Στην Ευρυτανία παλιά όλοι σχεδόν οι γάμοι γίνονταν ύστερα από "προξενιό". Στέλνονταν ο προξενητής απ' τον πατέρα του γαμπρού κι' αν τα κανόνιζαν για την προίκα, όριζαν τους αρραβώνες, που γίνονταν στο σπίτι της νύφης.
Από το σόι του γαμπρού οι συμπέθεροι που καλούνταν έπρεπε να ήταν μονός αριθμός (π.χ. 11, 15), ανάμεσά τους και ο νουνός του. Συνήθως είχαν μαζί τους και δώρα για τη νύφη. Αφού έπιναν λίγο κρασί έπιαναν το τραγούδι.
Στο τραπέζι ήταν ένα πιάτο με τα δακτυλίδια δεμένα μέσα σ' ένα μεταξωτό μαντήλι και κουφέτα. Ο νουνός φορούσε τα δακτυλίδια στους μελλόνυμφους, κάνοντας τρεις αλλαγές, έτσι ώστε το δακτυλίδι της νύφης να μείνει στο χέρι του γαμπρού... Την Τετάρτη πριν την Κυριακή του γάμου στο σπίτι της νύφης και την Παρασκευή στου γαμπρού γίνονταν τα προζύμια, ενώ την άλλη μέρα ζύμωναν την κουλούρα.
Την επόμενη των προζυμιών γίνονταν τα καλέσματα στο γάμο από τρία παιδιά. Την Παρασκευή οι συμπέθεροι του γαμπρού πήγαιναν στο πατρικό σπίτι της νύφης για να παραλάβουν τα προικιά, Την Κυριακή, στο σπίτι της νύφης όλες οι κοπέλες του χωριού, αναλάμβαναν το στόλισμά της, ενώ στου γαμπρού γίνονταν το "ξύρισμά" του. Αυτός κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος κρατούσε στα χέρια του πιάτο, στο οποίο οι φίλοι και οι συγγενείς έριχναν νομίσματα.
Ο "κουρέας" ....προφασιζόμενος ότι δεν κόβει το ξυράφι, υποχρέωνε τους συγγενείς να ρίξουν χρήματα να τ' ακονίσει. Κατόπιν, ξεκίναγε το συμπεθερικό από το σπίτι του γαμπρού για να πάρει τη νύφη. Στην πομπή προπορεύονταν το φλάμπουρο.Ο γαμπρός δώριζε στη νύφη τα παπούτσια, που αναλάμβανε να της φορέσει ο αδερφός του γαμπρού ή ο νουνός, στρώνοντάς τα με χαρτονομίσματα για να χωρέσουν. Μετά την την τέλεση του μυστηρίου, στην είσοδο του σπιτιού τους, η πεθερά πρόσφερε στο ζευγάρι μια κούπα με μέλι και καρύδια για γλυκιά ζωή χωρίς πίκρες.
Η νύφη πετούσε ένα μήλο -στολισμένο με λουλούδια και αρκετά χρήματα- προς το μέρος των καλεσμένων. Όποια κοπέλα έπιανε το μήλο θα είχε καλή τύχη. Κατόπιν οι συγγενείς πρόσφεραν στη νύφη ποτήρι γεμάτο με κρασί, το οποίο έχυνε σε τέσσερα σημεία σταυρωτά. Η πεθερά της πρόσφερε την κουλούρα του ψωμιού, που την έσπαγε στο κεφάλι της και μοίραζε τα κομμάτια στους καλεσμένους.
Ακολουθούσε το γαμήλιο γλέντι, Πρώτη το χορό έσερνε η νύφη κι ακολουθούσαν ο γαμπρός, ο κουμπάρος και οι συμπέθεροι. Μετά το γαμήλιο γλέντι,το πρωί της Δευτέρας, οι συμπέθεροι έπαιρναν τη νύφη, που κρατούσε κανάτα, πετσέτα και σαπούνι και την οδηγούσαν στη βρύση του χωριού, για να πάρει νερό. Η νύφη άλειφε πρώτα τη βρύση σταυρωτά με βούτυρο και στη συνέχεια γέμιζε την κανάτα με νερό και το έριχνε στους συμπεθέρους να νιφτούν. Στο τέλος ξαναγέμιζε την κανάτα για το σπίτι.
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top