Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς υποσχέθηκε να προστατεύσει για ακόμη μία φορά το σύμβολο του Παναθηναϊκού κι οι παίκτες δήλωσαν έτοιμοι να τον βοηθήσουν στο Final Four της Βαρκελώνης!

Ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται για το δέκατο Final Four της ιστορίας του κι ο «Ζοτς» για το δωδέκατο ως προπονητής κι έβδομο από τον πάγκο του «τριφυλλιού». Στο Palau Sant Jordi της Βαρκελώνης (6/8-5), οι «πράσινοι» θα προσπαθήσουν να προσθέσουν το έκτο αστέρι στη φανέλα τους κι ο 51χρονος Σέρβος, δείχνοντας το σήμα στη φόρμα του, τόνισε πως θα κάνει τα πάντα για προστατεύσει για ακόμη μία φορά το σύμβολο του συλλόγου.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι ξανά σε ένα Final Four. Το μυαλό μας είναι εκεί και φάνηκε και στον αγώνα με το Περιστέρι. Αυτό που συνέβη μετά το παιχνίδι εκεί, είναι ότι αμέσως μετά τόσο η συγκέντρωση στην χθεσινή προπόνηση, όσο και σήμερα το πρωί ήταν πολύ μεγάλη. Όλες οι ομάδες που πάνε στο Final Four έπαιξαν πολύ άσχημα στο τελευταίο του παιχνίδι. Η Σιένα και η Ρεάλ έχασαν, ενώ η Μακάμπι κέρδισε στην παράταση. Είναι φυσιολογικό. Ο προπονητής της Σιένα σε όλα τα παιχνίδια στο ιταλικό πρωτάθλημα, αποφάσισε να μην χρησιμοποιεί δύο βασικούς παίκτες. Έχουν μία ομάδα που χρησιμοποιεί και τους 12 παίκτες και αυτό θα κάνει και στο Final Four. Όλοι οι παίκτες που μπαίνουν στο παρκέ είναι πολύ επιθετικοί τόσο στο αμυντικό όσο και στο επιθετικό τους παιχνίδι. Μπορεί να άλλαξαν οι παίκτες, αλλά δεν άλλαξε ο προπονητής. Θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ζώνη, θα πιέσει σε όλο το γήπεδο, στο μισό, θα παίξουν μαν του μαν... Πρέπει να καταλάβουμε άμεσα τι παίζουν και να αντιδράσουμε γρήγορα σε ότι παίζουν. Και είναι πολύ σημαντικό να μην κάνουμε λάθη, γιατί τους αρέσει πολύ σαν ομάδα, να πιέζουν και να τρέχουν με την μπάλα. Τα λάθη και τα ριμπάουντ θα είναι πολύ σημαντικά για το παιχνίδι μας. Σε ό,τι αφορά εμάς, αρχίσαμε την προετοιμασία, είχαμε καλή συγκέντρωση. Μοναδικό μας πρόβλημα ήταν ο Ντρου Νίκολας που δεν προσήλθε στην προπόνηση γιατί είχε πυρετό» είπε αρχικά πριν δεχθεί τις ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου.

Προσπαθώντας να κάνει μία σύγκριση του ημιτελικού με τη Σιένα με τη σειρά των προημιτελικών του 2009, σημείωσε πως «η διαφορά με τη σειρά πριν από δύο χρόνια με τη Σιένα είναι τεράστια. Τώρα είναι μόνο ένα παιχνίδι, όχι τρία. Το παιχνίδι διαρκεί 40 λεπτά και πρέπει να συγκεντρωθείς σ' αυτό. Εμείς οι προπονητές προετοιμάζουμε τα πάντα, αλλά πριν από το τζάμπολ σκεφτόμαστε ότι θα ήταν ωραία να είχαμε μισή ώρα προπόνησης ακόμη. Το απολαμβάνουμε, αλλά όσο κι αν προετοιμάζεται πρέπει να είσαι έτοιμος να αντιδράσεις σε κάτι που θα σου παρουσιαστεί στη διάρκεια του παιχνιδιού. Θα είναι ενδιαφέρον παιχνίδι. Σεβόμαστε τη Σιένα ως ομάδα και τον προπονητή της, Σιμόνε Πιανιτζιάνι».

Για το πώς αντιλαμβάνεται τις αντιδράσεις του κόσμου στον δρόμο ή γενικότερα δε θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος, λέγοντας πως «η αλήθεια είναι απλή: δεν ακούω και τόσο πολύ, ούτε με ενδιαφέρει η άποψη των ανθρώπων, με εξαίρεση των φίλων του Παναθηναϊκού. Ξέρω πως το πιστεύουν πως μπορούμε να το πάρουμε. Είναι εξαιρετικό συναίσθημα. Δε μπορείς παρά να νιώθεις περήφανος. Αλλά νιώθεις περήφανος με βάση όσα έχεις πετύχεις στο παρελθόν, τι δείχνουν τα αποτελέσματα. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ξέρει πως όποτε είμαι στον πάγκο στόχος μου είναι να προστατεύσω αυτό το σύμβολο (σ.σ. έδειξε το σήμα στη φόρμα που φορούσε). Και δεν λέω μόνο για μένα, αλλά εννοώ όλο το σταφ. Τα αποτελέσματα την τελευταία περίοδο οφείλεται σε κάποια πράγματα που είναι υπέρ μας. Έχουμε δύο προέδρους που κάνουν τα πάντα για την ομάδα, δίνουν όσα λεφτά χρειαζόμαστε. Επίσης έχουμε και τον κόσμο. Έτσι φτάσαμε σε εφτά Final Fours και δεν ξέρω σε πόσους τελικούς. Επίσης με κάνει περήφανο γιατί φίλοι μου με παίρνουν τηλέφωνο και μου ζητούν εισιτήρια. Δεν έχω. Δεν είναι δυνατόν. Έχω και φίλους στη Βαρκελώνη που μου ζήτησαν, αλλά είναι αδύνατον. Είναι σημαντικό να ξέρουμε για ποιους παίζουμε και πώς παίζουμε».

Όσο για την ηρεμία που τον διακρίνει στην προπονητική καριέρα του και δεν τον αφήνει να χάσει τον έλεγχο, εξήγησε πως «το 1992 θυμάμαι, στο πρώτο μου Final Four, είχα εμπειρία ως παίκτης από το 1988 στη Γάνδη. Προσπάθησα να είμαι μόνος με τους παίκτες στο ξενοδοχείο, να μην έχει κανείς πρόσβαση, να μας ενοχλήσει, να διαταράξει την ηρεμία μας. Παίξαμε στον ημιτελικό με την Μιλάνο, την είχαμε νικήσει στην κανονική περίοδο κι έλεγαν πως εκείνη ήταν φαβορί. Αυτό ήταν καλό για εμάς. Και στον τελικό με τη Φορτιτούντο τα σκορ είναι κλειστά. Με κάθε αγώνα προστίθεται εμπειρία. Αλλά ήταν νεαροί. Ακούσαμε τις προάλλες στο ΝΒΑ έναν σχολιαστεί να λέει σε μία καλή αντίδραση ενός παίκτης πως είναι καλό να είσαι νέος. Θυμάμαι ακόμη πως μετά τον τελικό και τον πρώτο τίτλο ο κόουτς Νίκολιτς ήρθε και μου ευχήθηκε κι άλλους περισσότερους κι εγώ σκέφτηκα "γέρος είναι ο άνθρωπος, τρελός θα είναι". Αποδείχθηκε πως είχα κάνει λάθος. Σημαντικό επίσης για μένα είναι πως ξέρω αν ξεχάσω κάτι ο... μαυρομάλλης (σ.σ. Ιτούδης), γιατί εγώ είμαι γέρος, είναι εδώ να μου το θυμήσει».

Ιτούδης: «Δεν πάμε για... φωτογραφίες»

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Ιτούδης είπε: «Είναι μεγάλη τιμή που πάμε από το 1999 για έβδομη φορά με την ομάδα σε ακόμη ένα Final Four. Αλλά δε θέλουμε να μείνουμε μόνο εκεί. Δε θέλουμε να πάμε για φωτογραφίες. Θέλουμε να διεκδικήσουμε ό,τι μας αξίζει. Είναι σημαντικό οι παίκτες να μη προσανατολιστούν. Να προσθέσω για τη Σιένα πως στη σειρά με τον Ολυμπιακό ίσως έκανε μεγαλύτερο επίτευγμα απ' ό,τι εμείς με τη Μπαρτσελόνα. Έδειξε χαρακτήρα, εκτός από ικανότητες και γνώσεις. Γύρισε μία σειρά που άρχισε με -48 πόντους. Συν τοις άλλοις, δεν αγωνίστηκε ο ΜακΚάλεμπ. Ο Γιάριτς δίνει κι ύψος στα γκαρντ. Έχει αυξήσει το επιθετικό ριμπάουντ με επικεφαλής τον Στόουνρουκ. Ως ομάδα μπορεί να παίξει σε χαμηλό σκορ και σε υψηλό. Θα πάμε να δώσουμε τον καλύτερό εαυτό μας για να βοηθήσουμε τον Παναθηναϊκό»

Τσαρτσαρής: «Να παίξουμε σύμφωνα με τις δυνατότητές μας»

Με τη σειρά του, ο Κώστας Τσαρτσαρής, που θα βρεθεί στο τέταρτο Final Four της καριέρας του (2005, 2007, 2009), δήλωσε: «Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν από το μεγάλο ραντεβού και τη μεγάλη πρόκληση. Πρέπει να ξεχάσουμε τι έγινε στα τελευταία ματς, ακόμη και στα ματς με τη Μπαρτσελόνα. Προετοιμαζόμαστε σκληρά, ώστε να είμαστε πανέτοιμοι στην Βαρκελώνη. Αν παίξουμε σύμφωνα με τις δυνατότητές μας μπορούμε να φθάσουμε μακριά. Η Σιένα είναι σκληρή ομάδα και πρέπει να προετοιμαστούμε για να είμαστε έτοιμοι».

Σε ερώτηση για τις διαφορές με τις προηγούμενες τελικές φάσεις, απάντησε: «Δεν έχει καμία διαφορά η προετοιμασία μας. Ο κόουτς γνωρίζει καλά τι πρέπει να κάνει για να μας προετοιμάσει αγωνιστικά και ψυχολογικά. Κάθε Final Four είναι δύσκολο. Στα προηγούμενα Final Fours είχαμε τις ιδιαιτερότητες ότι στο ένα παίζαμε στην έδρα μας και στο άλλο ηταν αντίπαλος ο Ολυμπιακός».

Φώτσης: «Μη πάει χαμένη η ευκαιρία»

Ο Αντώνης, Φώτσης, που θα διεκδικήσει το τρίτο ευρωπαϊκό τρόπαιό του (2000, 2009), πρόσθεσε: «Έχουν μείνει κάποιες μέρες για να προετοιμαστούμε και να είμαστε έτοιμοι με τη Σιένα, η οποία είναι καλή ομάδα και το έδειξε στη σειρά με τον Ολυμπιακό. Έχουμε δύσκολο έργο, αλλά θέλουμε να παίξουμε το καλύτερο που μπορούμε, ώστε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι σκεφτόμαστε το ίδιο όπως και πριν με την σειρά με την Μπαρτσελόνα. Ξέρουμε ότι η Σιένα είναι πολύ καλή ομάδα για να έχει φτάσει εδώ. Εμείς κάναμε πολύ καλά παιχνίδια για να φτάσουμε στο Final Four, αλλά πρέπει να παίξουμε ακόμη καλύτερα στο Final Four. Πρέπει με την Σιένα να κάνουμε το δικό μας παιχνίδι και να μην την αφήσουμε να μας εγκλωβίσει. Πρέπει να μπούμε στο γήπεδο και να δείξουμε ότι μπαίνουμε για να πάρουμε τη νίκη. Πρέπει να είμαστε πολύ δυνατοί και όσο πιο συγκεντρωμένοι γίνεται. Να τα δώσουμε όλα. Δεν υπάρχει θέμα σύγκρισης με τους αγώνες με την Σιένα πριν από δύο χρόνια. Είναι διαφορετικά παιχνίδια και μία μεγάλη ευκαιρία για μας που δεν πρέπει να αφήσουμε να πάει χαμένη».

Καλάθης: «Όπως πρέπει»

Ο Νικ Καλάθης κάνει... σεφτέ σε Final Four κι υποστήριξε πως «είναι συναρπαστικό κι είμαι ενθουσιασμένος που θα βρίσκομαι στο Final Four. Θα έχουμε σκληρό ματς με τη Σιένα και θα είμαστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσουμε. Δουλεύουμε καλά, όμως, και πιστεύω ότι θα παρουσιαστούμε όπως πρέπει για την ευκαιρία που μας παρουσιάζεται».

Σε ερώτηση για το πώς αισθάνεται με την εξέλιξή του, απάντησε: «Δουλεύω σκληρά, κάνω αυτό που μου λέει ο προπονητής. Θέλω να κάνω ό,τι μπορώ για να βοηθήσω τους συμπαίκτες μου και την ομάδα μου. Προσπαθώ να τονώσω την αυτοπεποίθησή μου και είναι καλό που πιστεύω περισσότερο στον εαυτό μου. Κάνω τα μικρά πράγματα για να είμαι καλά».

Βουγιούκας: «Πιο έτοιμος τώρα»

Τέλος, ο Ίαν Βουγιούκας, που επιστρέφει σε Final Four έπειτα την παρουσία του στο Βερολίνο ως αντίπαλος των «πράσινων», είπε: «Έχουμε μερικές μέρες ακόμα να δουλέψουμε πάνω στη Σιένα που έχει δείξει πόσο καλή ομάδα είναι. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και δουλεύουμε για να βελτιωθούμε. Θα τα δώσουμε όλα για να πετύχουμε το στόχο μας. Έχω ξαναπαίξει σε Final Four, αλλά νομίζω ότι σε αυτά τα δύο χρόνια έχω βελτιωθεί σε κάποια πράγματα και έχω περισσότερες εμπειρίες, αλλά είμαι πιο έτοιμος σωματικά και ψυχολογικά να βοηθήσω την ομάδα».


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top