Διανύουμε περίοδο νηστείας με τα ζυμαρικά να πρωταγωνιστούν στη διατροφή όσων την ακολουθούν. Ταυτόχρονα τα ζυμαρικά αποτελούν τη βάση της διατροφικής πυραμίδας για τη μεσογειακή διατροφή, αλλά και ένα φθηνό τρόφιμο, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται εν μέσω της οικονομικής κρίσης...


Πολλοί είναι, όμως, αυτοί που αποφεύγουν την κατανάλωση ζυμαρικών καθώς πιστεύουν ότι είναι ιδιαίτερα παχυντικά. Τον μύθο αυτό έρχονται να καταρρίψουν έρευνες που έγιναν, κυρίως στις ΗΠΑ, και όπως εξηγεί στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η κλινική διαιτολόγος - διατροφολόγος Κατερίνα Βάμβουκα «αν αποφευχθούν οι σάλτσες και τα τυριά, τα ζυμαρικά μονάχα οφέλη έχουν για τον οργανισμό, ειδικά τα ολικής άλεσης».

Όπως υποστηρίζει αυτό που παχαίνει είναι οι λιπαρές σάλτσες και τα τυριά με τα οποία συνοδεύονται τα ζυμαρικά.

Οι ειδικοί προτείνουν την μακαρονάδα ως ένα εξαιρετικά φθηνό τρόφιμο με διατροφικές αρετές. Είναι μια πολύ καλή λύση για όλη την οικογένεια τώρα που υπάρχει κρίση και «αδειάζει» το καλάθι της νοικοκυράς.

Τα ζυμαρικά μαγειρεύονται πολύ γρήγορα και συνδυάζονται με όλα τα λαχανικά, αλλά και με όλα τα είδη κρεάτων και τυριών, οπότε αν επιλεγούν προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, τότε αποτελούν μία ολοκληρωμένη διατροφική λύση και καθόλου παχυντική. Ακόμη τα μικρού μεγέθους ζυμαρικά, όπως πένες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και την επόμενη μέρα σε μία σαλάτα.

Τα τελευταία χρόνια στη ζωή των καταναλωτών μπήκαν και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, τα οποία αν και θερμιδικά αποδίδουν το ίδιο με τα «λευκά» ζυμαρικά, που γίνονται από σιμιγδάλι, εν τούτοις θεωρούνται πιο θρεπτικά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχολιάστε ότι διαβάζετε και βοηθήστε το κουνάβι να μάθει περισσότερα για το τι προτιμάτε να διαβάζετε!

 
Top