χρησιμοποιούμε γάλα υψηλής παστερίωσης γιατί έχει παρατηρηθεί πως με αυτό έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Δεν χρειάζεται να είναι πλήρες, αρκεί και αυτό με τα 1% λιπαρά. Εγώ συνήθως ρίχνω περίπου ένα «δάχτυλο» γάλα στο μπρίκι.
PICT2833.JPG
«Χτυπάμε» το γάλα με μιξεράκι του φραπέ, μέχρι να δημιουργηθεί ικανοποιητικός αφρός.
PICT2836.JPG
Με ένα κουταλάκι προσθέτουμε την κρέμα στον καφέ μας.
PICT2838.JPG
Αυτό ήταν! Ο «Cappuccino Freddo» μας είναι έτοιμος!
PICT2839.JPG
Άλλη μια πανοραμική άποψη από το τελικό αποτέλεσμα! Εσείς αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγη τριμένη κανέλα ή σοκολάτα.


http://blog.adamopoulos.net/2007/07/how-to-make-cappuccino-freddo/

2 σχόλια:

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top