Συναγερμός σήμανε στο υπουργείο Οικονομικών, μετά τη δημοσίευση στους Financial Times συνέντευξης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στην οποία δηλώνει ότι κατανοεί τη θέση όσων υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα ενδέχεται να μην επιστρέψει στις αγορές του χρόνου. Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας έχει τίτλο "σε αμφισβήτηση ο ελληνικός στόχος επιστροφής στις αγορές" και ξεκινά με το...
συντάκτη να αναφέρει πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο προκειμένου να πείσει τους επενδυτές για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που υλοποιεί, με αποτέλεσμα ίσως να μην καταφέρει να δανειστεί από τις αγορές του χρόνου, όπως σχεδιάζει.

Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει πως πρόκειται για "κρίση και συμπέρασμα των δημοσιογράφων της εφημερίδας Financial Times και όχι φράση του υπουργού". Σύμφωνα με το υπουργείο, ο Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε στους δημοσιογράφους των FT ότι η χώρα προτίθεται να βγει στις αγορές το συντομότερο δυνατό, ίσως και στο τέλος του 2011 και εν πάση περιπτώσει παραμένει ασφαλής, ακόμα και αν δεν θα βγει στις αγορές τότε, καθώς υπάρχει η δυνατότητα αγοράς ομολόγων από την πρωτογενή αγορά, μέσα από το μόνιμο ευρωμηχανισμό στήριξης.

Στη συνέντευξή του, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι ο χρόνος επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές δεν μπορεί να καθοριστεί πριν το καλοκαίρι και σίγουρα όχι πριν κλειδώσει η συμφωνία ένταξης της Πορτογαλίας στο μηχανισμό της τρόικας. "Καταλαβαίνω όσους βλέπουν τη σημερινή κατάσταση και υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ζήτηση για ελληνικά ομόλογα. Τους υπενθυμίζω, όμως, ότι τον περυσινό Οκτώβριο και Νοέμβριο τα σπρεντ υποχώρησαν κατά 350 μονάδες βάσης μέσα σε 40 ημέρες πριν ξαναρχίσουν να ανεβαίνουν", είπε.

"Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο, είναι αδιαμφισβήτητο. Όχι όμως για ένα νέο πρόγραμμα, αλλά για να πείσουμε [σ.σ. τις αγορές]", σημείωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Απέκλεισε για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους.

Παραδέχτηκε ότι η ύφεση δυσχεραίνει τις προσπάθειες υλοποίησης του Μνημονίου, σημειώνοντας ότι οι πολίτες δεν βλέπουν διέξοδο και ενδέχεται να κερδίζει έδαφος μία αίσθηση ματαιότητας.

Σημειώνεται ότι το σπρεντ του δεκαετούς ομολόγου έφτασε νωρίτερα τις 996 μονάδες βάσης. Το σπρεντ του διετούς αυξήθηκε κατά 72 μονάδες σε μία μέρα, ενώ του πενταετούς σκαρφάλωσε στις 1070 μονάδες βάσης. Άνοδος σημειώθηκε στα επιτόκια των ομολόγων όλων των κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας 
 
http://fimotro.blogspot.com/2011/04/financial-times_14.html
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top