13.05.2011ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Όταν το 1981 το ΠΑΣΟΚ ερχόταν στην εξουσία, με την υπόσχεση μιας Αλλαγής που… φυσικά η Ελλάδα δεν έζησε ποτέ, ο Ανδρέας Παπανδρέου μας ενημέρωνε για πρώτη φορά ότι η Ιστορία… είχε χρονοντούλαπο.
Εκεί ήθελε να κλείσει τη «Δεξιά», έτσι όπως τα έφερε η Ιστορία όμως, μάλλον θα δυσκολευόταν να αναγνωρίσει διαφορές ανάμεσα στη σημερινή μορφή του κόμματος το οποίο ο ίδιος ίδρυσε ως Κίνημα, και την κατ’ εκείνον «Δεξιά».
Ας μείνουμε όμως με τη χρηστική πληροφορία της ύπαρξης χρονοντούλαπου για την Ιστορία. Αλήθεια, δεν θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο στον Κώστα Σημίτη; Θα είχε κλειδώσει εκεί μέσα διάφορες «περίεργες» πτυχές και εκδοχές του «εκσυγχρονισμού», ώστε να επικρατήσει τελικά ως ιστορική καταγραφή, η δική του αφήγηση των γεγονότων. Όπως, πολύ χαρακτηριστικά ανέφερε στην επιστολή του για το σκάνδαλο της Siemens… «από το 1996 ως το 2004, η Ελλάδα έκανε σημαντικά βήματα για την ανάπτυξή της… Όσοι υπήρξαν αντίθετοι με εκείνο το εγχείρημα, αρνούνται τα θετικά… Θέλουν να παρουσιαστεί εκείνη η περίοδος ως μια εποχή χωρίς σημασία για την Ελλάδα… Οι πολίτες πρέπει να έχουν αντικειμενική αντίληψη για το πότε υπήρξε πρόοδος».
Αυτά, και πολλά άλλα ισχυρίστηκε προ 48 ωρών, ο πολιτικός εμπνευστής του κινήματος του «εκσυγχρονισμού». Σήμερα, από βήματος Βουλής, ο Χάρης Καστανίδης, Υπουργός Δικαιοσύνης της Κυβέρνησης Παπανδρέου, τότε μέλος της ομάδας των «λοχαγών», υπουργός και πολιτικός σύμμαχος του Κώστα Σημίτη το 1996, ήρθε να μας αποκαλύψει… τις απόκρυφες επιστολές.
Αισθάνθηκε την ανάγκη να βγάλει από μέσα του, όσα είχαν συμβεί τότε, την περίοδο που κατά τον Κώστα Σημίτη, «υπήρξε πρόοδος». Σύμφωνα με τον Χάρη Καστανίδη, εκείνο που… επίσης υπήρξε, ήταν ένα πρωτοφανές άδειασμα της πρότασής του για τη συγκρότηση Ανεξάρτητης Αρχής για τις προμήθειες του Δημοσίου. Πρόταση που είχε κάνει στον Κώστα Σημίτη, εκείνος του είπε «θα το δούμε», και εκείνο που είδε ο Χάρης Καστανίδης ήταν… οικειοθελώς την πόρτα της εξόδου από εκείνη την Κυβέρνηση. Παραιτήθηκε, και μάλιστα με κρότο.
Να υποθέσουμε ότι… ούτε ο Χάρης Καστανίδης ανήκει σε εκείνους που είδαν… πρόοδο, στην εποχή του «εκσυγχρονισμού». Στην περίοδο της διακυβέρνησης του τόπου από τον Κώστα Σημίτη. Μια περίοδο που, κατά τον Χάρη Καστανίδη, φυσικά και… είχε σημασία. Όχι όμως για την Ελλάδα και το μέλλον της, θετικά τουλάχιστον, αν καταλαβαίνουμε καλά τα υπονοούμενα που αφήνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Δηλαδή, ο θεματοφύλακας της Θέμιδος.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top