To ποδήλατο μαζί με το κολύμπι και το τρέξιμο, θεωρούνται τα πιο αερόβια αθλήματα. Με το ποδήλατο γυμνάζεται κυρίως το καρδιοαναπνευστικό σύστημα, καθώς και οι μυς των ποδιών.



Μία μελέτη έδειξε ότι ακόμα και σε συνθήκες κυκλοφορίας σε μεγάλη πόλη (καυσαέρια, μποτιλιάρισμα) η συγκέντρωση μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα των ποδηλατιστών ήταν 10 φορές μικρότερη απ’ ότι σε επιβάτες και οδηγούς αυτοκινήτων. Ο ποδηλάτης εξάλλου, λόγω της ταχύτητας του, παραμένει πολύ λιγότερο στην κυκλοφορία από τον οδηγό ή επιβάτη Ι.Χ., επιβάτες λεωφορείων, τρόλεϊ, ταξί και τους πεζούς (όλοι αυτοί έχουν μέση ωριαία ταχύτητα στην πόλη 5-10 χιλιόμετρα, ενώ οι ποδηλάτες περί τα 20).

Το ποδήλατο είναι ένα φιλικό για το περιβάλλον μέσο μετακίνησης. Απαιτεί πολύ λίγες πρώτες ύλες για να κατασκευασθεί. Λειτουργεί με ανανεώσιμα καύσιμα (τροφή) και δεν μολύνει το περιβάλλον ηχητικά ή με καυσαέρια. Η χρήση του ποδηλάτου ανακουφίζει με δύο τρόπους την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Αφενός ο ποδηλάτης δε χρησιμοποιεί άλλο όχημα και αφετέρου η μετακίνηση με ποδήλατο μπορεί να γίνει σε ένα τμήμα του δικτύου δρόμων της πόλης που οι οδηγοί αυτοκινήτων αποφεύγουν (στενοί δρόμοι με συχνές διασταυρώσεις). Το ποδήλατο προσφέρεται και για ψυχαγωγία. Έτσι μπορούν να πραγματοποιηθούν βράδυνες έξοδοι με ποδήλατο, ημερήσιες εκδρομές χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Μπορούν επίσης να γίνουν πολυήμερα ταξίδια σε άσφαλτο και χωματόδρομο. Το μικρό βάρος του ποδηλάτου επιτρέπει πολύ εύκολα και ανέξοδα τον συνδυασμό του με άλλα μέσα μεταφοράς. Το ποδήλατο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα δύο φύλα και όλες τις ηλικίες.

Αυτή ήταν η αναφορά για το ποδήλατο στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο νεοσύστατος ποδηλατικός σύλλογος Καλαμπάκας.

Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Νικολογιάννης άνοιξε την εκδήλωση ευχαριστώντας τον υπέρ αθλητή ποδηλάτη κ. Βάσκο που τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση. Μίλησε για τον νεοσύστατο σύλλογο και δήλωσε συμπαραστάτης σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο άθλημα.

Η κ. Αθανασούλα ήταν αυτή που έκανε μια σύντομη αναφορά στις ευεργετικές κοινότητες του ποδηλάτου.

Στην συνέχεια ο Σύλλογος βράβευσε τον μεγάλο αθλητή Στέλιο Βάσκο με ένα αναμνηστικό δώρο που ήταν ένα πανέμορφο ποδήλατο μινιατούρα.

Ο κ. Βάσκος αφού ευχαρίστησε τον Σύλλογο ανέφερε πως 40 χρόνια τώρα που ασχολείται με το ποδήλατο συμμετείχε σε πάμπολλους αγώνες. Είναι ένα άθλημα που το αγαπάς γιατί αλλάζεις συνεχώς παραστάσεις.

Ευχήθηκε οι Καλαμπακιώτες να στηρίξουν τον σύλλογο και να λατρέψουν το ποδήλατο που μόνο θετικά μπορεί να προσφέρει.

Ο πρώην Αντινομάρχης Βασίλειος Μπούρας είπε πως έλλειπε ένας τέτοιος σύλλογος από την περιοχή που και δυνατότητες έχει αλλά και θέλει να προσφέρει. Την Καλαμπάκα την ταιριάζει το ποδήλατο και σαν γιατρός το συνιστώ σε όλους για την διατήρηση της καλής σωματικής κατάστασης και υγείας, είπε.

Αναμνηστικά του συλλόγου δόθηκαν στον συντονιστή αγώνων του Στέλιου Βάσκου κ. Πράππα όπως και στον Τεχνικό υπεύθυνο κ. Καμπαγιάννη. Από πλευράς Δήμου την εκδήλωση τιμής με την παρουσία του ο Αντιδήμαρχος κ. Γκανούλης Δημήτριος.


http://podilatakias.gr/blog/?p=5855

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top