Οι διακυμάνσεις στη αγορά αναμένεται συνεχιστούν, ενώ τα βλέμματα θα είναι πραγματικά καρφωμένα στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις της Τρόικα με την... Ελληνική Κυβέρνηση, στα πλαίσια του σχεδιασμού του μεσοπρόθεσμου προγράμματος (το μεγάλο ζήτημα είναι οι αποκρατικοποιήσεις), την ώρα που παρακολουθούμε για ακόμη μια φορά να εξελίσσεται στην Ε.Ε., ένα “θέατρο του παραλόγου”. Θυμίζουμε ότι προ ημερών, ο Όλι Ρέν δήλωσε από τις Βρυξέλες ότι η Ελλάδα θα πρέπει να “τρέξει” το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι μίλησε για την ανάγκη ιδιωτικοποιήσεων αξίας 15δις ευρώ το 2011!

Επίσης, σύμφωνα με χθεσινά ξένα δημοσιεύματα οι άνθρωποι της Τρόικας απειλούν πλέον ανοιχτά, ότι αν δεν υπάρξουν σύντομα ανακοινώσεις σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις τίθεται πλέον σε κίνδυνο η ίδια ή εκταμίευση της 5ης δόσης των 12δις ευρώ. Γίνεται λοιπόν επιτακτική η ανάγκη η κυβέρνηση να κινηθεί το συντομότερο δυνατόν στο κομμάτι αυτό, εν μέσω βεβαίως και σεναρίων περί επικείμενης κυβέρνησης τεχνοκρατών ή και ακόμη και πρόωρων εκλογών, σε συνάρτηση με τα γνωστά ζητήματα περί της πολιτικής συναίνεσης. Θα πρέπει να κάνουμε σε αυτό το σημείο δύο βασικές επισημάνσεις, επαναλαμβάνοντας αρχικά την πεποίθηση μας ότι η ανακοίνωση, επιτέλους, από την κυβέρνηση ενός θαρραλέου προγράμματος αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας θα μπορούσε πραγματικά να δώσει σημαντική ώθηση στο απαξιωμένο, πλέον, ελληνικό χρηματιστήριο. Δεύτερον, ότι είναι φανερό ότι στην αγορά, εν μέσω και του πλήθους των σεναρίων των οποίων υπάρχουν, παρατηρείται και φανερή πλέον εκτεταμένη κερδοσκοπία (τις τελευταίες κυρίως εβδομάδες), είτε υπό το πρίσμα του οφέλους από την “απευθείας πτώση” της αγοράς (για τους επενδυτές που έχουν ανοιχτές θέσεις), είτε υπό το πρίσμα των κατόχων CDs (οι οποίοι πιέζουν για τους ευνόητους λόγους), αλλά όμως και υπό το πρίσμα των κερδοσκόπων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τις επικείμενες μεγάλες αποκρατικοποιήσεις, σε μια προσπάθεια να κρατηθούν συγκεκριμένοι τίτλοι σε χαμηλά επίπεδα.

Πέραν του παραπάνω σημαντικού θέματος, των διαπραγματεύσεων της Τρόικας με την κυβέρνηση που θα μας απασχολήσει τις επόμενες ημέρες, πολύ μεγάλη ανησυχία προκαλεί και πάλι η επανεμφάνιση των κρουσμάτων “παιδικής χαράς στην Ε.Ε.”, με τη Γερμανική και τη Γαλλική πλευρά να βρίσκονται πλέον σε μια ξεκάθαρη κόντρα, με φόντο το ελληνικό ζήτημα, κάτι το οποίο φάνηκε και από τη χθεσινή προειδοποίηση της ΕΚΤ. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έκανε αδύνατη την αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρα για διάθεση ρευστότητας. Συγκεκριμένα και σύμφωνα πάντα με το Reuters, “η αναδιάρθρωση κρατικού χρέους θα υπονόμευε την αποδεκτικότητα των ελληνικών κρατικών ομολόγων στην ΕΚΤ” δήλωσε χθες ο Γ. Στάρκ, ενώ πρόσθεσε ότι “η συνέχιση της παροχής ρευστότητας θα ήταν αδύνατη”. Θα πρέπει να σχολιάσουμε ότι η προειδοποίηση αυτή κρίνεται ως μια άσκηση πίεσης προς τη Γερμανική πλευρά για να βάλει ένα “στοπ” στα σχέδια της ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, τα οποία κερδίζουν συνεχώς έδαφος, ενώ σύμφωνα πάντα με το παρασκήνιο, η κόντρα των τελευταίων εβδομάδων συνδέεται με τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις της ελληνικής με τη γερμανική πλευρά, με φόντο και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Μάλιστα, η γαλλική πλευρά φαίνεται να μπαίνει στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων των σχεδίων αποκρατικοποιήσεων. Πάντως, εμείς σε αυτό το σημείο θα επαναλάβουμε και σήμερα ότι όσο η Ε.Ε εμφανίζει αυτήν τη γνωστή τραγική εικόνα των τελευταίων ετών, με αδυναμία συνεννόησης σχεδόν σε όλα τα σημαντικά θέματα, τίθεται πλέον σε άμεσο κίνδυνο η ίδια η μελλοντική βιωσιμότητα της Ε.Ε.

Στα αμιγώς τεχνικά, η εικόνα εξακολουθεί να είναι αρνητική, ενώ το μεγάλο ζητούμενο θα είναι πάντα μια ισχυρή αντίδραση και επιστροφή των δύο δεικτών, ΓΔ και FTSE/ASE 20 υψηλότερα των πρώτων σημαντικών αντιστάσεων των 1.390 – 1.400 μονάδων και των 620 – 630 μονάδων αντίστοιχα.


http://www.greekfinanceforum.com/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top