Αν έχετε ταξιδέψει σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Άμστερνταμ, το Παρίσι, το Λονδίνο και η Βαρκελώνη, σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει πως οι κεντρικοί δρόμοι είναι εφοδιασμένοι με ολόκληρο στόλο από ποδήλατα που διατίθενται για ενοικίαση σε αυτόματους σταθμούς. Ακόμη περισσότερο, θα παρατηρήσατε πως όντως οι κάτοικοι και οι τουρίστες χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα ποδήλατα στους δρόμους της πόλης.
Αυτή την εικόνα επιδιώκει να μεταφέρει και στην χώρα μας το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που έχει σχεδιάσει το πρόγραμμα «Το ποδήλατο στους ιστορικούς δρόμους της Αθήνας», το οποίο πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στο καλοκαίρι. Θα αναρωτηθείτε, και με το δίκιο σας, πώς είναι δυνατόν να εφαρμοστεί ένα τέτοιο πρόγραμμα σε μια χώρα με τόσο φτωχή ποδηλατική συνείδηση και ακόμη φτωχότερους ποδηλατοδρόμους.
Από κάπου, όμως, πρέπει να αρχίσει κανείς, γι’ αυτό και οι υπεύθυνοι του υπουργείου σκέφτηκαν να ξεκινήσουν από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, γύρω από την Ακρόπολη, το Μοναστηράκι και το Θησείο, όπου οι δρόμοι προσφέρονται για ορθοπεταλιές. «Βασικός στόχος της δράσης είναι η χρήση του ποδηλάτου ως μέσο άθλησης και αναψυχής στο ιστορικό κέντρο της πόλης», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.
«Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Υπουργείο και η διαχείριση των σταθμών θα περάσει στα χέρια του Δήμου Αθηναίων, με τον οποίο υπάρχει απόλυτη συνεννόηση», μας λέει η υπεύθυνη τύπου του Υπουργείου, κ. Τάνια Σιμοπούλου. Συγκεκριμένα, το σχέδιο περιλαμβάνει την τοποθέτηση τριών σταθμών με περίπου εικοσιπέντε ποδήλατα προς ενοικίαση στον καθένα –και τις αντίστοιχες θέσεις «parking» στην Μητρόπολη, στο Θησείο και στην περιοχή της Ακρόπολης.
Όπως μας ενημερώνει η κ. Σιμοπούλου, στόχος του προγράμματος είναι να διατίθενται τα ποδήλατα δωρεάν. Θα απαιτείται απλώς μία εγγραφή του χρήστη και πιστοποίηση των στοιχείων του, πιθανότατα με μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα – «η κάρτα δεν θα χρεώνεται», υπογραμμίζει η κ. Σιμοπούλου, «αλλά θα βοηθά απλώς στην πιστοποίηση των στοιχείων, ώστε να αποφευχθούν οι κλοπές και να εξυπηρετούνται παράλληλα και οι τουρίστες». Αφού ενοικιάσουμε το ποδήλατο, μπορούμε μετά από συγκεκριμένες ώρες να το επιστρέψουμε σε οποιονδήποτε από τους τρεις σταθμούς.
Και στους κατοίκους της Αθήνας και στους τουρίστες θα απευθύνεται με άλλα λόγια το πρόγραμμα, που προβλέφθηκε για την συγκεκριμένη περιοχή, ώστε εκτός από τα οφέλη της χρήσης του ποδηλάτου, να συνδυάζεται με την περιδιάβαση από τα κυριότερα μνημεία της πόλης, σε δρόμους με λίγη κίνηση, που ευνοούν την ποδηλασία.
«Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα», αναφέρει η κ. Σιμοπούλου. Αυτό σημαίνει πως το υπουργείο δίνει το έναυσμα στον δήμο –αλλά και σε όλες της πόλης της Ελλάδας- να «αντιγράψει» και να πολλαπλασιάσει την πρωτοβουλία. «Είναι με άλλα λόγια ένα πρόγραμμα προσαρμογής», καταλήγει η υπεύθυνη τύπου.
Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης φροντίζει να μας ενημερώσει για τις προτεινόμενες διαδρομές στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι ποδηλάτες μπορούν να επιδοθούν στο πετάλι χωρίς να… κινδυνεύουν. Οι «ποδηλατόφιλες» διαδρομές είναι οι εξής:
- Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Θρασύλλου – Στράτωνος – Πρυτανείου – Θεωρίας – Δ. Αρεοπαγίτου (18 λεπτά, 1,7 χιλιόμετρα)
http://www.in2life.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!