Σοκ προκάλεσε στον τραπεζικό κλάδοόπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες η άντληση καταθέσεων ύψους 6 δις Ευρώ από το ελληνικό δημόσιο...

προκειμένου το τελευταίο να αποπληρώσει λήξεις ομολόγων.
Η άντληση 6 δις έρχεται σε μια περίοδο όπου πλην των καταθέσεων της Γενικής Κυβέρνησης η αιμορραγία ρευστότητας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2011 σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ξεπέρασε τα 10 δις Ευρώ και στο τέλος Μαΐου φαίνεται να ξεπερνά τα 15 δις Ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το δημόσιο κάνει ανάληψη 6 δις Ευρώ την ώρα που παρέχει εγγυήσεις στις τράπεζες ύψους 30 δις Ευρώ προκειμένου αυτές να αντλήσουν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να καλύψουν τα ελλείμματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν.
Με την πρακτική αυτή του δημοσίου εξανεμίζεται ένα αξιόλογο ποσοστό ρευστότητας που χορηγεί μέσω των εγγυήσεων στις ελληνικές τράπεζες και τινάζει στον αέρα το προγραμματισμό τους.
Βέβαια ένα μέρος των ομολόγων που έληγαν και αποπληρώθηκαν με τη χρήση των 6 δις Ευρώ ανήκαν σε ελληνικές τράπεζες που ουσιαστικά συμψήφισαν ένα μέρος των καταθέσεων που έχασαν. Όμως το μεγαλύτερο ποσοστό των ομολόγων που έληγαν βρισκόταν στην κατοχή ξένων θεσμικών αλλά και ιδιωτών επενδυτών.
newscode

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top